Je beste medewerkers behouden in roerige tijden

14 maart 2014 - De tijden zijn veranderd. Medewerkers investeren bewust in de eigen positie op de arbeidsmarkt en vinden flexibiliteit belangrijker dan loyaliteit aan één werkgever. Hoe behoud je in deze tijd je beste medewerkers?

De nieuwe werkelijkheid. Er wordt veel over gezegd en geschreven. Opvallend genoeg wordt er weinig aandacht besteed aan de problematiek rondom het behoud van personeel in deze tijd.

Men gaat ervan uit dat mensen hun handjes mogen dichtknijpen omdat ze een baan hebben. Toch zie ik bij veel bedrijven dat juist de beste medewerkers actief op zoek gaan naar een andere baan. De tijden zijn veranderd. Medewerkers investeren bewust in de eigen positie op de arbeidsmarkt en vinden flexibiliteit belangrijker dan loyaliteit aan één werkgever. De hamvraag is dus: hoe behoud je in deze tijd je beste medewerkers?

Onzekerheid heeft effect op de werkvloer
Lopen de zaken een tijdlang minder goed, dan is dat merkbaar op de werkvloer. Je voelt de sfeer verslechteren; het 'wij-gevoel' en de betrokkenheid verdwijnen en maken plaats voor rivaliteit tussen je medewerkers. De balans tussen werk en privé raakt zoek. Loonsverhogingen staan al jaren niet meer op de agenda, ook niet voor goed presterende medewerkers. Innovatietrajecten worden stilgelegd uit geldgebrek, waardoor ook de inspiratie verdwijnt uit je bedrijf.

Juist de beste medewerkers vertrekken
 Op zo'n moment zie je vaak medewerkers vertrekken. Niet zij die stilletjes hun werk blijven doen in de hoop dat de bui vanzelf overwaait. Maar juist die medewerkers die uitdaging zoeken, die geloven in hun eigen kracht en een nieuwe blik op werken hebben. Zij nemen het heft in eigen handen en gaan op zoek naar een andere werkomgeving. Een omgeving waar ze wél inspiratie, uitdaging en de juiste balans tussen werk en privé vinden. Dat zijn zaken die mensen in deze nieuwe tijden belangrijk vinden.

Alles wat je aandacht geeft, groeit
Ontkom je er niet aan om mensen te ontslaan, dan wil je niet dat medewerkers die je wilt behouden zelf vertrekken. Dit voorkom je door duidelijk en open te communiceren zodra dat kan. Geef de medewerkers die je wilt behouden extra aandacht. Betrek ze actief bij de nieuwe koers van het bedrijf, laat hen meedenken en geef ze de ruimte. Zo houd je hen gemotiveerd, geïnspireerd en betrokken. De medewerkers waar je afscheid van moet nemen, begeleid je zo goed mogelijk bij hun vertrek. Toon je je ook op die manier een goed werkgever, dan heeft dat een positief effect op de motivatie van de collega's die blijven.

Bied een aantrekkelijke werkomgeving
Mensen werken het liefst bij een organisatie waar ze vertrouwen in hebben. Waar ze trots zijn op wat ze doen en plezier hebben met hun collega’s. Een organisatie waarin ze zich kunnen ontwikkelen en van toegevoegde waarde zijn voor klanten en leveranciers. Voorkom daarom dat de werksfeer verslechtert. Praat alle medewerkers regelmatig bij over de ontwikkelingen, ook informeel. En zorg ervoor dat managers en directieleden zichtbaar en aanspreekbaar blijven. Vergeet niet dat de overgebleven medewerkers een tandje bij moeten zetten als collega's worden ontslagen. Dat houden ze alleen vol als ze voldoende gemotiveerd en betrokken zijn.

Conclusie: zorg goed voor medewerkers die je wilt behouden
Geef je beste medewerkers voldoende aandacht, een prettige werkomgeving en groeimogelijkheden. Dan zal je zien dat zowel je bedrijf als je medewerkers hierdoor groeien.

Aart van Bunte
senior risk manager