Wateroverlast: voelt u al nattigheid?

16 april 2015  - ​Wateroverlast. Als u zich er een voorstelling van maakt, ziet u waarschijnlijk lekkages en gesprongen waterleidingen die een waterballet veroorzaken voor u. Maar wist u dat er ook brand kan ontstaat door wateroverlast?  

​Herinnert u zich nog de grote brand die in mei 2008 het faculteitsgebouw Bouwkunde van de TU Delft verwoestte? De waarschijnlijke oorzaak was kortsluiting door een kapotte waterleiding van een koffiezetapparaat. 

Een kapotte waterleiding kan uw bedrijf in de as leggen …
Elektrische apparatuur staat bij bedrijven vaak dag en nacht aan, ook in het weekend. Ontstaat er kortsluiting buiten werktijd, dan is er niemand om in te grijpen en brand te voorkomen. Een kapotte watertoevoerslang van een koffiezetapparaat, vaatwasmachine of wasmachine kan de onverwachte boosdoener zijn bij brand. 

... of zorgen dat u op maandagmorgen tot uw enkels in water staat
Gelukkig loopt het niet altijd uit de hand. Maar dan nog levert de gesprongen of lekkende leiding vaak flink wat schade op. Zoals bij de ondernemer die op maandagmorgen de deur van zijn kantoor opende en tot zijn grote schrik zag dat de waterslang van zijn koffiezetapparaat was gesprongen. In de keuken en hal stond het water tot aan zijn enkels. 

Lekkage komt ook voor bij nieuwe waterleidingen
Ik zie ook steeds vaker lekkages aan recent aangelegde waterleidingen in bedrijfspanden. Bij installatie worden de perskoppelingen niet goed gemonteerd of maakt men verkeerde combinaties. Dat het fout zit, merk je nog niet direct. Soms is het een proces van maanden. Deze problemen voorkomt u door waterleidingen door een vakman te laten aanleggen. En door erop toe te zien dat de leidingen worden afgeperst voordat u ze in gebruik neemt.

Schade door waterlekkage voorkomen?
Met deze tips om waterschade te voorkomen kunt u direct aan de slag.


Aart van de Bunte
senior risk engineer