Met slimme oplossingen inbraakproof de donkere dagen tegemoet

Als we de zwoele zomeravonden weer voor donkere dagen verruilen, moet de inbraakveiligheid van je woning helemaal in orde zijn. Want als je in die periode van huis bent, is de kans op ongenode gasten een stuk groter. Ter voorbereiding hebben wij enkele slimme oplossingen voor je verzameld. Oplossingen die niet alleen de veiligheid van jouw huis, maar ook jouw veiligheidsgevoel vergroten.

Je wil er misschien nog niet aan denken, maar we gaan weer richting de donkere dagen

En dat betekent minder lang licht en minder sociale controle op straat. Wist je dat 49% van de Nederlanders zich zorgen maakt over de veiligheid van hun spullen als zij niet thuis zijn? Niet zo gek dus dat jij misschien ook alvast wat extra maatregelen wil nemen. Goed nieuws, want er zijn slimme oplossingen te over om jouw huis inbraakproof te maken. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Inbraken in huis zijn in de meeste gevallen het werk van gelegenheidsinbrekers

Dat blijkt uit onze eigen data. Maak je het iemand te makkelijk, dan kan dat nét dat laatste zetje geven om jouw huis binnen te gaan. Voorzorgsmaatregelen nemen, voorkomt dus in veel gevallen een inbraak. De onderstaande oplossingen bieden uitkomst.

(Online) buurtpreventie

Je ziet ze steeds vaker staan op straat: borden die je wijzen op WhatsApp-buurtpreventie. Het gaat om appgroepen waarin bewoners verdachte situaties melden. De beheerders kunnen dan actie richting politie ondernemen. Met succes. De landelijke daling in het aantal inbraken van de laatste jaren wordt deels aan deze buurtpreventieapps toegeschreven. 

Wil je jouw wijk veiliger maken en zo ook jouw eigen woning beschermen tegen inbraak? Meld je dan dus aan bij een bestaande preventiegroep. Of start zelf een groep. Op de website van de stichting WABP (WhatsApp Buurt Preventie) controleer je eenvoudig of er bij jou in de omgeving al een appgroep actief is. Ook voor het aanmaken van een nieuwe groep kun je daar terecht.

Camerabewaking rondom je huis

Investeer je in camera’s rond je huis? Dan vergroot dat de inbraakveiligheid van je woning. Want een inbreker wil liever niet opgenomen worden terwijl hij jouw woning in en uit loopt. Een camera die op je voordeur, oprit of achtertuin gericht is, schrikt dus aardig af. Mocht die inbreker onverhoopt toch binnenkomen, dan is het identificeren achteraf ook een stuk eenvoudiger. Alles staat ‘op tape’. 
 
Er zijn vele slimme bewakingscamera’s voor buiten op de markt. De ene camera neemt 24/7 op, de andere alleen als er iemand in beeld is. Door ze aan je telefoon te koppelen, kijk je altijd live mee. Sommige exemplaren kun je zelfs met je smartphone bedienen. En ze zijn verkrijgbaar met tweewegaudio; met een luidspreker én een microfoon. Zo kun je die persoon die verdacht in je tuin rondhangt bijvoorbeeld even streng toespreken. 
 
Houd wel in gedachten dat je bij het maken van bewakingsbeelden rekening moet houden met de privacy van je buren, de postbode en voorbijgangers.
Beveiligingscamera tuin

Schemersensoren plaatsen

Een schemersensor kan je helpen jouw huis ‘onaantrekkelijk’ te maken. Want branden ’s avonds je lampen binnen, dan lijkt het net of je thuis bent. Daarbij weet iedere inbreker: in een goed verlicht huis is de kans groter dat je vanaf de straat wordt gezien. Niet de meest voor de hand liggende plek voor een inbraak dus. Je stelt het apparaatje zo in dat de verlichting automatisch aangaat als het lichtniveau onder een bepaalde waarde daalt. Zodra het begint te schemeren bijvoorbeeld. Ongeacht of je thuis bent of niet.

De verlichting wordt ook automatisch uitgeschakeld op een door jou ingesteld moment. Je moet de sensor 1 keer programmeren. Daarna heb je er verder geen omkijken meer naar. Zo kun je met een gerust hart van huis gaan.

Alarmsysteem met mobiele koppeling

Zijn de bovenstaande maatregelen voor jou niet grondig genoeg? Dan is er nog het alarmsysteem met mobiele koppeling. Als het ingeschakeld is en er iets verdachts in huis gedetecteerd wordt, stuurt het systeem een melding naar je telefoon. Zo kun je − ook op afstand − meteen handelen en hulpdiensten inschakelen.
 
Een goed voorbeeld van zo’n slim beveiligingssysteem is Interpolis ThuisWacht®. Het systeem communiceert met je deur- en raamsensoren én signaleert tekenen van inbraak nog voordat een deur of raam geopend is. De ingebouwde bewegingssensor registreert beweging in je huis. En vindt er een verdachte situatie plaats, dan ontvang je een melding op je telefoon. Ook gaat het alarm dan af. Als jijzelf niet in de buurt bent, dan zet je de melding makkelijk naar vrienden of familie door. Of je schakelt professionele beveiliging in. En via de camera in de ThuisWacht-app kijk je mee met wat er allemaal gaande is in je huis.

Slimme oplossingen in huis voor een groter veiligheidsgevoel

Wij vroegen ThuisWacht-gebruikers naar hun mening. Want waarom haalden ze het systeem ooit in huis? En wat doet die aankoop voor hun gemoedsrust? De slimme oplossing leidt tot een groter veiligheidsgevoel, zo blijkt. Dit is wat enkele gebruikers ons vertelden:

  • Wim (72 jaar): "Als mijn vrouw en ik op vakantie zijn, willen we graag weten hoe het er thuis aan toegaat. Bij ons vorige beveiligingssysteem kregen we alleen een melding als het alarm afging. We waren dan ongerust en sliepen daardoor niet lekker. We zijn er zelfs vanaf ons vakantieadres een keer voor naar huis gereden. Dat was voor ons het omslagpunt. We besloten over te stappen. De ThuisWacht gaf ons direct vertrouwen. Door de eenvoud van het bedieningsgemak en de informatie over de thuissituatie naar mijn smartphone. We kunnen met een gerust hart van huis, en mocht er iets voorvallen, dan kunnen we snel en gemakkelijk maatregelen treffen. Waar we ook zijn, we zijn altijd met thuis verbonden. Dit geeft ons een gerust gevoel."

  • Waldemar (42 jaar) heeft naar zijn zeggen een inbraakgevoelig huis. “En er wordt in mijn buurt regelmatig ingebroken. Ik woon daarnaast alleen. Misschien dat dat de beleving ook beïnvloedt. Maar binnenkort ga ik een maand weg, dus ik wil mijn huis en inboedel zo veilig mogelijk achterlaten. En dus schafte ik de ThuisWacht aan. In het begin dacht ik: eerst zien, dan geloven. Maar al snel merkte ik dat er een stukje onrust is weggezakt. Het apparaatje is gemakkelijk in het gebruik en ik kan mijn huis tijdens mijn afwezigheid gewoon live in de gaten houden. Dat geeft een veilig gevoel.”

  • Leen (73) schafte een ThuisWacht aan om geen tweede keer een inbraak mee te hoeven maken. Voor zijn veiligheidsgevoel deed dat het volgende: “Ik merkte dat ik sinds die inbraak behoefte had aan een systeem waarmee ik op afstand de situatie in mijn huis kon bekijken. Via een e-mail kwam ThuisWacht bij mij onder de aandacht. Een fijn systeem als je het mij vraagt. Compact en gemakkelijk in gebruik, mét camera. Precies wat ik zocht! Als ik van huis ga, schakel ik het systeem in. Ook ‘s avonds, want het beeld is als het buiten donker is nog steeds goed. Via een app op mijn telefoon bekijk ik de situatie in mijn huis. Mocht er een inbraakpoging zijn, dan krijg ik een melding. Iedereen loopt de kans op een inbraak, maar na de installatie van ThuisWacht wist ik dat ik mij minder zorgen hoefde te maken. Als ik de deur uitga, ben ik er echt geruster op!“

Iedereen loopt de kans op een inbraak, maar na de installatie van ThuisWacht wist ik dat ik mij minder zorgen hoefde te maken.

Leen (72 jaar), gebruiker van Interpolis ThuisWacht®.

De wintertijd is het hoogseizoen voor inbrekers

Als de dagen vanaf september donkerder en korter worden, stijgt de inbraakkans tot december met gemiddeld 72%. ‘Van huis zijn’ is een belangrijke voorspeller. Niet alleen de avonduren, maar ook vakantieperiodes en feestdagen zijn in trek. Vaak wordt er na een eerste inbraak in de periode daarna meerdere keren in een buurt ingebroken. Meestal zo’n 5 of 6 keer in korte tijd.
 
Wil jij met een veiliger gevoel de donkere dagen in? En vermoed je dat Interpolis ThuisWacht® je daarbij kan helpen? Lees alles over deze slimme oplossing. Bekijk welk pakket het beste op jouw woonsituatie aansluit. En raadpleeg de veelgestelde vragen voor extra informatie. Kom je er niet helemaal uit of heb je hulp nodig bij het bestelproces? Neem dan vooral contact met ons op. Want een veilig gevoel, daar helpen we maar al te graag aan mee!

Basismaatregelen nemen

Heb je ThuisWacht (nog) niet in huis? Ook zonder slimme oplossingen kun je jouw huis inbraakproof maken. Want ook in de basis moet jouw woning voldoende veilig zijn. Wij schreven eerder een artikel over hoe je woninginbraken met kleine aanpassingen kunt voorkomen.
 
Zorg ook dat je op de hoogte blijft van het inbraakrisico in jouw postcodegebied. Dat kan via onze InbraakBarometer. Die vertelt je hoe het met het aantal inbraken in jouw buurt gesteld is. En of het verstandig is om extra maatregelen te nemen. Want het advies blijft hoe dan ook: maak het ze niet te gemakkelijk, die inbrekers!