Verklein de kans op inbraak in je bestelbus

Als ondernemer wil je niet dat je bestelbus gestolen wordt. Of dat je gereedschappen en materialen door dieven worden meegenomen. Gelukkig kun je zelf veel doen om dit te voorkomen. We helpen je graag met 5 praktische tips.

Je bestelbus is belangrijk voor het reilen en zeilen van je bedrijf

Diefstal en inbraak wil je dan ook voorkomen. Krijg je daar toch mee te maken? Dan zorgt het er waarschijnlijk voor dat je tijdelijk minder kunt werken. Een vervangende bus of nieuwe gereedschappen en materialen moeten worden aangeschaft. Gelukkig kun je het risico op diefstal en inbraak beperken. We geven je daarvoor 5 tips.

Tip 1: zorg voor een goede beveiliging van je bus

Met een goede beveiliging van je bestelbus zorg je er niet alleen voor dat een inbraakpoging vaker mislukt: het werkt ook preventief. Je kunt de volgende maatregelen nemen:
  • Installeer een diefstalalarm.
  • Plaats een stuurslot, pedaalslot of extra slot op de (schuif)deuren.
  • Laat een mechanische beveiliging, zoals BearLock®, installeren.
  • Beveilig ladders op het dak met diefstalwerende klemmen.
  • Monteer een 2e deur met een hangslot aan de binnenzijde. Deze is van buitenaf moeilijk te vernielen met een betonschaar of slijpschijf.

Tip 2: maak je bus herkenbaar en opvallend

Plaats bestickering op je bestelbus en gereedschappen met daarop de naam en het logo van je bedrijf. Dit maakt de bus en spullen herkenbaar en beter traceerbaar. Opvallende kleuren werken ook goed. Ze maken je bus minder aantrekkelijk voor diefstal. Plaats ook je telefoonnummer op de stickers. Zo ben je direct bereikbaar als je spullen worden gevonden. 
Een verlichte parkeerplaats zonder auto's

Tip 3: kies de parkeerplaats van je bedrijfsbus zorgvuldig uit

De plaats en manier waarop je parkeert, heeft veel invloed op de kans op inbraak of diefstal. Let er dus altijd goed op waar je jouw bus neerzet. Doe dit bij voorkeur op een goed verlichte parkeerplaats, in het zicht vanaf de straat. Kun je de bus in een afgesloten gebouw of achter een gesloten hek zetten, maak hier dan gebruik van. Zet je jouw bus tegen een muur of hek aan? Zorg er dan voor dat de deuren aan de achterkant daar dicht tegenaan staan. Zo kunnen inbrekers deze deuren niet openen.

Tip 4: blijf altijd alert

Door goed op te letten, kun je een hoop schade en gedoe voorkomen. Wees bijvoorbeeld scherp op de volgende dingen:
  • Laad je bestelbus pas in vlak voordat je aan het werk gaat. Doe dit bijvoorbeeld niet de avond voor je werkdag.
  • Sluit de bus altijd goed af. Zelfs als je maar een paar minuten weg bent. Laat de sleutels ook nooit in het contact zitten als je uitstapt.
  • Laat waardevolle spullen bij voorkeur niet in je bus liggen. En al helemaal niet in het zicht! Haal kostbare gereedschappen na het werk ook altijd uit de bus.
  • Doe (schuif)deuren altijd op slot, ook voor het maken van een rit. Zo voorkom je dat spullen uit je bus kunnen worden gestolen als je bijvoorbeeld voor een verkeerslicht staat.

Tip 5: neem extra maatregelen na een diefstal of inbraak

Ben je toch slachtoffer geworden van diefstal of inbraak in je bestelbus? Dan is dat natuurlijk erg vervelend. Je wil voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Neem daarom extra maatregelen. De inbrekers kennen inmiddels het ‘lek’ én ze weten dat je de gestolen spullen waarschijnlijk gaat vervangen. Geef hen geen tweede kans op een vergelijkbare diefstal of inbraak.