Valt uw bedrijfscontinuïteit in het water bij noodweer?

​Nederland krijgt in de komende decennia steeds vaker te maken met extreme regen-, hagel- en onweersbuien. Hoe ga je ervoor zorgen dat de bedrijfscontinuïteit niet in het water valt bij noodweer?

​De winters worden natter en het gaat minder vriezen. Dit voorspelt het KNMI althans in haar klimaatscenario’s. En hoewel het KNMI het regelmatig mis heeft met haar kortetermijnvoorspellingen, ervaren we allemaal dat de natuur zich steeds vaker flink laat gelden. En bij particulieren en bedrijven vervolgens een ravage achterlaat.

Water aan de lippen door overstroomd riool
Neem het noodweer in de zomer van 2014. Op veel plaatsen in Nederland overstroomden toen riolen door langdurige, heftig regenbuien, kwamen straten en kelders onder water te staan en zakten daken in onder de last van de enorme hoeveelheden water. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven ondervonden hier hinder van. Zoals een ondernemer in Amsterdam, die ik nadien bezocht. Het water stond hem bijna letterlijk tot aan de lippen. Wat wil het geval? Zijn bedrijfspand staat op een terrein dat wat lager ligt dan de doorgaande weg. En het gemeenteriool kon tijdens het noodweer de grote hoeveelheid neerslag niet aan. Duizenden liters regenwater liepen daardoor zijn kelder en de liftschacht in. Het duurde dagen om het water weg te pompen. En er bleef een enorme rotzooi achter. Alle vloerbedekking moest eruit en de goederen die in de kelder opgeslagen stonden, waren beschadigd. Kelder en lift waren lange tijd onbruikbaar. Een flinke strop voor deze ondernemer natuurlijk.

Voorkomen is beter dan schade herstellen
Deze ondernemer ruimde eerst de rotzooi op en nam toen het heft in eigen handen om herhaling te voorkomen. Uiteraard beloofde de gemeente maatregelen te treffen om te voorkomen dat het riool daar opnieuw overstroomt. Uit voorzorg liet hij zelf een damwand om zijn terrein aanleggen, om de kans op een volgend waterballet sterk te verkleinen. En op mijn advies plaatste hij zijn voorraad in de kelder voortaan op stellingen, dus van de vloer! Zo blijft zijn voorraad in ieder geval droog, als het ondanks alle getroffen maatregelen toch misgaat.

Dak ingestort
Bij een houtbewerkingsbedrijf stortte tijdens een heftige bui het dak in. Het water stroomde de fabriek binnen en kwam in de machines terecht. Deze raakten daardoor ernstig beschadigd. Bij deze ondernemer duurde het nog langer voor de schade volledig was hersteld. Machines moesten worden gereconditioneerd en de fabriekshal was lange tijd buiten gebruik waardoor een deel van de productie tijdelijk moest worden uitbesteed.

Neem dakinspectie op in uw onderhoudsprogramma
Hoe kan een dak zomaar instorten? Vaak is dat een combinatie van veel regenwater en slecht of onvoldoende onderhoud. In veel gevallen te voorkomen dus. Ik merk regelmatig dat het dak bij veel ondernemers vergeten wordt in het onderhoudsprogramma. Terwijl een regelmatige inspectie en goed onderhoud veel ellende kan voorkomen. Heeft uw bedrijfspand een plat dak? Controleer dan regelmatig of er geen zwakke plekken zijn in de dakbedekking. En of de hemelwaterafvoer en de goten niet verstopt zijn door bladeren en zwerfvuil. Heeft uw pand een schuin pannendak? Vergeet dan na een flinke storm niet te controleren of de pannen er allemaal nog (vast) op liggen. Deze controles laat u bij voorkeur uitvoeren door een professional. Zo verlengt u de levensduur van uw dak en voorkomt u lekkages of erger.

Zelf aan de slag om waterschade te voorkomen? Doe uw voordeel met deze praktische preventietips om schade door wateroverlast te beperken.


Aart van de Bunte
Senior risk engineer