Op fietsvakantie, hoe pak je dat aan?

Niets geeft je meer vrijheid dan een fietsvakantie. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je zelf wilt. Maar de planning en voorbereiding hiervan is vaak een uitdaging. Wij geven je graag tips voor de beste voorbereiding, zodat je veilig op fietsvakantie kunt gaan.

Doe vooraf een goede fietscheck

Je fiets is natuurlijk onmisbaar voor de fietsvakantie. Hierom is het belangrijk dat je deze vooraf goed controleert. Net als bij een auto, is het verstandig om je bandenspanning en profiel te controleren. Een verkeerde bandenspanning of slecht profiel zorgt voor extra slijtage, wat een lekke band tot gevolg kan hebben. Tijdens het fietsen komt er vaak ook veel vuil tussen de onderdelen. Maak je fiets daarom voor vertrek een keer goed schoon. Vergeet bij deze schoonmaak ook niet de ketting te smeren. Zo zorg je ervoor dat deze niet vastloopt en dat je soepel op weg kunt. Lees meer tips om fietsongemakken te voorkomen.

Begin thuis vast met trainen

Het is verstandig om vooraf te trainen en te testen. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Begin daarom voor de fietsvakantie al met trainen om je conditie op te bouwen. Zo kunnen je spieren vast wennen en verminder je de kans op blessures. Tijdens het trainen is het ook goed om te testen hoeveel gewicht je mee kan nemen en hoe lang je achter elkaar kunt fietsen. Dit helpt om gemakkelijk de juiste routes en afstanden te bepalen. Test voorafgaand aan de fietsvakantie ook eens wat je zelf thuis kunt repareren aan je fiets.
Verkeerslicht dat op groen staat

Haal de juiste uitrusting in huis

Het is belangrijk dat je tijdens de fietsvakantie niet te zwaar bepakt bent. Je moet al het gewicht tenslotte allemaal zelf verplaatsen. Om veilig op pad te kunnen, mogen een aantal dingen natuurlijk niet ontbreken in je uitrusting. Maak bijvoorbeeld vooraf een lijstje met belangrijke telefoonnummers en neem een EHBO-setje mee. Ook is een reparatiesetje verstandig om in te pakken. Niks is zo vervelend als met pech onderweg staan en niet de juiste spullen bij je te hebben om snel weer door te kunnen. Neem ook altijd voldoende eten en drinken mee. Je verliest namelijk ongemerkt veel vocht tijdens het fietsen. En als je niet op de fiets zit, zorg er dan voor dat deze veilig gestald staat, met een ART-goedgekeurd slot met 2 sterren.

Wees je bewust van je veiligheid onderweg

Je zult tijdens je fietsvakantie ongetwijfeld veel tijd doorbrengen op de weg. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de actuele verkeersregels. Ken zowel de verkeersregels als regels over borden, juiste fietsverlichting en telefoongebruik op de fiets. Zorg ervoor dat je ook altijd je aandacht bij het fietsen houdt. Laat je tijdens het rijden niet teveel afleiden door het mooie landschap of door je mobiele telefoon of navigatie. Ga even stilstaan als je om je heen wil kijken of als je iets moet opzoeken. Onze PhoNo app helpt je mobielvrij te fietsen. Dat is wel zo veilig!

Zorg voor de juiste verzekeringen

Met een fietsverzekering verzeker je schade en diefstal van je fiets. De een gaat verder met de fiets dan de ander. Zeker als je in het buitenland op fietsvakantie gaat, kan hygiëne een rol spelen. Deze kan op sommige plekken anders zijn dan je gewend bent. Dit kan bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Bekijk daarom vooraf welke reisverzekering het beste past bij jouw fietsvakantie.