De collectiviteitskorting verdwijnt: wat betekent dit voor jouw zorgpremie?

Ongeveer 11 miljoen Nederlanders zijn bij een collectief aangesloten voor de zorgverzekering. Met deze collectieve zorgverzekering ontvangen zij korting op hun zorgpremie. Maar: korting op de collectieve basisverzekering vervalt per 1 januari 2023. Ben je zelf aangesloten bij een collectief, dan kan dit gevolgen hebben voor je premie. Kijk daarom nog eens kritisch naar je zorgverzekering. Waar je op kunt letten? Wij geven tips.

Wat is collectiviteitskorting?

Een collectieve zorgverzekering sluit je af via je werkgever, de gemeente, verenigingen of belangenorganisaties. Het oorspronkelijke idee van de collectieve zorgverzekering was dat je korting kreeg op je premie doordat je met een grote groep mensen een zorgverzekering had afgesloten. Voor de basiszorgverzekering geldt dat die korting per 1 januari 2023 verdwijnt. De korting op aanvullende zorgverzekeringen en pakketten, zoals een tandartsverzekering, blijft.

Het verdwijnen van de collectiviteitskorting heeft gevolgen voor de basispremie van mensen die aangesloten zitten bij een collectiviteit. Naast de hoge brandstof- en energieprijzen kan het klinken alsof óók dit duurder wordt. Toch hoeft het helemaal niet zo nadelig te zijn.

Ben jij van plan dit jaar over te stappen van zorgverzekering? Dan hebben wij een paar handige tips voor je op een rij gezet voor hoe je je zorgverzekering nog eens onder de loep neemt. Misschien betaal je wel voor zorg die je niet (meer) gebruikt, of kun je op andere manieren besparen op je premie. 

Handig om te weten bij het kiezen van een zorgverzekering

Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken, zijn er een paar zaken om op te letten. De zorg jij nodig hebt, kan namelijk per jaar veranderen. Hieronder geven wij een aantal bespaartips:

 • Krijg korting op je zorgpremie door de premie per jaar te betalen.
  Betaal je je premie niet per maand, maar per jaar? Dan ontvang je bij Interpolis 1% korting op je premie. Deze korting geldt dus niet als je de premie maandelijks betaalt.

 • Verlaag je premie door je vrijwillig eigen risico te verhogen.
  Je kunt je eigen risico vrijwillig verhogen met € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- of € 500,-. Het maximale eigen risico bedraagt € 885,-. Of het wel of niet handig is om je eigen risico te verhogen, hangt ten eerste af van de zorgkosten die je verwacht te maken. Maak je (bijna) nooit gebruik van je eigen risico? Dan kun je dus behoorlijk wat besparen op je zorgpremie. Maar gebruik je medicijnen? Moet je af en toe naar het ziekenhuis? Of staat er een dure behandeling op de planning? Grote kans dat je je eigen risico dan helemaal verbruikt. Ten tweede is het verhogen van je eigen risico ook afhankelijk van ongeplande behandelingen. Loop je liever geen risico omdat je te maken kunt krijgen met onverwachte zorgkosten? Dan doe je er dus beter aan om je eigen risico níet te verhogen. Bekijk hier welke zorg er wel en niet valt onder het eigen risico.

 • Controleer voor welke zorg je aanvullend verzekerd bent.
  Misschien heb je bepaalde zorg uit het aanvullend pakket namelijk niet meer nodig. Ben je op dit moment verzekerd voor een bril terwijl je geen bril draagt? Of betaal je voor bevallingen en kraamkosten terwijl je geen kinderwens (meer) hebt? Staan er fysiobehandelingen terwijl je die niet gebruikt? Dan kun je ook hier weer besparen op de premie die je maandelijks betaalt. Wil je weten hoe je een aanvullende zorgverzekering kiest die past bij jouw situatie? Lees dan dit artikel.

 • Check of je recht hebt op zorgtoeslag.
  In een aantal gevallen kun je in Nederland zorgtoeslag krijgen. Of je hier recht op hebt en hoe hoog de zorgtoeslag is, hangt af van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst lees je wat de voorwaarden zijn.

Verwacht je komend jaar veel zorg, ben je chronisch ziek of spelen er andere zaken die van belang zijn bij het kiezen van een zorgverzekering? Wees dan wat voorzichtiger in het wijzigen van bovengenoemde zaken.  

Overstappen van zorgverzekering kan tussen 12 november en uiterlijk 31 december

Bij Interpolis hebben we 2 basisverzekeringen met verschillende aanvullende zorgpakketten:

 • ZorgCompact is een online basisverzekering met 1 aanvullende verzekering met tanddekking.
 • ZorgActief is een basisverzekering met keuze uit 3 aanvullende verzekeringen en 3 tandverzekeringen.