Aansprakelijkheid bij een aanrijding

Bij een aanrijding met 2 of meer voertuigen is het niet altijd duidelijk wie er aansprakelijk is voor de schade. Lees wat belangrijk is om te weten.

Wie betaalt de schade bij een aanrijding?

Bij een aanrijding met meerdere voertuigen betaalt iedereen zijn eigen schade. Behalve als iemand anders aansprakelijk is voor je schade. Meld je eigen schade altijd bij Interpolis. Welke verzekeraar de schade vergoedt, hangt af van hoe je auto verzekerd is én wie aansprakelijk is.

Wanneer ben ik aansprakelijk?

In de wet staat dat je aansprakelijk bent, als je een onrechtmatige daad begaat. Een onrechtmatige daad is, simpel gezegd, dat je iets doet waardoor een ander schade heeft. Ook als dit per ongeluk gebeurt. Je moet dan de schade van de ander betalen. Een aanrijding door jouw schuld is een voorbeeld van een onrechtmatige daad.

Zo bewijs je dat een ander aansprakelijk is

Als een ander de schade aan je auto veroorzaakte, moet je aantonen dat de schade door die aanrijding is veroorzaakt. En dat de ander aansprakelijk is voor de schade. Hoe doe je dat?

  • Vul altijd samen het Europees Schadeformulier in. Zorg dat de ander het formulier ook ondertekent.
  • Noteer altijd de contactgegevens van eventuele getuigen.
  • Maak foto’s van de aanrijding, van details en op afstand. Bijvoorbeeld van remsporen, glasscherven en de schade aan je auto.

Welke verzekeraar vergoedt de schade?

Dit hangt af van hoe je auto verzekerd is én wie aansprakelijk is.

Is je auto WA + Volledig Casco verzekerd?
Dan vergoeden wij de schade aan je auto. Het maakt dan niet uit wie aansprakelijk is. Wij beoordelen of we de schade kunnen verhalen bij de verzekeraar van de ander. Zo niet, dan heeft de schade mogelijk gevolgen voor je schadevrije jaren en bonus-malus korting.

Is je auto WA of WA + Beperkt Casco verzekerd?

  • En ben je zelf aansprakelijk? Dan betaal je de schade aan je eigen auto zelf.
  • En is een ander aansprakelijk? Je kunt deze schade vaak bij ons melden. Wij regelen dan de rest. Lees meer

Er zijn meerdere personen aansprakelijk, wat nu?

Het komt voor dat bijvoorbeeld 2 partijen schuldig zijn aan een aanrijding. Als je zelf ook gedeeltelijk schuldig bent, dan vergoedt de ander alleen het deel waarvoor hij/zij aansprakelijk is.

Voorbeeld
Jij en de andere bestuurder zijn beide voor 50% aansprakelijk voor het ontstaan van de aanrijding. De verzekeraar van de ander vergoedt 50% van je schade. Wij moeten 50% van de autoschade van de andere partij vergoeden. De schade heeft gevolgen voor je schadevrije jaren en mogelijk ook voor je bonus-malus korting.

Voorbeelden van situaties die voorkomen

Je maakte een verkeersfout
Dan ben je aansprakelijk voor je eigen schade en die van de ander.

Een ander maakte een verkeersfout
De ander is aansprakelijk voor jouw schade.

Jij en een ander maakten een verkeersfout
Wij kijken dan voor welk deel je aansprakelijk bent. En wie welke schade vergoedt.

Je rijdt met de auto een fietser of voetganger aan
Als automobilist ben je altijd aansprakelijk, behalve als er sprake is van overmacht. Een voetganger of fietser is extra beschermd door de wet. Afhankelijk van de leeftijd van de fietser of voetganger én eventueel gemaakte verkeersfouten kijken we welke schade je moet betalen.

Je rijdt met je auto tegen een vast object aan
Voor de schade aan het vaste object, bijvoorbeeld een lantaarnpaal, ben je aansprakelijk. Wij zullen deze schade moeten betalen. Schade aan je eigen auto vergoeden wij alleen als je WA + Volledig Casco verzekerd bent.

Je rijdt een overstekend dier aan
Wij betalen de schade aan je auto als je WA + Beperkt Casco óf WA + Volledig Casco verzekerd bent. Heeft het dier een eigenaar? Dan is de eigenaar aansprakelijk. En zullen wij de schade verhalen op de eigenaar.
Heb je naast het dier ook nog iets anders geraakt, en is daardoor schade ontstaan? Bijvoorbeeld omdat je uitweek en tegen een boom botste? Dan is de schade aan je auto alleen onder WA + Volledig Casco verzekerd.

Autoschade, ben ik verzekerd?

Met onze autoverzekering ben je altijd verzekerd voor schade die je met je auto veroorzaakte aan de auto van een ander. Of andere schade verzekerd is, hangt af van de oorzaak en de dekking op je autoverzekering. Bekijk wat wel en niet verzekerd is.