Rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer is het nuttig?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand bij een conflict. Er is een aantal belangrijke momenten waarop het zinvol is om na te denken over het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. We nemen deze met je door.

Een rechtsbijstandverzekering kun je afsluiten omdat je woonsituatie verandert.

Heb je plannen om een huis te kopen of ga je verbouwen? Dan kan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering verstandig zijn. Als het bij een verbouwing blijft, kun je bijvoorbeeld een conflict krijgen met een leverancier van een nieuwe keuken of badkamer. Maar ook over een overeenkomst met klusjesmannen kun je in conflict komen waarbij je juridische hulp nodig hebt.

Ga je een huis kopen, dan komt er nog meer bij kijken. Je krijgt te maken met een makelaar die diensten verleent, voorwaarden in het koopcontract, nieuwe buren en eventuele aanvragen bij de gemeente voor bijvoorbeeld een uitbouw of dakkapel. Dit geldt ook voor het kopen van een 2e huis of vakantiewoning.

Gezinsuitbreiding is een moment om de verzekering te overwegen.

Met de komst van een kleine verandert er veel. Je hebt niet álles in hand, maar je wilt in ieder geval goed verzekerd zijn. Misschien ga je wel een kamer verbouwen tot kinderkamer? Maar ook als de kinderen al ouder zijn, kan een rechtsbijstandverzekering nuttig zijn. Je hebt bijvoorbeeld te maken met scholen en sportverenigingen. En als ze gaan studeren met de verhuurder van een studentenkamer. Handig om te weten: het hele gezin is op 1 polis meeverzekerd. Als een kind afstudeert, dan verandert deze situatie.

Verandert je werksituatie vaak, dan is een rechtsbijstandverzekering aan te raden.

Als je langere tijd voor dezelfde werkgever werkt, dan bouw je loyaliteit en een band op. Wissel je regelmatig van baan, dan mis je dit. Bij eventuele ontslagrondes, is het risico groter dat je als nieuweling afscheid moet nemen. Het hebben van een rechtsbijstandverzekering is in zulke situaties geen onnodige luxe.


Misschien wil je wel voor jezelf beginnen? Als ondernemer krijg je dan te maken met leveranciers, klanten en eventueel medewerkers. Dit zijn allemaal factoren die het risico tot een conflict vergroten. Met hoe meer partijen je samenwerkt, hoe nuttiger het wordt om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Je deelname aan het verkeer speelt ook een belangrijke rol.

Veel voorkomende conflicten gaan over verkeerszaken. Hoe actiever jouw rol in het verkeer is, hoe meer risico je loopt. Of je nu als autobestuurder, fietser, voetganger of passagier (in een auto, bus, trein of vliegtuig) deelneemt aan het verkeer: je kunt schade oplopen of veroorzaken. Niet alleen aan het voertuig, maar ook aan jezelf of een ander persoon. Kom je in een juridisch conflict terecht, dan biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst.

Als je veel koopt, loop je meer risico.

Rechtsbijstandzaken gaan vaak over consumentenkoop en -verkoop. Dit zijn bij uitstek problemen die iedereen kunnen overkomen en het gaat in 94% van de gevallen over een bedrag van minder dan € 5.000,-. Denk hierbij aan problemen over garantie van gekochte producten, een verkeerde levering of het niet nakomen van afspraken.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste rechtsbijstandverzekering? Lees onze tips.

Rechtsbijstandverzekering uitgelegd: alle ins- en outs die je moet weten!