Verklein de kans op inbraak in je winkel

Op een winkelinbraak zit je als ondernemer natuurlijk niet te wachten. Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen die de kans op een inbraak in jouw winkel verkleinen. We geven je 12 tips.

Maatregelen volgens het OBER-principe verkleinen de kans op inbraak in je winkel

Veiligheidsdeskundigen stellen dat een goed beveiligingsplan is ingedeeld volgens het OBER-principe. Het legt verbindingen tussen organisatorische (O), bouwkundige (B) en elektronische (E) maatregelen. Ook de respons (R) is erg belangrijk om een inbraak in jouw winkel te voorkomen. Daarbij kun je denken aan het menselijk handelen, zoals een alarmopvolging. We geven 12 tips waarmee je de kans op een inbraak in jouw winkel verkleint.

Organisatorische maatregelen

  1. Zorg voor een overzichtelijke winkel
    Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat rekken en kasten niet hoger zijn dan anderhalve meter. En kies bij voorkeur voor een etalage zonder achterwand. Zo creëer je overzicht. Dit ontmoedigt inbrekers, omdat zij zich een stuk minder op hun gemak voelen in een open ruimte.

    Een extra tip voor ondernemers met een kledingwinkel: hang de kledinghangers om en om in de rekken. Dit maakt het voor inbrekers onmogelijk om in korte tijd een heleboel kledingstukken uit het rek te halen.

  2. Houd geen vaste patronen aan
    Voordat inbrekers toeslaan, houden ze jouw winkel vaak langere tijd in de gaten. Maak het hen niet te makkelijk en wijzig je dagelijkse patronen regelmatig. Zorg voor afwisseling in bijvoorbeeld laad- en lostijden, kassatellingen, schoonmaak en de openings- en afsluitingsprocedure.

  3. Voorkom dat je veel contant geld in kas hebt
    Want wat er niet is, kan ook niet gestolen worden. Promoot pinbetalingen en leeg de kassa tijdig in een afstortkluis. Communiceer daar ook over. Laat bijvoorbeeld via stickers zien dat de kassa regelmatig wordt afgestort.

Bouwkundige maatregelen

  1. Zorg dat hang- en sluitwerk voldoet aan de SKG-normen
    SKG is de onafhankelijke Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Bij de keuring maakt SKG gebruik van een sterrensysteem. Daarbij staat 1 ster voor ‘standaard inbraakwerend’. Bij 3 sterren (het hoogte aantal) is jouw hang- en sluitwerk ‘extra zwaar inbraakwerend’.

  2. Voorzie deuren van een schild en dievenklauwen
    Zorg bij deuren altijd voor een SKG-gekeurd metalen schild rond de klink. Voorzie naar buiten draaiende deuren van minimaal 3 dievenklauwen of veiligheidsscharnieren. Inbrekers hebben de scharnierpennen anders namelijk in een mum van tijd verwijderd. De laatste tijd passen inbrekers steeds vaker de kerntrekmethode toe. Daarbij trekken ze de cilinder uit het slot. Met een veiligheidsschild met kerntrekbeveiliger voorkom je dit.

  3. Plaats stevige palen voor de toegangsdeur of etalage
    Ramkraken komen steeds vaker voor. Voorkom dat inbrekers de pui of etalage van je winkel kunnen rammen met een auto, door er stevige palen voor te plaatsen.
Deurknop aan de buitenkant van een portier

Elektronische maatregelen

  1. Plaats een alarminstallatie met PIR-detectoren
    PIR staat voor Passief InfraRood. PIR-detectoren herkennen warmte in plaats van licht. Dus ook warmte die van een inbreker afkomt. Let op: kies wel voor PIR-detectoren die zich niet laten foppen als er bijvoorbeeld een papiertje voor wordt geschoven.

  2. Plaats trillingsdetectoren bij deuren en ramen
    Er bestaan speciale trillingsdetectoren die alarm geven als iemand probeert de deur of het raam te forceren. Zo wordt er alarm gegeven nog voordat de inbrekers in de winkel zijn. Voor ruiten bestaan er soortgelijke glasbreukdetectoren.

  3. Installeer een mistgenerator
    Als het alarmsysteem wordt geactiveerd, vult de mistgenerator het winkelpand binnen enkele seconden met een ondoorzichtige mist. De inbrekers zien hierdoor niets meer en zullen maken dat ze wegkomen.

  4. Plaats camera’s waarop je live kunt meekijken
    Camera’s kunnen draaien, inzoomen en zelfs kentekens herkennen. Zorg ervoor dat de beelden live zijn te komen. Zo kun je niet alleen zelf een oogje in het zeil houden, maar kunnen ook de particuliere alarmcentrale of de politie meekijken als er een inbraakalarm is.

Responsmaatregelen

  1. Spreek af wie er langskomt bij alarm
    Regel dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt als ’s nachts het alarm in je winkel afgaat. Sluit je een contract af met een particuliere alarmdienst? Leg dan vast hoe snel zij bij alarm ter plaatse zijn.

  2. Verbeter de beveiliging na een inbraak
    Wordt er, ondanks alle maatregelen die je trof, tóch ingebroken in je winkel? Verbeter dan eerst de beveiliging voordat je nieuwe spullen aanschaft. De inbrekers kennen namelijk het bestaande lek in jouw beveiliging én weten de weg in je winkel. Door de beveiliging te verbeteren, voorkom je dat ze ‘makkelijk’ een tweede keer kunnen toeslaan.

Heb je toch schade na een (poging tot) inbraak? Met een Gebouwenverzekering is het pand verzekerd bij schade door inbraak. Een Bedrijfsmiddelenverzekering dekt de kosten voor inventaris, voorraad en apparatuur. Je bent dan ook meteen verzekerd voor schade door onder andere brand, storm en water. Lees meer over de verschillende verzekeringen voor zakelijke spullen.