Nieuwe serie: Zo voorkom je graafschades – deel 2: preventie

Jaarlijks ontstaat er voor zo’n € 36 miljoen graafschade. Soms door fouten of onzorgvuldigheid van de graver. Maar vaker omdat de tekening van de KLIC-melding niet overeenkwam met de werkelijkheid. Of omdat de graver onvoldoende voorbereidingstijd kreeg van zijn opdrachtgever, de grondroerder. En al is de grondroerder aansprakelijk voor de schade die ontstaat bij graafwerkzaamheden, in de praktijk is het vaker de feitelijke graver die voor de schade opdraait.

In een serie blogs stelt Hans Brankaert, risicodeskundige bij Interpolis, deze problematiek centraal. Hij bespreekt de risico’s en ontwikkelingen in de graafsector, maar geeft uiteraard ook oplossingen om de risico’s te beperken. In dit blog vertelt Hans welke preventiemaatregelen je kunt nemen.

Interpolis gelooft in preventie
Op schade zit niemand te wachten, dat geldt al helemaal voor graafschade. Interpolis is ervan overtuigd dat verzekeren niet de enige manier is om met risico’s om te gaan. Liever helpen we jou om (gevolg)schade door graafwerkzaamheden te voorkomen of te beperken. Zo helpen wij je te investeren in het voortbestaan van je bedrijf.

Maak goede afspraken met elkaar over aansprakelijkheid en leg deze vast
Volgens de WIBON (Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten) is graafschade een gedeelde verantwoordelijkheid van de opdrachtgever en de graver. Maar in de praktijk betaalt de graver meestal de rekening, om commerciële redenen. Hij wil zijn opdrachtgever natuurlijk niet kwijt. Ook niet als hij zijn werk goed wilde voorbereiden, maar de aannemer hem aanspoorde om direct te gaan graven, want ‘een proefsleuf is zonde van je tijd, hier ligt toch niets.’ Het beste kun je dit soort situaties vóór zijn. Leg contractueel vast dat je niet afwijkt van de voorzorgsmaatregelen van de WIBON bij de uitvoering van de opdracht. Gebruik bijvoorbeeld deze voorbeeldovereenkomst van Interpolis.

Maak duidelijke afspraken over herstelwerkzaamheden
Natuurlijk kan het toch misgaan. Hoe correct je ook alle voorzorgsmaatregelen opvolgt. Het is dan belangrijk dat de schade zo snel mogelijk hersteld wordt. Want hoe langer de schade duurt, hoe hoger het schadebedrag oploopt. Leg daarom in het contract met de netwerkbeheerder vast binnen welke tijd hij eventuele schade moet repareren, om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Zet moderne technieken in
Vroeger had een graver de tekeningen in de hand tijdens het graven, nu bekijkt hij ze op zijn iPad. Dat werkt al een stuk gemakkelijker. Maar wist je dat er ook speciale brillen bestaan waarmee je de leidingen als het ware voor je ziet in de grond, in verschillende kleuren nog wel? Zo zie je als graver direct dat een tekening niet klopt.

Meld fouten direct bij het Kadaster
Ontdek je dat een tekening niet klopt, dan meld je dit direct. De netwerkbeheerder is verplicht om binnen 5 werkdagen de tekening aan te passen. Zo voorkom je nieuwe graafschades.

Slechte nieuws: vooral schade bij huisaansluitingen is bijna niet te voorkomen
Ongeveer de helft van alle graafschades ontstaat bij huisaansluitingen: leidingen en kabels van een huis tot aan de straat. De eigenaar van het netwerk is namelijk niet verplicht deze kabels op een tekening te vermelden. Ook onder de nieuwe wet WIBON blijft dit helaas zo.

Goede nieuws: bij de nieuwe grondzuigtechniek is graven niet nodig!
Er is een nieuwe techniek die de ondergrondse infrastructuur blootlegt zonder te graven: de grondzuigtechniek. Een speciaal ontwikkelde machine zuigt het zand heel precies weg zonder boomwortels, kabels en leidingen in de bodem te beschadigen. Deze methode is vooral geschikt op locaties die moeilijk of niet bereikbaar zijn voor traditionele graafmachines, zoals kleine ruimtes, en op locaties met een hoog risico op graafschade.

Interpolis laat je graag kennismaken met de mogelijkheden van de grondzuigtechniek
Deze innovatieve methode om graafschade te voorkomen en veilig te werken, past uitstekend in ons gedachtengoed. Een van onze relaties, Groenen Groep uit Veldhoven, werkt al jaren met 2 grondzuigmachines. Met deze techniek weten zij graafschade al jarenlang tot een minimum te beperken. Klanten zijn laaiend enthousiast, een grote afnemer als ASML heeft zelfs besloten dat er op hun terrein alleen nog maar met deze methode gewerkt mag worden.

In een serie blogs en video’s laten wij je samen met Groenen Groep graag zien wat er allemaal mogelijk is met de grondzuigtechniek.


Hans Brankaert
Risicodeskundige