Zo kiest u een veilig wachtwoord

Zeg eens eerlijk: kiest u online steeds weer een ander, ingewikkeld wachtwoord? Of gebruikt u keer op keer zorgeloos hetzelfde wachtwoord? Dat laatste is wel de meest makkelijke, maar niet de meest veilige weg. Zeker als uw wachtwoord toegang geeft tot vertrouwelijke, privacygevoelige of financiële informatie. 


Uw wachtwoord is geld waard

Criminelen kunnen met uw wachtwoord uw bedrijfsgeheimen of andere vertrouwelijke informatie stelen. Die verkopen ze aan hun opdrachtgever of aan de hoogste bieder. En hebben ze uw pincode achterhaald, dan is het een koud kunstje om uw geld naar hun eigen rekeningen door te sluizen.

 

Er zijn verschillende methodes om uw wachtwoord te achterhalen

Cybercriminelen gebruiken scripts die automatisch wachtwoorden uitproberen. Net zolang tot het een keer 'raak' is. Of ze versturen e-mailberichten met malware om computersystemen te infecteren. Zo verkrijgen ze op afstand toegang tot het computersysteem. Ze kijken als het ware met u mee en kunnen dan gaan dan met uw wachtwoorden en vertrouwelijke informatie aan de haal.

 

Hackers delen hun kennis over veelgebruikte wachtwoorden met elkaar

Op internet circuleren zelfs lijstjes van veelgebruikte wachtwoorden. Zorg dat u deze in ieder geval niet gebruikt. Dat geldt uiteraard ook voor de fabrieksinstellingen, 0000!

 

Vermijd voorspelbare wachtwoorden

De scripts die criminelen inzetten om uw wachtwoord te achterhalen, werken volgens een bepaalde logica. Vermijd daarom altijd:

 • woorden of tekens die in een voorspelbare volgorde staan (12345, abcde)
 • letters die naast elkaar op het toetsenbord staan (qwerty)
 • een herhaling van tekens (22222)
 • woorden uit een woordenboek, in welke taal dan ook
 • woorden die achterstevoren zijn gespeld en afkortingen 

Tips voor een sterk wachtwoord

 • Hoe korter het wachtwoord, hoe sneller het wordt gekraakt door automatische scripts. Kies een woord van minimaal 8 tekens.
 • Kies een wachtwoord dat u niet zomaar vergeet.
 • Gebruik zoveel mogelijk verschillende tekens en symbolen (letters, hoofdletters, cijfers, leestekens). Vervang bijvoorbeeld een E door een 3 of een S door een $.
 • Sluit het woord af met een symbool.
 • Pas uw wachtwoorden regelmatig aan. En gebruik niet 1 standaard wachtwoord, maar varieer. Voor de toegang tot vertrouwelijke, financiële of privacygevoelige informatie gebruikt u het liefst unieke wachtwoorden.
 • Gebruik een wachtwoordkluis op uw computer. Hierin slaat u al uw veilige wachtwoorden versleuteld op. Natuurlijk kiest u voor deze kluis ook een veilig wachtwoord…

   

 •  

  Bescherm zeer waardevolle informatie met tweetrapsauthorisatie

  Met tweetrapsauthorisatie of tweestapsverificatie plaatst u een extra slot op de deur. U legt als het ware een extra beschermlaag aan. Stelt u dit in, dan moet u naast een gebruikersnaam en wachtwoord als authorisatie, ook een vingerafdruk gebruiken. Of bijvoorbeeld een code die u per sms ontvangt.

   

  Hoe veilig zijn uw bedrijfsgegevens?

  Met de Online Cyberscan weet u het direct. Met een van de Interpolis CyberInZicht modules krijgt een volledig beeld van de cyberrisico’s van uw bedrijf. 

  En sterk wachtwoord is belangrijk. Maar hoe groot zijn uw cyberrisico's eigenlijk? Beantwoord een paar korte vragen met onze Online Cyberscan en u hebt direct meer inzicht in uw risico's en uw cybersecurity.