Ongedierte voorkomen en bestrijden

Ongedierte; het komt in allerlei soorten en maten. Sommige beestjes lijken op het eerste gezicht misschien onschuldig. Maar ondertussen brengen ze flinke schade aan je spullen en woning toe. Ze knagen aan jouw kostbare meubels. Of eten zich een weg door je plinten, vloeren en de balken van je dak. De hoogste tijd dus om ons onder te dompelen in de wereld van deze ongewenste binnensluipers. Want welke soorten zijn schadelijk voor je woning? Waartoe zijn ze in staat? En hoe kun je ze duurzaam op afstand houden?

Muizen, mieren, houtwormen en papiervisjes. In dit artikel delen we waarom deze 4 veelvoorkomende soorten ongedierte schadelijk zijn. We geven tips waarmee je ze in en rondom je huis voorkomt. En we vertellen je hoe je deze plaagdieren op milieu- en mensvriendelijke wijze bestrijdt, mochten ze al binnen zijn.

Muizen voorkomen of bestrijden

De een springt gillend op de bank bij de ontdekking van een muis. De ander vindt het vooral een vies idee. Maar hoe je het ook wendt of keert: je hebt muizen liever niet in huis. Want ze knagen erop los. Aan jouw meubels en isolatiemateriaal bijvoorbeeld. En ook van de elektrische bekabeling van apparatuur zijn ze niet vies. Met in het ergste geval zelfs brand tot gevolg.

Voorkomen
Met deze tips houd je muizen op afstand:

 • Zorg voor een schone en opgeruimde woning. Goede hygiëne houdt deze dieren buiten de deur. Laat dus geen broodkruimels achter op je aanrecht. Berg je eten op in metalen dozen of bakjes van hard plastic. Stofzuig je vloer regelmatig. En breng afval vaak naar de container.
 • Dicht alle gaten en kieren in je muren en kozijnen. Muizen kunnen zich door piepkleine openingen een weg naar binnen banen. Aan zo’n 6 millimeter hebben ze al genoeg. Schaf bijvoorbeeld stootvoegdichters aan. Dit zijn roostertjes die de weg van de ventilatievoegen naar je spouwmuur gedeeltelijk versperren. En gebruik een deurborstel voor de onderkant van de voordeur. Let wat dit betreft trouwens ook op andere deuren in huis. 
 • Controleer met regelmaat je dak. Gaten in dakranden en beschadigde dakpannen vormen een makkelijke ingang. Stuit je op verouderingen? Onderneem dan actie en laat het dak herstellen. Of gebruik tijdelijk gaas om de gaten te dichten.
 • Schenk aandacht aan je tuin. Slecht onderhouden tuinen met veel onkruid bieden schuilplaatsen voor muizen. Houd het groenwerk dus bij. En zorg dat takken van bomen en struiken je huis niet raken. Zo is er geen direct pad naar binnen toe. 
 • Voer geen vogels. Vogelvoer trekt namelijk ook ratten en muizen aan.

Bestrijden
Wordt je huis al bewoond door muizen? Onderneem meteen actie:

 • Gebruik diervriendelijke muizenvallen. Je lokt de dieren dan met wat (pinda)kaas, brood of spek. Wordt er in de val aan het lekkers geknabbeld? Dan sluit het deurtje automatisch. Missie geslaagd! Laat het dier vervolgens weer vrij in de buitenlucht. Doe dit wel enkele kilometers van je huis. Anders loopt hij binnen de kortste keren weer in je tuin of woning rond. 
 • Schaf geen muizengif aan. Het is schadelijk voor het milieu en je gezondheid, en bovendien dieronvriendelijk.
 • Berg voedsel goed op. Zo zorg je ervoor dat er niets eetbaars beschikbaar is, behalve in de muizenvallen. 
 • Neem een kat in huis. Het is geen fabeltje: muizen zijn echt bang voor ze. Alleen al de geur houdt ze op afstand.

Mieren voorkomen of bestrijden

Mieren; ze zijn zowel binnen als rondom je woning ongewenst. Want zonder dat je er erg in hebt, verplaatst een plaag bergen met zand. En dat kan op den duur voor verzakking zorgen. Van je terrastegels bijvoorbeeld. 

Voorkomen
Met deze tips voorkom je een mierenkolonie in of rondom je huis:

 • Ook mieren houden van etensresten. Berg je voedsel daarom goed op. Breng afval tijdig naar de container. En stofzuig je vloer regelmatig. Kortom: zorg voor een schoon huis.
 • Mieren hebben een hekel aan de geur van kruiden. Schaf daarom wat kruidenplanten zoals lavendel, basilicum en rozemarijn aan en zet ze in de tuin.
 • Heb je fruitbomen? Raap dan dagelijks gevallen fruit van de grond. Mieren zijn er namelijk dol op.
 • Verwijder oud hout zo veel mogelijk uit je tuin. Mieren bouwen er maar al te graag nesten in.
 • Dicht kieren en naden aan de buitenkant van je woning met kit of fijnmazig insectengaas. En vergeet ook de stootvoegen in je metselwerk niet van gaas te voorzien. Want hoe klein ook, deze openingen bieden een mogelijkheid voor mieren om jouw huis te betreden.

Bestrijden
Heb jij ongewenst bezoek in de vorm van mieren op je terrein? Ga dan aan de slag met onze milieuvriendelijke tips:

 • Je weet inmiddels dat mieren niet van de geur van kruiden houden. Kies 1 kruid, zoals basilicum, oregano, nootmuskaat, kaneel, kruidnagel of knoflook. En vermeng een flinke hoeveelheid met water. Besproei er vervolgens het looppad van de mierenplaag mee. Hierdoor verdwijnt de routering, raken ze gedesoriënteerd en schrik je ze af.
 • Mieren hebben ook een hekel aan krijt. Heb je tegels voor de deur liggen? Trek daar dan een ononderbroken krijtstreep, evenwijdig aan de gevel van je woning. Die streep is een grens waar ze niet overheen gaan.
 • Gebruik geen mierengif in een spuitbus, poeders of lokdozen. Kies in plaats daarvan voor een duurzaam alternatief; goed voor mens, dier én milieu.

Houtwormen voorkomen of bestrijden

‘Houtworm’ is de verzamelnaam voor verschillende kleine insecten die gaten boren in houtwerk. Ze eten zich een weg door plinten, vloeren, funderingspalen en de balken van je dak. Om zich te verstoppen en zichzelf te voeden. Maar ze zorgen op die manier ook voor flink wat schade. Beschadigingen die op den duur mogelijk tot grote problemen leiden. Houtworm in je paalfundering bijvoorbeeld, kan tot verzakkingen leiden. En zitten ze in je dakconstructie? Dan wordt het hout er uiteindelijk sponsachtig van. Niet wenselijk. Het gaat immers om het dak boven je hoofd.

Voorkomen
Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Met de volgende preventietips houd je de houtworm op afstand:

 • Zorg voor een goed geventileerd en verwarmd huis. Houtwormen zijn namelijk dol op vochtige ruimtes.
 • Onbewerkt hout is bij de houtworm favoriet. Behandel daarom het houtwerk bij jou thuis met een beits, olie of lak op waterbasis.
 • Schaf je tweedehands meubels aan? Controleer deze dan altijd op kleine ronde gaatjes. Hetzelfde geldt voor hout dat je van buiten mee naar binnen neemt zoals haardhout.

Bestrijden
Merk je in je houtwerk groepen kleine gaatjes bij elkaar op? En kom je hoopjes zaagsel, hout dat buigzamer is of hoekjes die verkruimelen tegen? Dan adviseren we het volgende:

 • Gebruik eikels als lokaas. Houtwormen zijn gek op de geur hiervan. Je legt de eikels in de buurt van het hout waarin de wormen zich schuilhouden. Binnen de kortste keren verlaten ze het hout en nestelen ze zich in de eikels. Let wel: met deze duurzame methode vang je dan wel houtwormen, je bestrijdt ze er niet volledig mee.
 • Gebruik bij de bestrijding van houtworm geen chemische bestrijdingsmiddelen. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke middelen om je houtwerk mee in te smeren. Er zijn milieuvriendelijke, 100% biologisch afbreekbare varianten op de markt verkrijgbaar. De ‘Anti houtworm HM1’ van het merk Galtane bijvoorbeeld. Verkrijgbaar op de website van Eco-logisch voor € 11,92.
 • De hardnekkigheid van de houtworm maakt dat zelf bestrijden vaak lastig is. Kom je er dus niet uit? Wacht niet te lang en schakel een houtwormspecialist in. De ene specialist gaat milieuvriendelijker te werk dan de andere. Laat dat eventueel meewegen in je keuze.

Papiervisjes voorkomen of bestrijden

Je hebt ze vast wel eens zien lopen tussen je papierafval. Papiervisjes. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze er dol op. Evenals op cellulose (een chemische stof in planten en hout) en textiel van plantaardige vezels. Van de schilderijen aan je muur tot aan de fotoalbums in je berging. En van kartonnen verhuisdozen op zolder tot jouw kledingcollectie in de kast. Papiervisjes zijn er weg van. 

Voorkomen
Een aantal maatregelen die je kunt nemen:

 • Zorg voor goede ventilatie in huis. Met name in ruimtes waar veel papier in de vorm van bijvoorbeeld opgeslagen archieven, boeken of verhuisdozen aanwezig is. 
 • Papiervisjes houden van warmte. Houd de temperatuur in huis daarom onder de 22 graden.
 • Cellulose zit onder onder meer in papier. Maak toegang tot deze stof zo moeilijk mogelijk. Door verhuisdozen te vervangen voor houten boxen bijvoorbeeld.
 • Bewaar belangrijke documentatie in afgesloten kunststof bakken. Evenals (foto)boeken en kleding.
 • Breng oud papier tijdig weg. Een stapel kranten of tijdschriften vormt immers een makkelijke schuilplek. 
 • Kit alle naden en kieren in huis goed af. Zo krijgen papiervisjes geen kans om naar binnen te sluipen. Net als allerlei andere soorten ongedierte trouwens. Meerdere vliegen in één klap dus!

Bestrijden
Papiervisjes in huis gezien? Dan kun je het volgende ondernemen:

 • Spinnen zijn dol op papiervisjes. Stuit je op een spinnenweb? Laat het dan even voor wat het is. Want alle hulp is welkom.
 • Zoals gezegd: papiervisjes houden van vocht en temperaturen boven de 22 graden. Ventileer de ruimtes in huis daarom goed. Door ramen tegen elkaar open te zetten bijvoorbeeld. En houd er rekening mee wanneer je de verwarming gebruikt.
 • Kit alle naden en kieren goed dicht. Zo ga je snelle verspreiding tegen.
 • Papiervisjes houden zich schuil tussen vloerplanken of achter plinten. Stofzuig dus regelmatig je huis. Heb je ook gedweild? Droog de vloer dan goed na, vanwege hun liefde voor vocht. 
 • Gebruik bij voorkeur geen spuitbussen, lokdozen en lijmvallen. Maar kies voor natuurlijke bestrijding. Meng bijvoorbeeld water en azijn in een spuitbus. Schud het geheel goed en spuit het in de hoeken van de kamer en op je plinten. 
 • Kun je bij de bestrijding van de papiervisjes bij jou thuis wat extra hulp gebruiken? Schakel dan een ervaren ongediertebestrijder in. Die helpt je graag verder.

Duurzame ongediertebestrijding

Je merkt: ongedierte voorkomen is redelijk eenvoudig. Het is vooral een kwestie van goed onderhoud, regelmatig schoonmaken, eten opbergen, vocht vermijden en alle mogelijke ingangen dichten. Onverhoopt toch te maken met plaagdieren? Grijp dan niet meteen naar gif en milieuonvriendelijke spuitbussen of poeders. Maar gebruik onze duurzame oplossingen. Beter voor mens, dier en milieu. Je zult zien dat ook deze manieren van bestrijden effectief zijn. 

Meer tips om schade in en rondom huis te beperken vind je in deze artikelen:

Met de woonverzekeringen van Interpolis ben je verzekerd tegen schade in en rondom je woning.