Alles over de fietsverzekering.

Nederland is een echt fietsland en ook het aantal e-bikes neemt flink toe. In deze video vertellen we je alles over de fietsverzekering. Wat is het precies? Waarvoor ben je verzekerd en waarvoor niet? Welke fietsen kan je eigenlijk verzekeren, en wat zijn de kosten? Je kunt de belangrijkste informatie uit de video ook hieronder lezen.

Een fietsverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig.

Een fietsverzekering is bedoeld om kosten te dekken die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld diefstal van of schade aan jouw fiets en de bijbehorende onderdelen. 

Dit is verzekerd met een fietsverzekering.

Met een fietsverzekering is je fiets verzekerd bij:

  • Schade aan je fiets na een aanrijding of botsing.
  • Schade aan je fiets doordat jouw fiets omvalt of van de weg raakt.
  • Schade aan accessoires zoals een kinderzitje, fietstassen of je accu.
  • Pechhulp in Nederland.
  • Diefstal van je fiets of onderdelen daarvan.

Let wel: een belangrijke voorwaarde voor vergoeding na diefstal is dat je een ART2-slot hebt gebruikt. Alleen dan ben je verzekerd. Als je fiets gestolen is, vraagt je verzekeraar daarom om de gebruikte sleutel en de eventuele reservesleutel als bewijs dat je daadwerkelijk dit slot hebt gebruikt.

Dit is niet verzekerd.

In sommige gevallen ben je niet verzekerd, zoals bij: 

  • Diefstal van demontabele fietscomputers, gps- of navigatieapparatuur.
  • Opzettelijke schade aan je fiets.
  • Schade als gevolg van normaal gebruik en slijtage. Zoals schade aan banden, bel, jasbeschermers, kabels en snelbinders.
  • Schade die ontstaat tijdens deelname aan een wedstrijd met je fiets.

Deze fietsen kun je verzekeren.

Naast de 'gewone' fiets kan je met de fietsverzekering veel verschillende soorten fietsen verzekeren.

De bakfiets
Voor veel gezinnen is een bakfiets de ideale fiets. Bakfietsen hebben vaak elektrische trapondersteuning, waardoor ze prijzig zijn. Helaas zijn deze fietsen daardoor ook aantrekkelijk voor diefstal. Een goed idee dus om er een verzekering voor af te sluiten.

De elektrische fiets
Naast de elektrische bakfiets is er natuurlijk ook de 'gewone' elektrische fiets. Dit is een fiets die ondersteuning biedt tot maximaal 25 kilometer per uur. Aangezien deze fietsen vaak een kostbare accu hebben, kan het prettig zijn om er een verzekering voor af te sluiten. 

De racefiets of mountainbike
Ben jij sportliefhebber en hou je ervan om op avontuur te gaan met de fiets? Dan is de kans groot dat jij een racefiets of mountainbike hebt. Deze fietsen gaan supersnel, waardoor het risico op ongelukken ook wat groter is. Dus ook geen gek idee om deze te verzekeren.

De speed pedelec
Als laatste in dit rijtje, een fiets waarmee je écht hoge snelheden kan behalen: een speed pedelec. Deze verzeker je niet met een fietsverzekering, maar met een scooterverzekering.

Fietsverzekeringen vergelijken.

Als je een fietsverzekering afsluit, kijk dan in de voorwaarden wat je wel en niet verzekert. Let bijvoorbeeld goed op de vergoeding bij diefstal of total loss van je fiets. Elke verzekeraar hanteert hier namelijk andere regels en voorwaarden.

Let ook goed op het eigen risico. Ook dit kan per verzekeraar verschillen. Het kan zijn dat een lage premie gepaard gaat met een hoog eigen risico. Kijk dus goed wat het beste bij jou past.

Dit zijn de voordelen van een verzekering bij Interpolis:

  • Je krijgt de aanschafwaarde terug bij diefstal of total loss tot 3 jaar na aanschaf.
  • Geen eigen risico bij diefstal, total loss of pech.
  • Wereldwijde dekking. Dus je fiets is verzekerd tegen risico’s, zowel in Nederland als in het buitenland.
  • Standaard meeverzekerde accessoires, zoals een kinderzitje of fietsmand.
  • 24/7 pechhulp in Nederland.
  • Ook als andere mensen jouw fiets gebruiken, blijft je fiets verzekerd.

Tips voor op vakantie:

Zoals altijd: voorkomen is beter dan genezen, en dus zorg je graag goed voor je fiets. Ook als je met je fiets op vakantie gaat. Wij geven je een aantal tips om goed voorbereid op vakantie te gaan:

  • Haal altijd alle losse onderdelen van je fiets als je 'm meeneemt op een fietsendrager. Zo voorkom je dat je bij hoge snelheden onderweg iets verliest. 
  • Voordat je met je fiets achterop de auto vertrekt: check altijd even of je de kogeldruk van de fietsdrager niet overschrijdt. Dit is het gewicht dat direct op de kogel van de trekhaak rust. De kans dat dit met een elektrische fiets gebeurt is groter, omdat die vaak wat zwaarder is. Extra tip: haal de accu los van je fiets, en leg deze gewoon in de auto. Dit scheelt al een aantal kilo's in gewicht.
    Vergeet ook de andere regels van een fietsendrager niet. Je fietsendrager moet namelijk een wit kentekenbord hebben, en moet voorzien zijn van verlichting.
  • Bekijk voordat je op vakantie gaat altijd de lokale verkeersregels. Deze verschillen namelijk per land. Zo geldt er soms een helmplicht, en moet je bijvoorbeeld in Duitsland verplicht vaste fietsverlichting hebben. De kleine losse lampjes die we in Nederland veel zien, zijn daar niet voldoende.
  • Neem altijd een EHBO-setje mee. Zo kan je bij een ongeluk direct zelf een wond desinfecteren. 
  • Zorg ervoor dat je altijd een reparatiesetje bij je hebt. Zo kan je een lekke band zelf plakken.