Hoe vermijd je de file?

In de file staan: het kost veel tijd. Als ondernemer steek je die tijd liever in jouw bedrijf. Met deze 5 tips kom je sneller op jouw bestemming aan en houd je meer tijd over.

Tip 1: wees sociaal

Voorkruipen door de hele invoegstrook te gebruiken: als we niet zelf zijn, zijn we er geen fan van. Ben jij ook geneigd om direct in te voegen zodra de bewegwijzering het aangeeft? Dat is niet nodig. Het is juist goed om de hele invoegstrook te gebruiken en aan het einde van de invoegstrook pas in te voegen. Dit is beter voor de doorstroming, dan wanneer iedereen het aan het begin doet. Laat andere weggebruikers die op het einde van de invoegstrook invoegen, er dus gewoon netjes tussen. Het voorkomt frustratie en zorgt voor een snellere doorstroom.

Tip 2: blijf van je mobiel af

Het is heel verleidelijk om in de file je e-mails te checken of het laatste nieuws even te lezen. Je rijdt toch stapvoets of je staat zelfs helemaal stil. Niet slim. Wanneer jij op je smartphone kijkt, heb je het minder snel door als het verkeer weer in beweging komt. Of je ziet te laat dat de auto voor je plots op de rem trapt. Ook met een snelheid van 10 kilometer per uur kun je een botsing krijgen, met de nodige schade als gevolg. Dus, file of geen file: laat je telefoon tijdens het rijden links liggen!

Tip 3: overweeg eens om met het openbaar vervoer te reizen

Het lijkt misschien makkelijker om de auto te pakken. Je stapt namelijk voor de deur in en later weer voor de deur van je bestemming uit. Maar is het ook echt sneller? Moet je soms niet tóch nog 10 minuutjes lopen van de parkeergarage naar je afspraak? Of rijd je niet een aantal extra rondjes om je auto überhaupt kwijt te kunnen? Het is allemaal tijd die je beter aan iets anders had kunnen besteden. Over de stress en ergernis zullen we het maar niet hebben. Natuurlijk is het in sommige gevallen het handigst om de auto te pakken. In veel andere gevallen kan het OV zomaar eens sneller of makkelijker zijn. Scheelt het niet in tijd, dan kom je wellicht een stuk rustiger aan. En in de trein kun je wél nog even je mailbox doornemen.


File vermijden tips

Tip 4: rijd buiten de files om

Een bekende tip, maar daarom niet minder waar. De meeste files zijn in de ochtendspits (tussen 07:00 en 09:30 uur) en in de avondspits (tussen 16:30 en 19:00 uur). Wil je tijd besparen, rijd dan bij voorkeur op andere tijdstippen. Ga bijvoorbeeld eerst een paar uur thuiswerken en vertrek dan naar kantoor. Of word lid van een sportclub in de buurt van je kantoor. Dan kun je na het werk eerst sporten en vervolgens naar huis. Zo win je tijd én ben je sportief bezig!

Tip 5: blijf op dezelfde rijstrook rijden

Veel automobilisten switchen continu van rijstrook, omdat ze denken dat dat sneller gaat. Maar op de weg geldt hetzelfde als wanneer je in de rij voor de kassa staat: die andere kassa lijkt wellicht sneller te gaan, maar zodra jij wisselt van rij, gaat de rij waar je in stond opeens veel sneller. Het gras bij de buren is niet altijd groener. Op de weg is de linkerrijstrook is vaak veel drukker en onrustiger, en loopt daardoor sneller vast. Dus, lekker blijven rijden waar je rijdt!