Zo bescherm je jouw spullen tijdens de vakantie

In de 30 jaar dat ik in de verzekeringsbranche werk, ben ik bij veel bedrijven over de vloer geweest. In de zomer besteed ik altijd extra aandacht aan de spullen die achterblijven als de ondernemer op vakantie is. Jouw spullen liggen op de zaak, in je bestelbus, of thuis. En jij ligt ergens op een zonnig vakantieadres aan het zwembad. De ideale situatie voor inbrekers, voor hen is vakantietijd een toptijd.

Inbraak is moeilijk te voorkomen. Maar je kunt wél de gevolgen voor jezelf zoveel mogelijk beperken. Hieronder geef ik jou daar een paar handige tips voor. 

 

Tip 1: spreid je risico's

Berg niet al je waardevolle spullen op dezelfde plek op. Als inbrekers de kast ontdekken waarin alle laptops liggen of als jouw bestelbus met al het gereedschap gestolen wordt, ben je in 1 keer alles kwijt. 

Ik snap dat het veel gedoe is om voor je vakantie de bus helemaal uit te laden, maar geloof me, het is nog veel meer gedoe als al het gereedschap of de bouwmaterialen worden gestolen. Huur desnoods een loods of garagebox, maar verdeel je spullen over meerdere locaties. Vind je dat wel erg ver gaan? Berg dan je waardevolle spullen in ieder geval op verschillende plekken in je pand op.


Tip 2: laat een inbraakalarm of domotica installeren
Een inbraakalarm werkt preventief. De meeste inbrekers lopen met een grote boog om een beveiligd pand heen. En wagen ze toch de gok? Dan zorgt het alarm ervoor dat ze niet lang binnen kunnen blijven zonder te worden ontdekt. Dus maken ze minder spullen buit. 

Of ga nog een stap verder met domotica. De ontwikkelingen op dit vlak gaan razendsnel en de mogelijkheden zijn eindeloos. Via een app op je smartphone of tablet bestuur je de verlichting of het alarmsysteem in jouw huis of bedrijfspand. 

 

Tip 3: maak het inbrekers niet te gemakkelijk

Hang niet aan de grote klok dat je weg gaat. Hang geen briefje op de deur, meld in je voicemailbericht en in de afwezigheidsassistent van jouw e-mail alleen dat je de komende weken slecht bereikbaar bent. 

Kijk ook eens als een inbreker naar je huis of kantoorpand. Hoe gemakkelijk is het om op het dak te klimmen? Berg bijvoorbeeld je ladders en verrijdbare containers op. Heb je een kantoor aan huis? Neem dan de gebruikelijke maatregelen om jouw afwezigheid te verbloemen: vraag of buren de post kunnen weghalen en installeer een tijdschakelaar op lampen.

 

Tip 4: maak afspraken met je omgeving

Een oplettende buur is 1 van de beste preventiemiddelen, zo blijkt uit onderzoek. Daders voelen aan hoe hoog de sociale controle is in een straat of wijk. Voelen ze zich in de gaten gehouden? Dan vertrekken ze liever. Bij terugkeer van vakantie kun je ook voor andere vervelende verrassingen komen te staan. Schade door blikseminslag, wateroverlast of brand bijvoorbeeld.

 

Tip 5: beperk schade door blikseminslag

Een warme zomer brengt vaak onweer met zich mee. Ondernemers ontdekken een blikseminslag meestal pas als ze na een vakantie weer op kantoor komen. En bijvoorbeeld alle computers onbruikbaar blijken te zijn geworden. Mijn advies: 

  • Haal alle kabels uit apparatuur met een externe bron. Denk daarbij aan routers, antennes, stopcontacten etc. Anders zou door blikseminslag overspanning naar binnen kunnen komen en kan jouw apparatuur onbruikbaar worden. 
  • Maak een back-up van al je gegevens vóór je op vakantie gaat. En sla deze extern op, het liefst niet op dezelfde locatie als je computer. Verspreid dus ook jouw data over 2 locaties.

Tip 6: kijk uit voor waterschade 

Is er vaak wateroverlast in jouw omgeving? Voorkom dan waterschade  met de volgende tips:

  • Haal spullen van de grond af. Zet meubels bijvoorbeeld op pootjes. Op deze manier gaan ze niet direct verloren als er een laag water in jouw pand staat na een fikse regenbui.
  • Houd goten en riolering goed schoon, zodat het water gemakkelijk wordt afgevoerd.
  • Inspecteer het dak regelmatig. Staan er plassen op? Dan kan dat betekenen dat jouw dak aan het doorzakken is. Neem direct maatregelen en schakel een expert in.

Tip 7: voorkom brand

Alles kwijt door een brand: je moet er niet aan denken. Meer dan de helft van de ondernemers gaat binnen 2 jaar na een grote brand failliet. Daarom adviseer ik altijd om er alles aan te doen om brand te voorkomen. Wist je dat 1 op de 3 branden ontstaat door onveilige elektra? Hier lees je wat je allemaal kunt doen om brand te voorkomen.


Tip 8: laat je niet verrassen

Deze tips zijn natuurlijk niet alleen handig in de vakantieperiode, maar zijn van toepassing op alle momenten dat je jouw spullen onbeheerd achterlaat. Zorg daarom dat je hiervoor goede maatregelen treft, zodat een eventuele schade meevalt en zo min mogelijk impact heeft op je bedrijfscontinuïteit.

Ik wens je een goede vakantie!

 

Sjak van Nieuwkuijk
Risico Specialist