8 tips om tijdens zakelijke ritten mobielvrij te rijden

Als zakelijke automobilist is het verleidelijk om reistijd te gebruiken als werktijd. Snel nog telefonisch die bestelling doorgeven of nog even dat mailtje versturen. Maar wist je dat afleiding in 68% van de verkeersongevallen een rol speelt? En dat de smartphone hier de belangrijkste oorzaak van is? Voldoende reden dus om je mobiel links te laten liggen. Met deze tips moet dat zeker lukken.

Tip 1: maak afspraken met je collega’s 

Zet blokken in je agenda met reistijd. Je kunt dit vooraf doen voor de momenten die al vaststaan, zoals je eerste rit in de ochtend en je laatste rit naar huis. Maar je kunt dit ook doen vlak voordat dat je gaat rijden, op de momenten die vooraf niet precies te plannen zijn. Wanneer je met collega’s afspreekt dat ze even in je agenda kijken voordat ze je bellen, verklein je de kans dat dat je in de auto wordt gebeld.

Tip 2: rijd in AutoModus

Om tijdens het autorijden niet afgeleid te raken door je telefoon, kun je ervoor kiezen in AutoModus te rijden. Deze app schakelt inkomende oproepen en berichten uit. Hierdoor kun je blijven focussen op de weg. Bovendien spaar je voor elke kilometer die je mobielvrij rijdt mee voor goede doelen. Je kunt kiezen uit de goede doelen KiKa, de Voedselbank of Stichting Verkeersslachtoffers. Wil jij ook veilig van A naar B komen en mobielvrij rijden? Download AutoModus dan gratis in de App Store of Google Play Store.

Download de Automodus app in de App store Download de Automodus app in de Google Play Store

Tip 3: laat van tevoren weten dat je gaat rijden

Verwacht je tijdens je rit in de auto veel berichten of telefoontjes? Dan kan het helpen om de personen die jou willen bereiken voorafgaand aan je autorit te laten weten dat je gaat rijden. Zo weten ze dat ze je beter even niet kunnen storen en dat je hen op een later moment terugbelt of mailt.

Tip 4: schakel je meldingen uit

Het klinkt je vast niet onbekend: je krijgt de hele dag door meldingen op je telefoon binnen. Oók als je onderweg bent. Denk aan mailtjes, agendameldingen of appjes. Deze afleiders kunnen ervoor zorgen dat je de focus op de weg verliest. Schakel daarom voordat je gaat autorijden je meldingen uit. Of kies voor de niet storen-functie. Dan maakt je telefoon geen geluid meer en licht het scherm niet op.
Een persoon bedient de AutoModus app op een telefoon die in een voorruithouder zit.

Tip 5: berg je telefoon goed op

Een andere manier om niet afgeleid te raken door je mobiele telefoon, is door deze op een plek in de auto te bewaren waar je tijdens het rijden zelf niet bij kunt. Stop hem bijvoorbeeld in een tas en leg deze in je kofferbak. Extra handig: combineer dit met tip 1 of 2 om niet afgeleid te worden doordat je telefoon geluid maakt.

Tip 6: stel je navigatie vooraf in

Heb je een afspraak in een plaats waar je nog nooit geweest bent? Stel dan voordat je gaat rijden je navigatie in. Zorg er ook voor dat je telefoon of navigatiesysteem je zicht niet belemmert als je deze bijvoorbeeld in een houder op je voorruit plaatst. Het is goed om te weten dat de AutoModus app gewoon blijft werken als je met navigatie rijdt.

Tip 7: kies een veilige plek om stil te staan als je op je telefoon wil kijken 

Kan een telefoontje of berichtje echt niet wachten? Zorg er dan voor dat je naar een plek rijdt waar je veilig bent en waar je andere weggebruikers niet hindert. Denk aan de parkeerplaats van een tankstation of in een woonwijk. En doe dit dus niet voor een stoplicht of in de file. Stop na het beantwoorden van je telefoontje of bericht je mobiele telefoon weer weg en rijd gefocust verder.

Tip 8: maak een extra lange muziek playlist

Zorg ervoor dat je extra veel van je favoriete nummers in je playlist zet, zodat je tijdens het rijden niet hoeft te wisselen. Gebruik ook geen oortjes om muziek te luisteren en zet het volume in de auto niet te hard. Op die manier kun je het verkeer om je heen beter horen en blijf je meer gefocust op de weg.