Brand door broei

  Wat is het?

  Broei in een hooibaal, daar hebt u misschien weleens van gehoord. Het stevig samengepakte hooi vliegt dan spontaan in brand. Maar wist u dat brand door broei ook door natuurlijke olie kan ontstaan? In een wasmand of prullenbak bijvoorbeeld?

  Dit risico ontstaat als brandbaar materiaal, bijvoorbeeld textiel, is doordrenkt met een natuurlijke olie. Denk aan lijnzaadolie, massageolie, zonnebloemolie of sojaolie. Tijdens het droogproces van deze natuurlijke oliën komt warmte vrij, deze chemische reactie noemen we broei. Kan deze warmte niet weg, bijvoorbeeld omdat het textiel op een hoop ligt in een wasmand of prullenbak, dan loopt de temperatuur steeds verder op. Totdat het materiaal gaat smeulen en uiteindelijk ontvlamt. 

  Welk risico loop ik?

  Is er niemand in de buurt om het brandje te blussen, dan kunnen de gevolgen enorm zijn. Regelmatig branden zo helaas complete gebouwen af. Een grote brand heeft een enorme impact op de bedrijfscontinuïteit. Niet voor niets gaat zo’n 40% van de ondernemers het 1e jaar na een grote brand failliet. Een jaar later is ruim 60% failliet.

  Wees dus voorzichtig met poetsdoeken waarmee u de parketvloer in de olie hebt gezet, met doeken waarmee u verfkwasten hebt schoongemaakt of met handdoeken of lakens waar massageolie op zit. Maar ook met doeken waarmee u gemorste zonnebloemolie of sojaolie hebt opgeveegd.

  Verzekeren kan anders

  Verzekeren is niet de enige oplossing voor uw risico's. Wij helpen u liever om schade te voorkomen. Want dan helpen wij u pas echt, vinden wij. Daarom geven wij u graag tips om uw risico op brand door chemische broei te beperken. Bovendien ontwikkelden we preventiediensten speciaal voor ondernemers. Zodat u in bedrijf blijft.

  Hoe beperk ik de risico's?

  1. Zorg dat alle medewerkers het broeirisico kennen
   Broei is een onderschat risico. Bespreek de risico’s met uw medewerkers met deze preventiekaart Broei, vol handige tips om brand door broei te voorkomen. Maak duidelijke afspraken en controleer regelmatig of iedereen zich hieraan houdt. Geef uiteraard zelf steeds het goede voorbeeld.
    
  2. Lees zorgvuldig de gebruikshandleiding van producten met natuurlijke olie
   Staat er op de verpakking een waarschuwing voor het broeirisico, volg dan de volgende preventietips op om broei te voorkomen.
    
  3. Bewaar met olie vervuild materiaal in een afgesloten metalen container
   Dit geldt voor doeken, kleding, papier, maar ook voor absorptiekorrels die u gebruikt om gemorste olie op te ruimen. Sluit de container goed af, zonder zuurstoftoevoer kan geen brand ontstaan. Plaats de container het liefst buiten, op minstens 10 meter afstand van uw pand. Gaat het toch mis, dan blijft de brandschade beperkt.
    
  4. Was met olie vervuild textiel op minimaal 60 graden
   Op 40 graden wast u de olie niet uit het textiel, dan is er tijdens het droogproces nog steeds een verhoogd risico op broei.
    
  5. Laat met olie vervuild materiaal uitgespreid opdrogen
   Hang ze op een waslijn of leg ze goed verspreid op de grond, liefst buiten. Het is belangrijk dat de warmte weg kan, frommel ze dus nooit op een hoop op in een bak of mand. Als het textiel droog is, is het gevaar geweken. Onze risicodeskundige geeft u in dit blog meer tips om broei te voorkomen.

  Welke oplossingen zijn er?

  Met dit brandpreventiepakket legt u de eerste basis voor uw brandbeveiliging. Met rookmelders voor een snelle signalering van brand en blusmaterialen om een beginnende brand te stoppen. Wilt u een professionele brandmeldinstallatie laten aanleggen in uw bedrijf? Vraag dan onze specialisten om advies. 

  Verzekeren
  Met een gebouwenverzekering verzekert u uw bedrijfspand of huurdersbelang voor schade door brand. Als huurder hoeft u het pand niet te verzekeren, dat doet uw verhuurder. U verzekert wel zelf uw huurdersbelang, dit zijn alle veranderingen of verbeteringen die u voor eigen rekening hebt aangebracht in het huurpand of die u hebt overgenomen van de vorige huurder. Met een bedrijfsmiddelenverzekering verzekert u uw inventaris, voorraad en apparatuur tegen brand. Met een bedrijfsstagnatieverzekering verzekert u uw brutowinst als uw bedrijf stil komt te liggen door brand. 

  Meer informatie over brandrisico's

  In het dossier Brand geven we u inzicht in het ontstaan van brand en tips om brand te voorkomen. Ook leest u wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw bedrijf een brand wél overleeft.