Zo verklein je de kans op schade door storm.

Stormschade kan een grote impact hebben op jouw huis en je leven. Wij vertellen je meer over storm en delen de tips van onze risicodeskundige waardoor je zelf de kans op stormschade kan verkleinen.

De kracht van de wind.

Bij windkracht 9 op de schaal van Beaufort spreken we van een storm. De wind heeft dan een snelheid van 75 tot 88 kilometer per uur. Bij zulke windsnelheden kunnen dakpannen wegwaaien en takken afbreken. Ook kunnen kinderen zich vaak niet staande houden. Stormen komen het hele jaar voor, maar de meeste stormen zijn er in de laatste helft van het jaar. Het stormseizoen loopt door tot de lente.

Kettingreacties zorgen voor meer schade.

'Schade die ontstaat door storm kan weer andere schades veroorzaken', vertelt onze risicodeskundige Martien Tönnissen. 'Denk aan een container die tegen een ruit van het huis aan wordt geslingerd, waarbij schade ontstaat aan de container, de ruit én de inboedel doordat de regen nu ook binnenkomt.' Martien geeft 4 tips die helpen de kans op schade te voorkomen.

Let op het weerbericht.

Tönnissen: 'Het KNMI, een weerapp of nieuwsmedia geven voorspellingen van het (nood)weer. Hiervoor kun je meldingen instellen. Zodat je tijdig op de hoogte bent van de naderende storm, en je de nodige maatregelen kunt treffen. Zorg dat je dit op tijd doet, dan hoef je tijdens de storm niet naar buiten.'

Maak een rondje om en op het huis.

Tönnissen: 'Wind kan grip krijgen op spullen en deze loswrikken of wegslingeren met schade tot gevolg'. Hij benadrukt om te letten op de volgende zaken:

Het dak
Controleer op afstand, met een verrekijker, of het dak in goede staat is en onderneem actie als dat nodig is. Dakpannen en hoekpannen horen recht te liggen en goed (op elkaar) aan te sluiten. Ook op de nok, het hoogste punt van het dak. Let er bij een schoorsteen op of er geen stenen missen, en of er scheuren in de voegen zitten of ontbreken. Heb je zonnepanelen? Bekijk dan of de bekabeling goed is weggestopt. Door de wind kan die anders  gaan klapperen, mogelijk met kortsluiting of brand tot gevolg. Een dakdekker kan hierbij helpen.

Ramen en deuren
Door de wind kunnen ramen en deuren open waaien en kapotslaan. Doe ze daarom dicht en op slot. Als het stormt zijn er vaak ook andere extreme weersomstandigheden, zoals regen en hagel. Door alles te sluiten, kan er ook geen waterschade ontstaan.

De tuin
Loop in ieder geval de volgende zaken na:
  • Bomen: snoei bomen tijdig en verwijder oude, zwakke bomen. Een hovenier kan hierbij eventueel advies geven.
  • Schutting: controleer de staat en fundering van de schutting. Het kan nodig zijn de schutting (deels) te verstevigen of te vervangen.
  • Zonneschermen: haal ze op of draai ze in.
  • Losse spullen: sla ze binnen op in bijvoorbeeld schuur of garage. Lukt dit niet? Leg de spullen dan plat op de grond en dek ze af met iets zwaars zodat de wind er geen vat op kan krijgen.

Controleer jaarlijks en zorg voor goed onderhoud.

Tönnissen: 'Achterstallig onderhoud komt vaak te laat aan het licht. Door jaarlijks de woning te controleren en waar nodig actie te ondernemen, voorkom je schade en tegenslag.'

Wat te doen bij stormschade?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is schade helaas niet altijd te voorkomen. Als je woning schade door storm oploopt kan dit behoorlijk beangstigend zijn.

Wanneer er zoveel schade aan je woning is dat je er niet meer kunt slapen, spreken we van een spoedmelding. In dat geval zorgen we ervoor dat een schadeherstelbedrijf binnen een half uur contact met je opneemt. Zij zijn binnen 2 uur bij je om te helpen. Bij een grote storm kan dit langer duren. Uiteraard mag je ook zelf een reparateur inschakelen. Een spoedreparatie mag je ook zelf uitvoeren. Je hoeft daarmee niet te wachten tot je ons gesproken hebt. Maak duidelijke foto's van de schade en de situatie, onthoud het aantal uren dat je met herstel bezig bent, en bewaar de nota's van de kosten. Alle kosten van de noodvoorziening zijn verzekerd.

Heeft je schade geen spoed? Meld je schade dan snel via online of via de app. Samen kijken we naar de beste oplossing. Wil je meer informatie over stormschade, en weten wat wel en niet verzekerd is? We vertellen je graag meer over schade door storm.