Met de motor op vakantie in Nederland: 7 tips

Nu we ook deze zomer waarschijnlijk in eigen land zullen zijn, is het af en toe lekker als je er even tussenuit kunt. En als de temperatuur een beetje meezit, is de motor een vaak gekozen vervoersmiddel. Ga jij ook met de motor op vakantie in eigen land? Met deze 7 tips maak je een veilige motortrip door Nederland.

Tip 1: draag beschermende motorkleding, ook als het warm is 

Als motorrijder ben je in het verkeer extra kwetsbaar. Ondanks dat het best warm kan zijn in de zomer, is het belangrijk om altijd beschermende kleding te dragen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is een motorhelm verplicht. Maar vergeet ook andere zaken niet: denk aan een paar stevige handschoenen, laarzen of schoenen met grip en zorg voor een motorpak met beschermende stukken.

Tip 2: ga na of alle vloeistoffen zijn bijgevuld

Controleer voor je vakantie of de verschillende vloeistoffen op peil zijn. Als dat niet zo is, kan dat namelijk leiden tot beschadiging of slijtage van motoronderdelen. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Check in ieder geval de motorolie, remvloeistof en koelvloeistof. En vergeet ook niet om even na te kijken of er geen vloeistoffen lekken. Zo voorkom je een hoop gedoe tijdens je motorvakantie in land.

Tip 3: controleer je verlichting

Zichtbaarheid is voor elke motorrijder belangrijk. En hoewel het in het zomerseizoen vaak langer licht blijft, is de juiste verlichting daarvoor nodig. Niets is zo veranderlijk als het weer in Nederland. Als het gaat regenen, of als je in het begin van de avond in de schemering rijdt, is goede verlichting belangrijk voor de veiligheid. Controleer daarom voor vertrek je voor- en achterlicht. En rijd ook overdag met dimlicht.
Motorblok van een motor

Tip 4: regel je motorverzekering en reisverzekering

Wil je zonder zorgen op motorvakantie in eigen land, dan is het prettig om te weten dat je verzekeringen goed geregeld zijn. Hierbij zijn 2 verzekeringen van belang. Met een motorverzekering ben je verzekerd voor schade en diefstal van je motor(onderdelen). Maar check voor vertrek ook of je een doorlopende reisverzekering hebt. Want wist je dat ook trips in Nederland met minimaal 1 geboekte overnachting hierop verzekerd zijn? Ideaal dus voor jouw motorvakantie in ons eigen land!

Tip 5: houd afstand

Afstand houden geldt natuurlijk ook als je in een auto rijdt, maar bij een motor is dit misschien nog wel belangrijker. Wees extra oplettend als het wat drukker wordt of als je in een file terechtkomt. Auto’s kunnen zomaar van rijbaan verwisselen of je kunt net in de dode hoek van een vrachtwagen rijden. Matig je snelheid; je mag in een file immers niet harder dan 10 kilometer per uur rijden dan auto’s. Gebruik je alarmlichten om extra zichtbaar te zijn voor je medeweggebruikers, zeker als het donker is of als het slecht weer is.

Tip 6: rijd in AutoModus

Als motorrijder is het extra van belang dat je goed op het verkeer om je heen let. Afleiding door je mobiele telefoon, kun je zeker niet gebruiken. De app AutoModus helpt je helpen om mobielvrij te rijden. Bovendien spaar je door de app te gebruiken mee voor een verkeersveiliger Nederland.

Tip 7: neem voldoende pauzes en maak tijd om te genieten

Hoewel de afstanden in Nederland niet zo groot zijn, kan een lange motorrit toch best intensief zijn. Vergeet vooral niet dat het vakantie is en neem voldoende tijd om te genieten van je trip. Wacht niet met pauzeren tot je moe wordt, maar stap tijdig bij een rustplaats af om even de benen te strekken en wat te drinken of te eten. Neem hiervoor ongeveer twintig minuten de tijd. Hierna kun je weer veilig de weg op.