Overval

  Wat is het risico bij een overval?

  Een overval gaat vaak samen met geweld of bedreiging. Als dat bij uw bedrijf gebeurt is dat een ingrijpende gebeurtenis. Op iedere plek waar geld of waardevolle goederen voorhanden zijn, kan een overval plaatsvinden. Ook in uw bedrijf.

  Welk risico loopt mijn bedrijf?

  Voor de medewerkers die overvallen zijn, zijn de emotionele gevolgen het grootst. Ze voelen zich vaak niet meer veilig in uw bedrijf. Daardoor duurt het vaak weken voor ze weer aan het werk zijn. Ook uw bedrijfscontinuïteit loopt gevaar. Bijvoorbeeld omdat u uw zaak tijdelijk moet sluiten voor politieonderzoek. Vervelender is de imagoschade, klanten die wegblijven door de overval.  

  Verzekeren kan anders

  Verzekeren is niet de enige oplossing voor de risico’s die u loopt. Wij helpen u liever om schade te voorkomen. Dan helpen wij u echt. Graag geven we u tips om het risico op een overval op uw bedrijf te beperken. We ontwikkelden preventiediensten speciaal voor ondernemers. Zo helpen wij u in bedrijf te blijven, ook na een overval. 

  Hoe beperk ik risico's?

  Overvallers kiezen meestal voor een doelwit dat veel buit oplevert met zo min mogelijk risico. Op goed beveiligde locaties komen minder overvallen voor. Neem preventiemaatregelen om uw medewerkers, uw klanten en uw zaak te beschermen tegen een overval. 

  1. De grootste kans op een overval is rond openings- en sluitingstijd
   Meestal is er dan maar 1 persoon aanwezig. Alleen ben je kwetsbaarder dan met meer. Pas uw personeelsplanning aan en zorg voor goede verlichting. Onze risicodeskundige legt u uit hoe u het risico op een overval verkleint
  2. Houd de achterdeur altijd op slot 
   Vaak staat in (rook)pauzes en tijdens het bevoorraden de achterdeur open of op een kier. Of medewerkers vergeten de deur goed af te sluiten. Iemand die uw bedrijf wil overvallen, kan daar gebruik van maken. Meer praktische tips leest u in de handige preventiekaart Overval.
  3. Voorkom een greep in de kassa
   Een greep in de kassalade is snel gedaan. Zeker als de toonbank laag is en er weinig klanten of medewerkers in de winkel zijn. Maak daarom goede afspraken over het beheer van de kassa en volg deze op. In de whitepaper staan slimme tips om een overval te voorkomen.
  4. Toch een overval? Uw reactie beïnvloedt het verloop
   Al neemt u nog zoveel maatregelen om een overval te voorkomen, het kan toch gebeuren dat u oog in oog komt te staan met een overvaller. De politie adviseert om dan het RAAK-principe op te volgen:
   Rustig blijven: Overvallers komen voor geld of spullen. Rust voorkomt dat de situatie escaleert.
   Accepteren: Verzet u niet en volg bevelen op. Ga er altijd van uit dat wapens echt zijn.
   Afgeven: Geef de overvallers wat ze vragen. Geld en goederen zijn vervangbaar.
   Kijken: Onthoud zoveel mogelijk kenmerken van de daders. Bijvoorbeeld lengte, kleding of spraak.

  Verzekeren

  Met een inventarisverzekering en voorraadverzekering verzekert u uw spullen, voorraad én kasgeld tegen diefstal, dus ook bij een overval. Voor kasgeld geldt een maximum van € 5.000,-.

  Meer informatie over inbraak en diefstal

  Bijna 40% van de ondernemers krijgt ooit met een inbraak te maken. Het gaat criminelen tegenwoordig niet meer alleen om spullen of geld, maar ook om digitale bedrijfsinformatie. Reden genoeg om uw bedrijf zo goed mogelijk te beschermen. In dit dossier Inbraak en (cyber)diefstal leest u er alles over.