inline/alertinline/chevron-leftinline/chevron-left-aquainline/chevron-rightinline/chevron-right-aquainline/clearinline/logininline/logoutinline/menu-closeinline/menu-openinline/modal-closeinline/modal-close-whiteinline/next-aquainline/play-largeinline/pointer-moreinline/previous-aquainline/searchinline/social-facebookinline/social-instagraminline/social-linkedininline/social-twitterinline/social-youtube
Wat is het Lab?
Interpolis gelooft dat verzekeren anders kan. We willen meer veiligheid voor onze klanten maar weten nog niet altijd hoe we dat gaan realiseren. Het Lab is een initiatief waar we op zoek gaan naar innovatieve oplossingen en vervolgens samen kijken wat wel en niet werkt.

Doorwerken op Red Bull, chocoladerepen en bier

Studenten zoeken tijdens hackathon oplossingen voor burn-out

Bedenk in 24 uur een oplossing waarmee je een burn-out onder jongeren voorkomt. De vraag komt van Interpolis. Het antwoord moest komen van ongeveer 40 studenten uit binnen- en buitenland tijdens een hackathon in Den Bosch.

Jongeren helpen jongeren
En aan wie kun je die vraag nou beter stellen dan aan jongeren zelf? Dat stress een probleem is in de doelgroep van 18-30 jaar, beamen alle aanwezige studenten. Van slaapgebrek door nachtenlang doorhalen voor studie tot aan de prestatiedruk opgelegd door de omgeving. “Stress hoort er bij, daar moet je gewoon mee leren leven.” zegt een van de studenten droog.

Maar hoe leer je dat dan? 
Dat dit zo eenvoudig niet is, blijkt wel uit cijfers van het CBS. 43% van de jong volwassenen in de leeftijd van 13 tot 25 jaar kampen met angstklachten en slaapgebrek. 78% van de jongeren lijdt onder de soms grote druk om te presteren. Herkenbaar volgens de studenten. “Ik moet naar school, ik werk, dan zit ik nog bij meerdere verenigingen. ”Als ik moe ben, dan merk ik dat ik dat niet makkelijk zeg.” volgens een van de aanwezige meiden. Dit wordt beaamd door de rest. “Nee zeggen is moeilijk, maar van de andere kant roepen vrienden ook dat je niet zo flauw moet doen wanneer je liever thuis blijft.”

Red bull, bier en chocoladerepen
Een oplossing is kortom best wel nodig. En dus begonnen de studenten aan een nachtje lang doorhalen. De 1e verdieping van het SAP hoofdkantoor in Den Bosch werd 24 uur lang omgetoverd tot een muf ruikend studentenhonk. “Gelukkig konden we een raam openzetten”, grapte het team bedrijfskunde studenten. Doorwerken op Red Bull, chocoladerepen en hier en daar een biertje. “Voor de creativiteit”, aldus de heren. Het is bekend terrein voor iedere student.

Powernap
Het slaaptekort de volgende dag is niet aan ze te zien. ‘Slapen doen we wel als we dood zijn’, is het credo. Bij het koffie automaat oefenen 2 studenten hun pitch. Anderen zijn nog aan het werk, eten een broodje of ruimen de kamer op. De meesten onderbraken het werk wel voor een paar uurtjes slaap. In 1 van de werkkamers rolt een jongen zijn luchtbed en slaapzak op. Veruit de meeste studenten hebben wel even een powernap gedaan.

Pitch time!
Na 24 uur werken was het voor de teams tijd om de oplossingen te pitchen aan de jury. De oplossingen werden gezocht in het gebruiken van data inzicht te krijgen in je stressniveau maar ook in het verbinden met anderen. Met vrienden, met bedrijven of coaches. Het winnende team vond de oplossing in een combinatie van beiden. Inzicht door bijvoorbeeld een selfie te maken, door een fitbit of door een paar korte vragen. Door je agenda te koppelen kun je je laten waarschuwen wanneer het tijd wordt even rust te nemen. En als je met je handen in het haar zit, is een coach binnen de app snel in te schakelen.

Een meer dan prima begin!
De 3 studententeams met de beste oplossing zijn uitgenodigd, samen met Interpolis, hun oplossingen om te smeden tot een grote oplossing. Maar eerst even bijslapen natuurlijk. Nadenken over oplossingen tegen stress, moet natuurlijk geen stress opleveren.