3 tips om inbrekers buiten de deur te houden

Deze tips helpen je om inbrekers buiten de deur te houden. Ons belangrijkste advies: geef inbrekers zo min mogelijk kansen op een ‘eenvoudige’ inbraak.

De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers

Het is een misverstand dat inbrekers van ver komen. Het grootste deel van alle inbraken wordt juist gepleegd door mensen die een buurt kennen en die plotseling een kans zien. Wil je een inbraak in jouw woning voorkomen? Met onderstaande tips zorg je ervoor dat inbrekers niet in de gelegenheid komen om makkelijk hun slag te slaan. 

Tip 1: maak de omgeving van je huis inbraak-proof

Om je huis binnen te komen, maken inbrekers gebruik van de omgeving en de situatie. Denk bijvoorbeeld aan de seizoenen waarin het vroeg donker is. Voorkom zoveel mogelijk dat ze in de voor- of achtertuin ongestoord hun gang kunnen gaan.
  • Zorg voor (automatische) verlichting in de tuin, bijvoorbeeld met bewegingssensor of schemerschakelaar. Inbrekers houden er niet van om in de schijnwerpers te staan. Kleine kanttekening: als er geen zicht is op je voordeur of tuin, dan kan verlichting voor inbrekers juist een handige hulp zijn.
  • Verstop geen sleutels te op ‘geheime’ plekken rondom je huis.
  • Door heggen en struiken om het huis te snoeien, blijft je huis vanaf de straat goed in zicht voor anderen.
  • Ruim losse spullen (zoals ladders en afvalcontainers) in de tuin op, zodat inbrekers ze niet kunnen gebruiken als opklimmogelijkheid. Berg deze op in de schuur of gebruik een hangslot om ze vast te zetten.
Post die half uit een brievenbus steekt

Tip 2: laat je huis eruit zien alsof je thuis bent

’s Avonds, zeker als het donker is, kunnen inbrekers makkelijk zien in welke huizen niemand thuis is. Ook vakantieperiodes en feestdagen zijn populair bij inbrekers. Als je op deze momenten van huis bent, zorg er dan voor dat jouw woning toch bewoond lijkt. Je huis ziet er bewoonbaarder uit als je:
  • Ervoor zorgt dat er op verschillende plaatsen en momenten verlichting in huis aan is.
  • Buren of buurtgenoten hun (tweede) auto op jouw oprit parkeren.
  • Een (halfvol) glas water of kopje koffie zichtbaar op de salontafel hebt staan.
  • Buren vraagt om de post regelmatig uit de brievenbus te halen.
  • Tijdens vakanties buren of bekenden de gordijnen open en dicht laat doen.
  • Niet op social media deelt dat je op vakantie gaat.

Tip 3: zorg voor goede sloten en gebruik ze ook

Goede sloten op deuren en ramen hebben, is belangrijk. Met hang- en sluitwerk dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen verklein je de kans op inbraak. Deze sloten herken je aan het SKG®-logo. En als je goede sloten hebt, gebruik ze dan ook! Steeds meer woninginbraken vinden plaats in de ochtend of middag. Veel mensen zijn dan aan het werk of even van huis om de kinderen weg te brengen of op te halen. Juist als we maar korte tijd weg zijn, laten we het na om ons huis goed af te sluiten. Draai de deur altijd op slot en sluit de ramen. Zelfs als je maar 5 minuten de deur uitgaat. De politie geeft aan dat het aantal inbraken hierdoor met wel 20% kan dalen.

Schade en ongemak voorkomen?

Krijg tips en inzichten in uw e-mailbox. Denk aan het aantal inbraken in uw buurt. Of tips over de veiligheid van uw woning.


U bepaalt zelf waarover u e-mails ontvangt en hoe vaak.