Waar kun je allemaal een fietsboete voor krijgen?

Als jij je als fietser niet aan de regels houdt, riskeer je een boete. En de bedragen hiervan kunnen flink oplopen. Deze boetes worden uitgedeeld om de veiligheid van het verkeer én die van de verkeersdeelnemers te waarborgen. We geven je een overzicht van de verschillende soorten fietsboetes die er zijn.

Boetes voor het breken van de verkeersregels

Er zijn heel wat boetes die je kunt krijgen als je jezelf niet aan de verkeersregels houdt. Denk bijvoorbeeld aan je fiets stallen op een plek waar dit verboden is, als je geen voorrang verleent bij een kruising, haaientanden of een zebrapad. Maar natuurlijk ook wanneer je de verkeersborden en -lichten negeert en je door rood rijdt of een straat ingaat waar je niet in mag. En vergeet ook niet je hand uit te steken als je afslaat. De boetes voor het schenden van verkeersregels kunnen oplopen tot wel € 150,-.

Boetes voor gebreken aan je fiets

Het is belangrijk om je fiets goed te onderhouden. Natuurlijk om veilig te kunnen fietsen, maar ook om boetes te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld een boete krijgen als je geen reflectie op je trappers of wielen hebt. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je trappers of rem niet goed vastzitten, je fietsbel kapot is of het frame van je fiets in een slechte staat verkeert. Zorg er dus voor dat je minstens 2 keer per jaar je fiets goed nakijkt. Als er iets kapot is, vervang dit dan direct. De boetes voor gebreken aan je fiets liggen tussen de € 35,- en € 55,-. 
Het voorlicht van een fiets

Boetes door afleiding

Afleiding op de fiets, bijvoorbeeld door telefoongebruik, leidt nog steeds tot veel ongelukken. Om deze afleiding tegen te gaan is 1 juli 2019 een appverbod voor de fiets ingesteld. Dit verbod gaat echter verder dan alleen het appen zelf. Zo mag je jouw telefoon helemaal niet vasthouden of bedienen tijdens het fietsen. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld bellen, navigeren, spelletjes spelen of social media checken.  De boetes die worden uitgedeeld voor fietsers die zich niet aan deze regels houden, zijn € 95,-. Je kunt de PhoNo app gebruiken om afleiding op de fiets tegen te gaan. Je bespaart hiermee niet alleen de kosten van een boete, maar je zorgt ook voor een veiliger verkeer.

Boetes voor verkeerde of ontbrekende verlichting

Zomaar wat fietsverlichting op je fiets toevoegen, is niet voldoende. Hier zitten meer regels aan vast dan je misschien denkt. Aan de voorkant moet je namelijk wit of geel licht hebben. Achter moet het fietslicht juist rood zijn. Zo weten andere weggebruikers of ze je tegemoet rijden of juist niet, zodat ze de snelheid en afstand goed in kunnen schatten.

Je mag de verlichting vastmaken aan je wiel, maar je kunt ook gebruikmaken van losse fietslampjes. Deze kun je ook vastmaken aan je kleding of tas. Wanneer je hiervoor kiest, is het wel belangrijk dat de lampjes recht naar voren of naar achteren schijnen. Daarnaast moeten ze goed vastzitten en mogen ze niet teveel bewegen tijdens het fietsen. 


De laatste regel is dat je lampjes niet mogen knipperen. Dan kunnen andere weggebruikers namelijk niet goed inschatten wat je koers en snelheid zijn. Indien je voor- en/of achterlicht mist, kun je een boete van € 55,- krijgen.