Brandklasse isolatie

  Let op de brandklasse van isolatiematerialen

  Wij adviseren u om bij bouw van (bedrijfs)gebouwen te kiezen voor isolatiemateriaal van brandklasse A1 of A2. Kiest u voor isolatiemateriaal van brandklasse B? Let dan op de inhoud van het B-certificaat en de manier waarop het materiaal verwerkt wordt. We vertellen u hier graag meer over.

  De juiste isolatie kiezen, hoe doe je dat?

  Bouwproducten in de Europese Unie kennen een classificatie die is gebaseerd op de brandbaarheid van het materiaal zelf en op de bijdrage van het materiaal aan een brand. Er bestaan 7 klasseringen, van A1 tot F. Materialen van brandklasse A1 zijn onbrandbaar en leveren geen bijdrage aan een brand. De veiligste keuze. Materialen van brandklasse B zijn moeilijk brandbaar en leveren een beperkte bijdrage aan een brand. In veel gevallen een goede keuze.

  We signaleren een groei in het aantal aanbieders van isolatiematerialen met brandklasse B. Deze materialen verschillen enorm in prijs, samenstelling, kwaliteit en toepassingsmogelijkheden. De juiste keuze moet gebaseerd zijn op het gebruik, de inrichting en de constructie van uw bedrijfsgebouw. Goed advies van uw aannemer of bouwadviseur is hierbij belangrijk.

  Brandklasse B, altijd goed?

  Een leverancier van isolatiematerialen kan de B-certificering op twee manieren verdienen. Het materiaal kan zelf brandklasse B krijgen (B-As Such). Als het materiaal een praktijktoets goed doorstaat, kan de toepassing van het isolatiemateriaal ook een B-certificaat opleveren (B-End Use). Materialen die een brandklasse B kennen door de toepassing, moeten worden opgehangen in H-profielen, zonder gebruik van horizontale naden en houten knellatten. Elke andere manier van monteren heeft gevolgen voor de brandveiligheid en brandklasse. Aannemers en bouwadviseurs moeten dit duidelijk aangeven om te voorkomen dat ondernemers onterecht denken dat hun pand brandveilig is.

  Hebt u vragen of twijfelt u over de manier waarop isolatie wordt aangebracht?

  Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur. Hij heeft kennis van zaken als het gaat om brandveiligheid helpt u hier graag mee, ook voor en tijdens de bouw.