7 tips voor minder schade aan bedrijfsauto’s

Schade aan bedrijfsauto’s is voor veel ondernemingen een flinke kostenpost. Gelukkig kun je het nodige doen om schades te voorkomen of beperken. We geven je daar 7 tips voor.

Schade aan bedrijfsauto’s kan financiële gevolgen hebben

Mogelijk leidt het tot een hogere verzekeringspremie. Net zo vervelend is misschien wel het ongemak dat het oplevert. Het is vaak een hoop geregel en gedoe om je bedrijfsactiviteiten zonder vertraging te laten doorlopen. Bedrijfsauto’s heb je namelijk nodig voor bijvoorbeeld afspraken bij klanten of het vervoer van goederen. Schade aan je bedrijfsauto’s wil je dan ook zoveel mogelijk voorkomen.

De meest voorkomende oorzaken van schades aan bedrijfsauto’s

Om schade succesvol te kunnen voorkomen of beperken, is het handig om de meest voorkomende oorzaken te kennen. De meeste schades aan bedrijfsauto’s ontstaan door:
 • Kop-staartbotsingen. Weggebruikers die onvoldoende afstand houden veroorzaken de nodige schade. Een moment van afleiding of onoplettendheid kan razendsnel resulteren in een kop-staartbotsing. Met alle gevolgen van dien.
 • Fouten bij het parkeren. Veel schades aan bedrijfsauto’s ontstaan niet tijdens het rijden zelf, maar op de parkeerplaats. Bij het inparkeren of uitrijden zit een ongeluk in een klein hoekje. Ook bij het in- en uitstappen kan schade worden veroorzaakt via openslaande portieren.
 • Auto-inbraken. Bedrijfsauto’s zijn interessante doelwitten voor dieven. Bij een auto-inbraak worden niet alleen waardevolle spullen of accessoires gestolen; vaak heb je ook te maken met schade aan je auto door de inbraakpoging zelf.
Linker bumper van een geparkeerde auto

7 tips om schade aan je bedrijfsauto’s te voorkomen of beperken

 1. Geef zelf het goede voorbeeld
  Scheur je als eigenaar of directeur het bedrijfsterrein op en af? Of parkeer je altijd roekeloos in? Dan is de kans klein dat je medewerkers beter omgaan met de auto’s van je bedrijf. Verbetering begint altijd bij jezelf.

 2. Plaats een telefoonnummer op de bedrijfsauto
  Werknemers die in een bedrijfsauto bumperkleven, afsnijden of geen voorrang verlenen? Dat resulteert niet alleen in meer kans op financiële schade, maar levert ook imagoschade op als de naam of logo van je bedrijf op de auto staan. Zet er ook een telefoonnummer bij, eventueel met de oproep om te bellen bij asociaal of juist voorbeeldig rijgedrag. Het klinkt misschien kinderachtig, maar er gaat een sterke preventieve werking vanuit.

 3. Monitor het rijgedrag door een track- en tracesysteem te plaatsen
  Op basis van de gegevens van het rijgedrag kun je medewerkers die veilig of zuinig rijden belonen.

 4. Voorzie in rijvaardigheidstrainingen voor je medewerkers
  Autoschades kosten bedrijven veel geld. Vaak niet eens door de directe schades zelf, maar vooral door alle verborgen kosten. De auto moet naar de garage en vervangend vervoer moet worden geregeld. Dat lukt niet altijd, waardoor afspraken worden geannuleerd. Bovendien levert het veel administratieve rompslomp op. Het periodiek voorzien van rijvaardigheidstrainingen voor medewerkers die veel op de weg zitten, is dan ook een goede beheersmaatregel. Want praten over veilig verkeer is goed, maar veilig rijden in de praktijk brengen, werkt nog beter.

 5. Ontmoedig handsfree bellen in de auto
  Even telefonisch overleggen tijdens het autorijden is iets dat veel mensen doen. Het is niet verboden als dit handsfree gebeurt, maar het zorgt wél voor afleiding. En dat vergroot de kans op ongelukken. Wil je de kans op schade aan bedrijfsauto’s verkleinen, zorg er dan voor dat je medewerkers zo min mogelijk bellen tijdens het autorijden.

 6. Leer nieuwe medewerkers zorgvuldig met de bedrijfsauto’s om te gaan
  Een nieuwe collega aangenomen? Een rondje langs alle medewerkers en een inwerkprogramma zijn vaak wel geregeld. Maar in veel gevallen wordt daarin geen of weinig aandacht besteed aan de omgang met bedrijfseigendommen, zoals bedrijfsauto’s. Maak al tijdens de inwerkperiode duidelijk wat de normen in het bedrijf zijn. Een goede opvoeding is het halve werk.

 7. Installeer een alarm
  Als dieven zien dat je bedrijfsauto’s zijn voorzien van een goede alarminstallatie, schrikt hen dat af. En wil je dat je voertuigen terug te vinden zijn na een diefstal, kies dan voor een GPS-volgsysteem.