Ontspannen op vakantie als ondernemer

Vakantie: voor de meeste ondernemers iets om naar uit te kijken, voor sommigen juist een bron van stress. Lag jij vorig jaar te piekeren op je strandbedje of je geen opdrachten miste tijdens je vakantie? 

Of alles wel goed doorliep op de zaak? Of je medewerkers wel wisten hoe te handelen bij een echt probleem? Met deze praktische tips regel je je zaakjes goed vóór je vertrekt en kun je je batterij weer opladen deze zomer. 

Alles staat of valt met een goede voorbereiding
Je voorbereiding begint al bij de planning van je vakantie. Ben je niet gebonden aan een vaste vakantieperiode door schoolgaande kinderen of het werk van je partner? Probeer je vakantie dan zo te plannen, dat je afwezigheid minder 'lastig' is. Dus liever niet midden in de seizoenspiek, want dan ben je juist tijdens de topdrukte slecht bereikbaar voor je klanten en medewerkers.  

Maak jezelf misbaar met een vakantiedraaiboek
Met een vakantiedraaiboek zorg je ervoor dat je bedrijf doorloopt zonder jouw aanwezigheid. Schrijf dit draaiboek ruim voor vertrek, niet op de laatste werkdag voor de vakantie. Het hoeft echt geen compleet boekwerk te zijn, een puntsgewijze opsomming van de belangrijkste bedrijfsprocessen en afspraken is voldoende. Vergeet daarbij de procedure bij calamiteiten niet. Zorg ervoor dat iedereen weet wie alarm slaat bij bijvoorbeeld inbraak of brand, wie dan de leiding heeft en de zaak ontruimt. Heb je een bedrijfsnoodplan, bewaar dit dan bij het vakantiedraaiboek.

Kies een geschikte vervanger
Wijs iemand aan om jouw rol waar te nemen tijdens je vakantie. Kies iemand met voldoende kennis en capaciteiten, die voldoende overwicht heeft om het team aan te sturen tijdens je afwezigheid. Met deze vervanger bespreek je ruim van tevoren het vakantiedraaiboek. Net voor vertrek bespreken jullie de lopende zaken, zodat hij goed op de hoogte is van wat er speelt in je bedrijf. Laat ook je medewerkers weten wie je vervanger is en wat zijn rol is tijdens je afwezigheid. 

Maak duidelijke afspraken met je medewerkers
Zorg ervoor dat je medewerkers precies weten waarvoor ze je mogen storen en hoe ze kleine brandjes zelf kunnen blussen. En wat ze moeten doen als er iets ernstigs is. Duidelijkheid geeft rust. Voor je medewerkers én voor jezelf. 

Tip: voorkom inbraak
Natuurlijk informeer je je klanten over je afwezigheid. Doe dat zo verstandig mogelijk. Liever 'ik ben minder goed bereikbaar tot 31 augustus' dan 'ik ben op vakantie van 4 tot 31 augustus'. Tenslotte wil je niemand op verkeerde ideeën brengen tijdens je afwezigheid. Sluit je je zaak tijdens de vakantieperiode? Hang dan geen bordje op de deur waarop je de periode van de bedrijfssluiting vermeldt. 'Gesloten' zegt meer dan genoeg.