Langer zelfstandig thuis wonen

De meeste mensen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde huis wonen. Maar de ene woning is hier meer geschikt voor dan de andere. Ook de voorzieningen in de buurt en sociale contacten spelen een rol. Gelukkig kom je met wat aanpassingen en ondersteuning van familie of buren een heel eind. We vertellen je alles over het toekomstklaar maken van de woning.

Van woningaanpassingen, het inschakelen van hulp(middelen) tot verhuizen. In dit artikel zetten we alle mogelijkheden voor meer comfort, gemak en veiligheid op een rij. Je zult zien dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt. Zolang je er maar op tijd mee begint.

Wat zeggen de cijfers in Nederland?

Nederland vergrijst. Het aantal ouderen neemt steeds meer toe. Over 10 jaar zijn ruim 2 miljoen mensen in ons land 75 jaar of ouder. Dat zijn er 600.000 meer dan vandaag de dag. Gemiddeld wonen senioren steeds langer thuis. Daar waar in 1980 zo’n 37% van de 80-plussers nog zelfstandig woonde, is dat in 2021 maar liefst 89%. Dit omdat ouderen langer gezond blijven en er met technologie in huis steeds meer mogelijk is.

Mogelijke woningaanpassingen

Tijden veranderen, zo ook je gezondheid. Drempels in de woning kunnen naar verloop van tijd een obstakel vormen, net als de trap naar boven. Met deze woningaanpassingen maak je jouw huis klaar voor de toekomst. Dit maakt langer zelfstandig thuis wonen mogelijk.

  • Zorg voor een veilige trap
    In bijna elk huis vind je wel een trap. Maar veilig zijn ze niet allemaal. Daar zijn vervelende uitglijders en valpartijen het bewijs van. Hoe zorg je ervoor dat je veilig trap op en trap af gaat? Voeg in de eerste plaats antislipstrips toe en zorg voor trapverlichting. Bevestig daarnaast een extra trapleuning. Kan dat niet, bijvoorbeeld bij een wenteltrap? Dan is een steunbeugel aan de as een goed alternatief. 

    Ook een traplift behoort tot de mogelijkheden. Hiermee kun je zittend naar boven en beneden. In de praktijk komt deze aanpassing meestal pas aan bod wanneer traplopen echt niet meer gaat.

    Lees meer informatie over een veilige trap
  • Maak je huis drempelvrij
    Drempels zorgen voor hoogteverschillen in huis. Ze zijn onhandig voor rollators en vormen een obstakel voor rolstoelen. Daarnaast zijn ze vaak de oorzaak van vervelende struikel- en valpartijen. Haal daarom alle drempels in huis weg of monteer drempelvervangers.

    Lees alles over het drempelvrij maken van je woning.
  • Plaats een inloopdouche
    Heb je een bad of een douchecabine? Dan is het met het oog op de toekomst verstandig om een inloopdouche te plaatsen. Dit is een variant zonder rand of drempel waarover je kunt vallen. Voeg daar een opklapbaar douchezitje of staande stoel aan toe, en je maakt douchen nog veiliger. Ook een handgreep aan de muur geeft steun. 
     
    Lees meer over het plaatsen van een inloopdouche.
  • Verander de indeling 
    Optimaal voorbereid zijn op de toekomst? Verplaats je bad- en slaapkamer dan alvast naar beneden. Met een woonkameraanbouw bijvoorbeeld. Of door het verbouwen van je garage of schuur. Zo maak je gelijkvloers wonen mogelijk. En dat is ideaal. Zeker wanneer je slecht ter been raakt.

    Lees meer over hoe je een slaapkamer beneden regelt. En bekijk meer informatie over het verplaatsen van de badkamer.
  • Pas slimme technologie toe
    Slimme technologieën zorgen voor meer gemak en veiligheid in huis. Bedien je lichten, verwarming en gordijnen bijvoorbeeld via je telefoon, tablet of met je eigen stem. Of gebruik een slimme deurbel. Zo zie je nog voordat je opendoet wie er voor de deur staat. Overweeg ook de installatie van een slimme rookmelder. Je ontvangt dan bericht wanneer er rook, brand, of extreme warmte in huis is. En vergeet ook de robotstofzuiger niet.

    Is jouw woning toekomstklaar? Kom erachter met de 50Plus WoonTest, waarin we vragen stellen over jouw woonsituatie en -wensen. Op basis van je antwoorden delen we praktische tips.
    Zijn er aanpassingen nodig? Mogelijk kom je in aanmerking voor financiële ondersteuning

Zorg en hulp thuis

Wordt bewegen in huis naar verloop van tijd lastiger? Dan zijn er veel handige hulpmiddelen beschikbaar. Ze maken langer zelfstandig wonen mogelijk én comfortabeler. Neem bijvoorbeeld een in z’n geheel verstelbaar hoog-laagbed. Of een sta-op stoel met massagefunctie, verstelbare rugleuning en voetensteun. Ideaal als in en uit bed stappen of opstaan lastiger wordt. Het biedt comfort en voorkomt pijn en vervelende valpartijen. Ben je onverhoopt tóch in huis gevallen? Dan is daar het personenalarm, waarmee je met 1 druk op de knop hulp inschakelt. Het alarm wordt gedragen om de nek of pols. En stuurt direct een melding naar een zorgcentrale. Hulp is dan snel onderweg. 

Voor sommige hulpmiddelen betaal je zelf de kosten. Anderen worden (deels) vergoed door je zorgverzekeraar. Daarnaast kun je bij thuiszorgwinkels een aantal hulpmiddelen gratis lenen of tegen een kleine vergoeding huren. En vraag je bijvoorbeeld een rollator of scootmobiel via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan bij de gemeente. Op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans vind je een overzicht terug van alle hulpmiddelen voor ouderen. Ieder hulpmiddel is voorzien van een omschrijving, met een overzicht van de kosten en eventuele vergoedingen.

Verhuizen naar een seniorenwoning

Is het doorvoeren van aanpassingen in je huidige woning onmogelijk of te duur? 
Dan is verhuizen ook een optie. Denk in dat geval goed na over jouw wensen. En wat voor soort woning past bij jouw situatie. Heb je eenmaal een koop- of huurwoning op het oog? Stel jezelf dan ten minste de volgende belangrijke vragen:

  1. Is het huis geschikt (te maken) wanneer ik minder mobiel word? 
  2. Hebben de woning en eventuele tuin in de toekomst veel onderhoud nodig?
  3. Is er hulp of zorg beschikbaar in de buurt?
  4. Welke voorzieningen wil ik in de toekomst in de nabije omgeving? En zijn die er? Denk hierbij aan een supermarkt, park of buurtcentrum.

Programma Langer Thuis

De Nederlandse overheid wil (toekomstige) ouderen helpen thuis zelfstandig oud te worden. Daarom ontwikkelde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Programma Langer Thuis. Er is door de overheid 340 miljoen euro beschikbaar gesteld om het volgende te realiseren: 

  1. Betere ondersteuning en zorg aan huis bieden met de inzet van slimme technologie. 
  2. Hulp bieden aan mantelzorgers en vrijwilligers.
  3. Meer geschikte seniorenwoningen realiseren en nieuwe woonvormen bedenken.

Lees meer informatie over het Programma Langer Thuis.

Klaar voor de toekomst

In dit artikel somden we ze op; de verschillende mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te wonen. Van aanpassingen aan je woning, het inschakelen van hulp(middelen) tot verhuizen naar een seniorenwoning. Je hebt het gelezen, er is van alles mogelijk om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Wil je er nog meer over lezen? Neem dan een kijkje op de website van IkWoonLeefZorg. Dit platform van Rabobank en Interpolis staat vol met informatie rondom langer zelfstandig wonen, zorg, sociale contacten en financiën.