Whitepaper Stofvrij werken

Vanaf 1 januari 2014 controleert de Inspectie SZW strenger op het vrijkomen van kwartsstof bij werkzaamheden in de bouw.


Bij de bewerking van kwartshoudende materialen komt schadelijk kwartsstof vrij
Fijnstof is heel fijn stof, dat niet of nauwelijks te zien is. Het bestaat uit hele kleine onoplosbare stofdeeltjes die diep in de longen terechtkomen en daar onherstelbare gezondheidsschade aanrichten. Als u en uw medewerkers alert zijn en adequate maatregelen nemen, is blootstelling aan kwartsstof te voorkomen.

Stofvrij werken is de norm
Op overschrijding van de norm staan hoge boetes Als werkgever bent u verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving voor uw medewerkers. Toch constateert TNO dat de toegestane grenswaarde van 0,075 mg/m3 per dag in de bouw in 60% van de gevallen wordt overschreden. Sinds 1 januari 2014 controleert de Inspectie SZW daarom strenger op stofvrij werken. Wie voortaan de norm overschrijdt, krijgt een boete die kan oplopen tot wel € 18.000,-.

In dit whitepaper leest u alles over kwartstof en stofvrij werken
U leest wat de risico’s van blootstelling aan kwartsstof zijn, hoe u stofvrij werken kunt invoeren en hoe u uw medewerkers beschermt tegen kwartsstof. Zo helpen wij u om een verantwoorde, veilige en gezonde werkplek te creëren voor uw medewerkers.