Dit verandert er in de basis zorgverzekering van 2023

Ieder jaar maakt de regering tijdens Prinsjesdag de plannen voor het aankomende jaar bekend. Ook de veranderingen in de basisverzekering worden dan gepresenteerd. In dit artikel lees je wat er in de basis zorgverzekering van 2023 verandert.

Wat is de basisverzekering?

De basisverzekering is bedoeld om iedereen te verzekeren van zorg die medisch noodzakelijk is. Het wordt daarom ook wel een ziektekostenverzekering of zorgverzekering genoemd. Een basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De overheid bepaalt welke zorg in het basispakket zit. Dit is dus bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Je kunt deze basisverzekering uitbreiden met aanvullende verzekeringen als je meer zorg verwacht nodig te hebben in het aankomende jaar. 

Dit verandert er in de basisverzekering

De kosten in de zorg zijn gestegen. Daarom verwacht het kabinet dat de premie voor 2023 ook zal stijgen. Wat de premie precies wordt, weten we nog niet. Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars de maandelijkse premie voor het komende jaar bekend. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe premie? Meld je dan aan voor de premie-alert.

Doordat de premie stijgt, zal ook de maximale zorgtoeslag in 2023 worden verhoogd om mensen met een lager inkomen tegemoet te komen. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden. 

Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Check het hier.

Het eigen risico blijft gelijk

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. De overheid bepaalt ieder jaar hoe hoog het eigen risico gaat zijn. In 2023 blijft het verplicht eigen risico € 385,-. Maak je gebruik van zorg uit de basisverzekering? Dan betaal je dus de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf. Daarna ontvang je een vergoeding vanuit de basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

Meer over eigen risico

Welke nieuwe vergoedingen zitten er in de basisverzekering en welke vergoedingen zijn verlengd?

 • De vergoeding voor Paramedische Herstelzorg na COVID-19 is verlengd
  Mensen die tijdens hun herstel na corona ernstige klachten of beperkingen hebben, kunnen gebruik maken van de vergoeding Herstelzorg na COVID-19. Deze vergoeding is al eerder tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering. En nu blijft deze vergoeding tot 1 augustus 2023 in de basisverzekering.
  Meer over Paramedische herstelzorg na COVID-19

 • De vergoeding voor prenatale screening verandert
  De vergoeding voor een combinatietest stopt. Hiervoor in de plaats komt de vergoeding van de NIPT. Heb je een medische indicatie voor de NIPT? Dan betaal je geen eigen risico. Welke voorwaarden vanaf 2023 bij deze vergoeding horen, lees je vanaf half november op onze website.

 • De vergoeding van voetzorg wordt uitgebreid
  Eerst kreeg je voetzorg alleen maar vergoed in geval van diabetes én daarbij een verhoogd risico op voetulcus (diepe ontsteking aan de voet). Vanaf 2023 krijg je ook een vergoeding bij andere aandoeningen of door een medische behandeling en daarbij een verhoogd risico op een voetulcus. Welke voorwaarden vanaf 2023 bij deze vergoeding horen, lees je vanaf half november op onze website.

Interpolis heeft 2 zorgverzekeringen

Je kunt kiezen uit:

 • ZorgCompact, een online basisverzekering met 1 aanvullende verzekering.
 • ZorgActief, een basisverzekering met een uitgebreide pakketkeuze.

Zo kies je altijd de zorgverzekering die past bij jouw situatie.