Voorkom ellende bij het huren van werkmaterieel

10 februari 2015  - Heftrucks, hoogwerkers of graafmachines. ​Niet ieder bouwbedrijf heeft dit werkmaterieel zelf ter beschikking, zeker de kleinere niet. Onze risicodeskundige Hans geeft aan waar u op kan letten.  

Het is dan eerder gewoonte dan uitzondering om deze machines in te huren. Maar ken jij dan de afspraken die in de verhuurvoorwaarden staan? Of ga je ervan uit dat de verhuurder alles wel goed geregeld heeft? Helaas kijken veel huurders vaak pas bij schade de verhuurvoorwaarden in. En komen dan niet zelden voor heel onprettige verrassingen te staan. 

Zorg dat je weet waarvoor jij verantwoordelijk bent, lees de verhuurvoorwaarden zorgvuldig
Volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM), moet de eigenaar óf de gebruiker van een motorvoertuig voor een verzekering zorgen als met het voertuig op de openbare weg wordt gereden. Wat de verhuurder aan verzekeringen heeft geregeld en waarvoor jij als huurder moet zorgen, verschilt per verhuurbedrijf. Daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken over de verantwoordelijkheden en verzekeringen als je werkmaterieel huurt. Je huurt niet voor niets het grote werkmaterieel in, de machines zijn vaak veel te kostbaar om zelf aan te kopen. Maar dat betekent ook, dat de kosten bij schade vaak hoog zijn. Voorkom onduidelijkheid bij schade: lees altijd de verhuurvoorwaarden zorgvuldig door. En vraag bij twijfel de verhuurder om uitleg: zorg dat je weet waarvoor je tekent. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor schade die tijdens het transport van het werkmaterieel ontstaat? En als een door jou gehuurde graafmachine wordt gestolen van het bouwterrein, valt dit dan onder de verzekering van de verhuurder, of had jij daar een verzekering voor moeten afsluiten? Of een palletwagen die van de laadklep valt tijdens het laden en lossen, had jij die moeten verzekeren? 

Voorkomen is beter dan genezen: neem preventiemaatregelen 
Maar goede afspraken maken en verzekeren zijn niet de enige oplossing. Door het nemen van preventiemaatregelen kun je al veel ellende voorkomen. Daarom geef ik je hieronder een aantal praktische tips waarmee je het risico op schade aan gehuurd werkmaterieel beperkt. 

1. Controleer het materieel dat je huurt altijd in het bijzijn van de verantwoordelijke van het verhuurbedrijf. Het zal niet de eerste keer zijn dat een defecte hoogwerker gewoon opnieuw verhuurd wordt. Stuur je meestal medewerkers op pad om werkmaterieel te huren? Vraag ze dan nadrukkelijk om het materieel te controleren. 

2. Voor het rijden van een heftruck is een rijbewijs of een heftruckcertificaat niet verplicht. Volgens de wet moet iedereen die op een heftruck rijdt een duidelijke instructie hebben gehad en deze instructie ook hebben begrepen. Voor medewerkers die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen, is dit een probleem. Zorg er daarom voor dat je de instructies in verschillende talen op papier hebt staan. De meest ideale situatie is natuurlijk als je medewerkers wel een heftruckcertificaat hebben behaald.

3. Staat er in de verhuurvoorwaarden dat de huurder de heftruck moet verzekeren? Verzeker die dan altijd volgens de WAM (Wet aansprakelijkheid motorvoertuigen). Ook als de heftruck niet op de openbare weg komt. Want er gebeuren namelijk ook veel ongevallen met heftrucks in magazijnen. 

4. Een heftruck mag op de openbare weg rijden, maar alleen als deze is voorzien van een gevarendriehoek op de achterzijde en van deugdelijke verlichting. Controleer voordat je de heftruck meeneemt of de verhuurder hiervoor heeft gezorgd. 

5. Controleer het werkmaterieel dat je gebruikt. Vergeet daarbij niet het profiel van de banden na te kijken. De verhuurder is verplicht het werkmaterieel jaarlijks te laten keuren. Dit is een momentopname. Een controle die je zelf uitvoert, is een goede aanvulling hierop. 

6. Het gebruik van een mobiele telefoon is nooit toegestaan tijdens het besturen of gebruiken van motorvoertuigen, dus ook niet bij werkmaterieel. Spreek een medewerker aan op zijn gedrag als je ziet dat hij tijdens de werkzaamheden aan het bellen of whatsappen is.
 
7. Maak met behulp van pictogrammen kenbaar wat de bedrijfsregels over het gebruik van werkmaterieel zijn. Zo voorkom je misverstanden en ongelukken door taalproblemen. Zorg ervoor dat deze regels ook bekend zijn bij nieuwe en tijdelijke medewerkers. 

Tot slot: volg de regels. Altijd! 
Veel ongevallen, niet alleen met werkmaterieel, ontstaan doordat er ‘even vlug’ iets moet gebeuren. Het aspect veiligheid is bij ‘even-vlug’-werkzaamheden vaak van ondergeschikt belang. Men vergeet de afspraken die onder normale omstandigheden altijd worden nageleefd en juist daarom gaat het fout. Voorkom ongevallen en volg strikt de regels!


Hans Brankaert
Risicodeskundige