Zakelijk rijden: wat zijn de opties?

Als ondernemer kun je voordelig zakelijk rijden. Welke optie voor jou het meest interessant is, hangt af van meerdere factoren. Zoals de aanschafkosten, het aantal kilometers dat je rijdt, de onderhoudskosten en de bijtelling. Hieronder vind je de verschillende opties met de voor- en nadelen, zodat jij de keuze kunt maken die het beste past bij jouw situatie. 

Zakelijk rijden in een privéauto

Bij deze optie gebruik je jouw privéauto om zakelijke kilometers te rijden. Dit mag als je minimaal 500 privékilometers per jaar rijdt. Voldoe je aan deze voorwaarde, dan mag je € 0,19 per kilometer van de winst aftrekken voor zakelijke ritten die je met jouw privé auto maakt.

Rijd je minder dan 500 privékilometers per jaar? Dan heb je geen keuze en wordt jouw auto gezien als zakelijk. Het nadeel hiervan is dat je de btw van de aanschafprijs niet mag aftrekken. Een percentage van de btw op gebruik en onderhoud aftrekken, mag wel. Op basis van de kilometerregistratie bereken je dit percentage tussen zakelijke kilometers en privékilometers. 

Auto op naam van de zaak

Voordeel van deze optie is dat je alle gemaakte kosten zakelijk kunt aftrekken van de belasting. Denk hierbij aan de aanschafprijs, afschrijvingen en btw. Als je voor deze optie kiest en minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, dan heb je geen bijtelling. Boven de 500 privékilometers wel. Deze bijtelling van 22% wordt bij de winst van jouw bedrijf opgeteld. Rijd je elektrisch? Dan wordt de bijtelling verlaagd naar 8% tot het drempelbedrag van € 45.000,-. Daarboven wordt het wel 22%. Deze kortingsregeling is vanuit de overheid bepaald om elektrisch rijden te stimuleren. Lees meer over bijtellingen.
Ondernemer bij busje portret

Zakelijk leasen

Een nieuwe bestelbus of representatieve auto kost al snel veel geld. Als je dit niet hebt, kun je ervoor kiezen om een auto te leasen. Voor zakelijk leasen zijn er 2 opties:
  1. Financial lease
    Bij deze optie wordt de auto jouw eigendom. Je hoeft hem alleen niet in 1 keer te betalen. Je leent het aanschafbedrag of een deel ervan en betaalt een vast bedrag per maand. De voordelen zijn dat je de auto kunt afschrijven, de btw kunt terugvragen en dat je de rente kunt aftrekken. 

  2. Operational lease
    Bij deze optie huur je als het ware een auto, je wordt dus geen eigenaar. Voordeel hiervan is dat je auto niet minder waard wordt. Nadeel is echter dat de auto niet in jouw bezit komt. Je hebt dus ook geen recht op fiscale voordelen. 

Hoe werkt een autoverzekering bij zakelijk rijden?

Als je eigenaar bent, is het belangrijk om de auto zakelijk te verzekeren. Dit geldt bij zakelijk rijden in een privéauto, als de auto op naam van de zaak staat en bij financial lease. Ook als je vaker privé dan zakelijk rijdt. Net als bij een particuliere autoverzekering kun je kiezen voor een standaarddekking of voor een uitgebreidere dekking. Met een uitgebreide dekking ben je ook verzekerd voor diefstal of beschadiging van de bedrijfsauto zelf. Lees meer over de dekkingen. Bij operational lease zit de verzekering vaak in het leasecontract.