Marit voorkwam een burn-out dankzij begeleiding door Interpolis

Marit (32, verloskundige) werd bijna aangereden door een auto toen ze zomaar de straat overstak. Waarom? Door gebeurtenissen in haar privéleven liep haar hoofd over en lette ze niet goed op tijdens het oversteken. 
Ze kon haar drukke bestaan als verloskundige, gecombineerd met haar drukke gezinsleven, een verhuizing én een ernstig ziek familielid niet meer bolwerken. Ze besloot dat ze een stapje terug moest doen. “Want”, zo zegt ze, “in die staat kun je met een verantwoordelijke baan als verloskundige niet functioneren.”

Niet arbeidsongeschikt, toch hulp van Interpolis

Marit heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Toch twijfelde ze of Interpolis hiervoor kon inschakelen. “Ik was immers niet ziek en dacht dat ik het misschien ook zelf kon oplossen.”

Ze waagde er toch een telefoontje aan. “Een gouden greep”, blikt ze terug. “Bij Interpolis was begrip, een luisterend oor én de overtuiging dat mijn situatie wel degelijk reden was om in actie te komen. Puur om te voorkomen dat ik er op termijn wél langdurig met een burn-out uit zou liggen.”

Marit kreeg van Interpolis een tijdelijke uitkering

Dankzij die uitkering kon ze een tijdelijke vervanger inhuren. Samen met de andere leden in de maatschap nam zij ongeveer 50% van Marit’s werk uit handen. Zo kon Marit zich concentreren op herstel en re-integratie. Maar ook om een burn-out in de toekomst te blijven voorkomen.

Een arbeidsdeskundige van Interpolis begeleidde haar tijdens re-integratie

“Dat allereerste gesprek met hem was best confronterend”, weet ze nog. “Ineens was er iemand die zei: "Inderdaad, jij kunt niet fulltime werken in deze situatie. Je gaat een stap terug doen en wij begeleiden je om alles weer rustig op te bouwen".
Dat is was emotioneel en tegelijkertijd een enorme opluchting.”

Iedere maand had Marit gesprekken met Mattie Vaes, de arbeidsdeskundige. Ze kreeg advies, maar ook opdrachten. Bijvoorbeeld om een bepaald boek te lezen. Ook verzamelde hij spreuken voor me die op mij van toepassing waren. “Het was allemaal heel persoonlijk. En eigenlijk ook heel simpel, maar voor mij zo waardevol”, zegt ze.

Energievreters vs. energiebrengers
Ook leerde ze van hem om ‘energievretende’ gebeurtenissen om te buigen in iets wat energie brengt. Een mooi voorbeeld noemt ze het vertrek van haar poetshulp in de periode dat ze werkte aan haar herstel. “Ik vond het een enorme tegenvaller dat ik nu ook die werkzaamheden zelf moest doen. Mattie liet me de andere kant zien: het geld dat ik uitspaarde, kon ik besteden aan een tripje naar de dierentuin met de kinderen. Een keertje uit eten. En ja, van zulke ‘dingen voor mezelf’ kreeg ik inderdaad energie.”

Na een half jaar weer fulltime aan de slag

“Heel fijn”, knikt ze, “ik ben niet voor niets onderneemster. Ik wíl werken. Wel neem ik nu makkelijker dan voorheen een dag vrij. Ook blijf ik ‘energievreters’ compenseren met ‘energiebrengers’. Daardoor sta ik steviger in mijn schoenen en kan ik heftige gebeurtenissen aan. Want die zijn er nog steeds, zoals – opnieuw – een ernstig zieke in de familie. Zonder de hulp van Interpolis had ik nu echt met een burn-out thuis gezeten.”


Lees meer over arbeidsongeschiktheid


Lees meer over de preventiediensten van Interpolis

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Wilt u weten wat wel of niet verzekerd is op een Interpolis arbeidsongeschiktheidsverzekering? Bekijk het InkomensZekerPlan. Of lees meer op rabobank.nl.