Vakantie? Versla salmonella en legionella

Op vakantie naar het buitenland? Dat wordt genieten! Het weer, de omgeving en het eten zijn anders dan thuis. Natuurlijk wil je voorkomen dat je ziek wordt tijdens je trip. Deze tips helpen je daarbij.

Ken de gezondheidsrisico’s van jouw vakantiebestemming

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker als je wil voorkomen dat je tijdens je vakantie ziek wordt. Elke bestemming heeft namelijk andere risico’s. Krijg je te maken met hoge temperaturen, of juist niet? Heb je bepaalde inentingen nodig? Ga ook na wat de hygiënestandaard is in het land dat je bezoekt. Kun je water uit de kraan bijvoorbeeld drinken? Het zijn allemaal dingen die je voor vertrek kunt opzoeken. Zo laat jij je tijdens de vakantie niet snel verrassen. We zetten graag een aantal tips voor je op een rij.

Tip 1: versla de salmonellabacterie

Voedsel kan salmonellabacteriën bevatten waar we ziek van kunnen worden. Deze komen vooral voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel. Vooral bij kip komt salmonella vaak voor, maar ook op groenten en fruit kunnen bacteriën zitten. Het gevaar is dat je deze bacteriën niet kunt zien of ruiken. Een goede bereiding van het eten is daarom belangrijk. Kook je zelf tijdens je vakantie? Denk dan aan de volgende dingen:
  • Was groenten en fruit grondig onder stromend water.
  • Verhit dierlijke producten, zoals vlees, vis en ei, door en door.
  • Zorg dat bederfelijke etenswaren goed gekoeld zijn, op maximaal 4°C.
  • Let goed op de versheid en houdbaarheidsdatum van producten die je gebruikt.
  • Houd rauw en bereid voedsel strikt gescheiden. Gebruik de snijplank voor rauw vlees nergens anders voor.
  • Was je handen goed en regelmatig met stromend water of desinfecterende handgel.
Met deze tips verklein je de kans op klachten als misselijkheid, braken en diarree. Kook je niet zelf, maar ga je uit eten? Kies dan voor restaurants waar je een goede eerste indruk van hebt op het gebied van hygiëne. En hoe lekker ze misschien ook lijken, sommige gerechten kun je beter links laten liggen. Vermijd risicovolle producten, zoals bijvoorbeeld rauwe tartaar en rauwe vis (sushi).
Een fietser die etenswaren vervoert in een Aziatisch land

Tip 2: wees legionella een stap voor

In stilstaand (leiding)water kunnen ziekmakende legionellabacteriën zitten. In het buitenland zijn de regels over de veiligheid van water vaak een stuk minder streng dan in Nederland. Legionellabacteriën groeien bij hogere temperaturen, dus wees hier vooral in de zomervakantie alert op. Met de volgende tips verklein je de kans om ziek te worden door deze bacteriën:
  • Drink geen leidingwater. Of doe dat alleen als je er zeker van bent dat het veilig is. In de meeste landen buiten West-Europa is het leidingwater niet te vertrouwen. Maar ook in Europa is het slim om alleen water uit afgesloten flessen te drinken.
  • Pas op met ijsklontjes in je drinken. Het is natuurlijk heerlijk verkoelend, maar vaak zijn de ijsklontjes gemaakt van leidingwater.
  • Spoel de kranen altijd goed door voor je er gebruik van maakt. Doe dit met zowel heet als koud water.