Autoruitschade voorkom je met 3 simpele tips

Pats! Een steentje tegen je autoruit. Een flinke ster en een klein barstje. Daar wil je niet mee doorrijden. Met de volgende tips verklein je de kans op autoruitschade.

De voorruit is de meest kwetsbare ruit van je auto

Autoruitschade ontstaat meestal door steentjes, hagel of een plotseling temperatuurverschil. In de meeste gevallen zorgen opspattende steentjes voor een sterretje in de voorruit. Maar ook je zijruiten en achterruit kunnen beschadigd raken. Gelukkig kun je de kans op autoruitschade verkleinen met 3 simpele, maar handige tips.


Tip 1: voorkom snelle temperatuurwisselingen in de auto

Zet in een warme auto de airco niet meteen voluit aan. De koude lucht die via de airconditioning tegen de ruiten slaat, zorgt voor extra spanning in het glas. Andersom is het ook niet verstandig om de verwarming vol aan te zetten in een koude auto.


Tip 2: pas je rijgedrag aan bij wegwerkzaamheden

Bij wegwerkzaamheden liggen er veel losse steentjes op het wegdek. Verkeersborden waarschuwen je hier ook voor. Dat is niet voor niets, want de kans op schade door opspattend grind is dan groot. Ga daarom langzamer rijden en houd je aan de aangegeven snelheid. Dat is niet alleen veiliger; het voorkomt ook schade aan je auto.


Tip 3: houd voldoende afstand tot je voorganger

Genoeg afstand houden is altijd belangrijk. Voor de veiligheid natuurlijk, maar ook om autoruitschade te voorkomen. Zeker zware voertuigen, zoals vrachtwagens, zorgen nogal eens voor opspattende steentjes. Als je voldoende afstand houdt, is de kans kleiner dat deze steentjes je voorruit raken.

 

voorruit van een auto tijdens een regenbui, gezien vanuit de auto

Laat kleine autoruitschade geen groter probleem worden

Hoewel je de kans op schade aan je autoruit kunt verkleinen, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er toch een sterretje of barst in de ruit komt. Om meer schade te voorkomen, is het dan belangrijk om meteen actie te ondernemen. Een kleine barst of ster kan namelijk snel een grote scheur worden. Blijf er dus niet mee doorrijden en laat de beschadiging zo snel mogelijk herstellen. Tip: plak een sticker over de ster of barst. Zo komt er geen vuil in, waardoor de reparatie beter uitgevoerd kan worden.