Brandveiligheid in de horeca

21 december 2015  - Brand is het grootste risico in de horeca. In euro's uitgedrukt is brand nog altijd het grootste risico in de horeca. Voor uw onderneming, uw medewerkers en uw klanten. Brandbeveiliging is dus wat mij betreft prioriteit nummer 1.

Defecte elektra veroorzaakt 1 op de 3 branden
Kapotte onderdelen, het gebruik van een verlengsnoer waardoor kortsluiting ontstaat, niet-geaarde apparaten, water in apparatuur door een lekkage. Dit zijn vaak de boosdoeners bij brand. En dat gebeurt vaker dan u denkt. Ga maar na. Er is een nieuw apparaat in de keuken, maar geen stopcontact in de buurt. Met een verlengsnoer is dat toch zo opgelost? Tot er kortsluiting ontstaat ...

Mijn gouden regel
Mijn gouden regel is daarom: breidt u uw elektrische apparatuur uit, breid dan ook uw elektrische installatie uit. Laat een extra stopcontact aanleggen en vraag een expert te controleren of er meer spanning nodig is in de meterkast.

Slecht onderhoud geeft een brandrisico
Een vlam in de pan is met een blusmiddel voor vetbranden zó geblust. Maar is de afzuiging slecht onderhouden en gereinigd, dan trekt de brand gewoon door in het vette afvoerkanaal. En dan verspreidt het vuur zich razendsnel. De roosters kunt u prima zelf reinigen, laat de afzuigkanalen reinigen door een gespecialiseerd bedrijf.

Brandbare buitenopslag trekt brandstichting aan
Staat uw afvalcontainer achter uw pand? Keurig uit het zicht voor uw gasten? Helaas trekt zo'n plek uit het zicht ook brandstichters aan. Sluit uw container dus altijd goed af of zet deze 's nachts binnen.

Zorg dat u bij brand erger kunt voorkomen
Al neemt u nog zoveel preventiemaatregelen, brand kan helaas altijd ontstaan. Neem daarom ook maatregelen om het effect van brand te verkleinen. Zorg voor goed bereikbare brandblussers. Ik kom ze helaas nog wel eens tegen achter een deur of achter de jassen in de garderobe. Nog erger is natuurlijk een versperde nooduitgang, bijvoorbeeld door een tafel. Regelmatige controle, een noodplan en ontruimingsoefeningen zijn daarom onmisbaar.

Veiligheid gaat vóór sfeer
In de horeca is het vaak schipperen tussen sfeer en veiligheid. Dat begrijp ik best. De sfeer en gastvrijheid in uw zaak bepalen voor een groot deel uw succes. Toch kan ik er niet genoeg op hameren dat veiligheid daarbij altijd vooropstaat.

Wilt u meer inzicht en tips?
Houd mijn blog in de gaten, over 2 weken geef ik u meer inzicht over bedrijfsongevallen in de horeca. Ga voor meer inzicht in brandrisico's en brandpreventie naar onze speciale themapagina over brand.


Aart van de Bunte
senior risk engineer