Na de geboorte

  Als u bent bevallen, wilt u natuurlijk zo veel mogelijk genieten van uw baby. Maar er moeten ook een aantal zaken geregeld worden. Zo moet u uw baby aangeven bij de gemeente. Ook moet u uw zoon of dochter laten bijschrijven op uw zorgverzekering. Wilt u de geboorte binnen 1 maand aan ons doorgeven? Wij schrijven uw baby dan bij op uw polis. Uw kind is tot zijn 18e gratis op uw polis meeverzekerd.

  Consultatiebureau

  Als uw kind geboren is en u hebt aangifte gedaan bij de gemeente, dan krijgt u automatisch een huisbezoek van de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau.

  De jeugdverpleegkundige kijkt samen met u naar de voeding, verzorging, zindelijkheid, opvoeding en groei van uw baby. U kunt alles vragen over uw kind, ook specifieke medische vragen.

  Huisbezoeken wijkverpleegkundige

  De wijkverpleegkundige komt in de 1e week langs voor een hielprikje. Via de hielprik kan gekeken worden of uw baby misschien lijdt aan een aantal zeldzame ziektes. Wanneer u geen bericht krijgt van de uitslag van de hielprik, betekent dit dat alles in orde is. De prik hoeft u niet te betalen. Deze wordt vergoed vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

   

  Na de hielprik en een eventuele gehoorscreening komt de wijkverpleegkundige nog een keer langs. Zij geeft dan informatie over verzorging, voeding, wiegendood, enzovoort. Meestal krijgt u dan ook het groeiboekje. Met dit boekje kunt u de groei en ontwikkeling van uw kindje in de 1e 4 jaar op de voet volgen. Het is de bedoeling dat u dit boekje bij elk bezoek aan het consultatiebureau meeneemt. 

  Bezoeken aan het consultatiebureau

  Het 1e officiƫle bezoek aan het consultatiebureau is als uw kind 4 weken is. U hebt met uw baby dan een afspraak met de consultatiebureau-arts. Bij de meeste consultatiebureaus is het zo dat u bij het volgende bezoek een afspraak hebt met de wijkverpleegkundige. Daarna weer met de arts.

  De consultatiebureau-arts kijkt naar de groei en ontwikkeling van uw baby. Hij of zij kijkt bijvoorbeeld naar de grove en fijne motoriek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling. De arts onderzoekt ook of er sprake is van afwijkingen in de heupen, ogen en het hartje. Daarnaast vraagt de arts u toestemming uw kind in te enten.

  Alle consultatiebureaus hebben inloopspreekuren voor korte vragen en de mogelijkheid om uw baby te wegen. U kunt ook altijd bellen, bijvoorbeeld als uw baby veel huilt of als u problemen heeft met de borstvoeding. Met 9 maanden krijgt uw kindje een gehoortest. Vanaf 3 jaar krijgt uw kind een ogentest met een plaatjeskaart. Uw kind krijgt dan een bril op waar eerst de linker- en dan de rechterkant is afgeplakt. Van een afstand van 5 of 3 meter moet uw kind de plaatjes met beide ogen kunnen zien. 

  Vaccinaties

  U ontvangt ook automatisch een oproep voor een serie inentingen. Deze oproep moet u meenemen bij uw bezoek aan het consultatiebureau. De hulp van het consultatiebureau voor baby's en kleuters kost u niets. Ook de inentingen van het consultatiebureau kosten u niets. Deze zorg komt geheel voor rekening van de AWBZ.