Continuïteitsplan

  Wat is het?

  Een grote brand in uw bedrijf, u moet er niet aan denken. Eigenlijk doet u dat liever wél! Het hangt namelijk óók van uw eigen voorbereidingen af hoeveel schade een grote brand aanricht. Of u en uw medewerkers weten wat ze moeten doen bij een brand. En of u er vooraf over nadacht hoe u uw bedrijf weer opbouwt en de draad weer oppakt na een grote brand.

  Welk risico loop ik?

  Denkt u niet van te voren na over wat u allemaal moet regelen bij een grote brand, dan geeft dat extra veel onrust en onzekerheid als het zover is. Terwijl u op dat moment al veel aan uw hoofd hebt. Als u dan niet snel handelt, loopt u het risico dat uw klanten bij de concurrent gaan shoppen. En dat ze niet meer terugkomen tegen de tijd dat u eindelijk weer in bedrijf bent. Een faillissement ligt dan op de loer, wij helpen u graag om dat te voorkomen.

  Verzekeren kan anders

  Verzekeren is niet de enige oplossing voor uw risico's. Wij helpen u liever om schade te voorkomen. Want dan helpen wij u pas echt, vinden wij. Daarom geven wij u graag tips hoe u zich kunt voorbereiden op de opbouwfase na een grote brand in uw bedrijf. Om zo de risico’s voor uw bedrijf te beperken. Bovendien ontwikkelden we preventiediensten speciaal voor ondernemers. Zodat u in bedrijf blijft.

  Hoe beperk ik de risico's?

  1. Breng uw risico’s in kaart
   Bedenk stap voor stap wat er allemaal mis kan gaan in uw bedrijf. En welke maatregelen u moet nemen om deze risico’s te voorkomen of te beperken. Met de tips uit dit whitepaper krijgt u grip op uw bedrijfscontinuïteit. Natuurlijk neemt u ook maatregelen om brand te voorkomen.
    
  2. Stel een noodplan op
   Stel dat het toch misgaat in uw bedrijf, wat dan? Waar moet u aan denken als er brand uitbreekt? Wie doet wat? Weet iedereen wat er van hem verwacht wordt? We helpen u in 4 stappen uw onderneming voor te bereiden op een calamiteit
    
  3. Maak een continuïteitsplan
   In het noodplan beschrijft wat u moet doen tijdens een grote brand en net daarna. Wat u moet doen om ervoor te zorgen dat uw bedrijf na een brand zo kort mogelijk stilligt, beschrijft u in een continuïteitsplan. Hiermee beperkt u uw bedrijfsschade. Om dit plan op te stellen, stelt u zichzelf de volgende vragen:
   - Hoe communiceer ik naar mijn klanten en leveranciers?
   - Is er een locatie waar ik kan doorstarten?
   - Hoe kan ik zo snel mogelijk weer leveren aan mijn klanten?
   - Wie kan mij daarbij helpen?
   - Hoe herstel ik zo snel mogelijk mijn data en IT?
    
  4. Maak afspraken met partijen die u kunnen helpen in geval van nood
   Kunt u uw productie ergens anders onderbrengen? Mag u een opslagloods van een zakenrelatie gebruiken voor opslag? Maak vooraf duidelijke afspraken en leg deze vast.

  5. Bewaar belangrijke informatie op een brandveilige plek
   Bewaar uw noodplan en continuïteitsplan op een brandveilige plek, bij andere belangrijke informatie zoals uw klantinformatie en boekhouding. Bij voorkeur buiten uw bedrijfspand of in een brandwerende kluis. Collega-ondernemer Stef Verhoeven vertelt welke maatregelen hij trof nadat hij van dichtbij een brand meemaakte.
    

  Welke oplossingen zijn er?

  In onze preventiewinkel vindt u verschillende oplossingen om brand te voorkomen en de gevolgen van brand te beperken.  

  Verzekeren
  Met een gebouwenverzekering verzekert u uw bedrijfspand of huurdersbelang voor schade door brand. Als huurder hoeft u het pand niet te verzekeren, dat doet uw verhuurder. U verzekert wel zelf uw huurdersbelang, dit zijn alle veranderingen of verbeteringen die u voor eigen rekening hebt aangebracht in het huurpand of die u hebt overgenomen van de vorige huurder. Met een bedrijfsmiddelenverzekering verzekert u uw inventaris, voorraad en apparatuur tegen brand. Met een bedrijfsstagnatieverzekering verzekert u uw brutowinst als uw bedrijf stil komt te liggen door brand.

  Meer informatie over brandrisico's

  In het dossier Brand geven we u inzicht in het ontstaan van brand en tips om brand te voorkomen. Ook leest u wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw bedrijf een brand wél overleeft.