Dit heb je nodig als je medicijnen meeneemt op reis

Ga je op vakantie en neem je medicijnen mee die onder de Nederlandse Opiumwet vallen? Dan moet je, afhankelijk van jouw bestemming, een Schengenverklaring of medische verklaring aanvragen. Wij zetten op een rijtje wat je moet weten als je medicijnen meeneemt op reis.

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, heb je een verklaring nodig

Denk bijvoorbeeld aan slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. In veel landen is het bezit hiervan verboden. Raadpleeg hierover je arts of apotheker. Of zoek in de Opiumlijsten op voor welke medicijnen dit nog meer geldt. Op lijst I staan bijvoorbeeld zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst II vind je onder meer slaap- en kalmeringsmiddelen.

Een Schengenverklaring of een medische verklaring?

Welke verklaring je nodig hebt, hangt af van je reisbestemming en -duur. Reis je met je medicijnen naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert en duurt je reis maximaal 30 dagen? Dan moet je een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. Als je tussen de 30 en 90 dagen reist, dan heb je meerdere Schengenverklaringen nodig. Reis je langer dan 90 dagen, dan is een Engelse medicijnverklaring noodzakelijk.

 

Reis je naar een land buiten het Schengengebied? Dan heb je mogelijk een medische verklaring nodig. Bekijk voor vertrek de website van de INCB. Hier vind je informatie over wat je moet doen. Is het je nog steeds niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van je reisbestemming. Zij kunnen je vertellen wat je nodig hebt.
Apotheek in het buitenland die 's avonds geopend is

Begin minimaal 4 weken voor vertrek met het aanvragen van je verklaring

Zorg daarnaast dat je de medicijnen meeneemt in de originele verpakking van de apotheek, inclusief etiket. Op die manier is het altijd duidelijk dat het gaat om een geneesmiddel, en niet om drugs.

Een medicijnpaspoort geldt niet als medische verklaring

Toch is het handig om het medicijnpaspoort mee te nemen op reis. Het paspoort bevat namelijk een compleet overzicht van alle medicijnen die je gebruikt, inclusief eventuele overgevoeligheden. In geval van nood kun je dan snel en goed worden geholpen in het buitenland. Je kunt het medicijnpaspoort bij je apotheek of (huis)-arts opvragen.

Wil je meer weten over het meenemen van medicijnen op reis?

Alles wat je moet weten over het meenemen van medicijnen op reis lees je op de website van CAK.