Aansprakelijkheid bij een aanrijding

Bij een aanrijding met 2 of meer voertuigen is het niet altijd duidelijk wie er aansprakelijk is voor de schade. Lees wat belangrijk is om te weten.

Wie betaalt de schade bij een aanrijding?

Bij een aanrijding met meerdere voertuigen betaalt iedereen zijn eigen schade. Behalve als iemand anders aansprakelijk is voor uw schade. Meld uw eigen schade altijd bij Interpolis. Welke verzekeraar de schade vergoedt, hangt af van hoe uw auto verzekerd is én wie aansprakelijk is.

Wanneer ben ik aansprakelijk?

In de wet staat dat u aansprakelijk bent, als u een onrechtmatige daad begaat. Een onrechtmatige daad is, simpel gezegd, dat u iets doet waardoor een ander schade heeft. Ook als dit per ongeluk gebeurt. U moet dan de schade van de ander betalen. Een aanrijding door uw schuld is een voorbeeld van een onrechtmatige daad.

Zo bewijst u dat een ander aansprakelijk is

Als een ander de schade aan uw auto veroorzaakte, moet u aantonen dat de schade door die aanrijding is veroorzaakt. En dat de ander aansprakelijk is voor de schade. Hoe doet u dat?

  • Vul altijd samen het Europees Schadeformulier in. Zorg dat de ander het formulier ook ondertekent.
  • Noteer altijd de contactgegevens van eventuele getuigen.
  • Maak foto’s van de aanrijding, van details en op afstand. Bijvoorbeeld van remsporen, glasscherven en de schade aan uw auto.

Welke verzekeraar vergoedt de schade?

Dit hangt af van hoe uw auto verzekerd is én wie aansprakelijk is.

Is uw auto WA + Volledig Casco verzekerd?
Dan vergoeden wij de schade aan uw auto. Het maakt dan niet uit wie aansprakelijk is. Wij beoordelen of we de schade kunnen verhalen bij de verzekeraar van de ander. Zo niet, dan heeft de schade mogelijk gevolgen voor uw schadevrije jaren en bonus-malus korting.

Is uw auto WA of WA + Beperkt Casco verzekerd?

  • En bent u zelf aansprakelijk? Dan betaalt u de schade aan uw eigen auto zelf.
  • En is een ander aansprakelijk? U kunt deze schade vaak bij ons melden. Wij regelen dan de rest. Lees meer

Er zijn meerdere personen aansprakelijk, wat nu?

Het komt voor dat bijvoorbeeld 2 partijen schuldig zijn aan een aanrijding. Als u zelf ook gedeeltelijk schuldig bent, dan vergoedt de ander alleen het deel waarvoor hij/zij aansprakelijk is.

Voorbeeld
U en de andere bestuurder zijn beide voor 50% aansprakelijk voor het ontstaan van de aanrijding. De verzekeraar van de ander vergoedt 50% van uw schade. Wij moeten 50% van de autoschade van de andere partij vergoeden. De schade heeft gevolgen voor uw schadevrije jaren en mogelijk ook voor uw bonus-malus korting.

Voorbeelden van situaties die voorkomen

U maakte een verkeersfout
Dan bent u aansprakelijk voor uw eigen schade en die van de ander.

Een ander maakte een verkeersfout
De ander is aansprakelijk voor uw schade.

U en een ander maakten een verkeersfout
Wij kijken dan voor welk deel u aansprakelijk bent. En wie welke schade vergoedt.

U rijdt met de auto een fietser of voetganger aan
Als automobilist bent u altijd aansprakelijk, behalve als er sprake is van overmacht. Een voetganger of fietser is extra beschermd door de wet. Afhankelijk van de leeftijd van de fietser of voetganger én eventueel gemaakte verkeersfouten kijken we welke schade u moet betalen.

U rijdt met uw auto tegen een vast object aan
Voor de schade aan het vaste object, bijvoorbeeld een lantaarnpaal, bent u aansprakelijk. Wij zullen deze schade moeten betalen. Schade aan uw eigen auto vergoeden wij alleen als u WA + Volledig Casco verzekerd bent.

U rijdt een overstekend dier aan
Wij betalen de schade aan uw auto als u WA + Beperkt Casco óf WA + Volledig Casco verzekerd bent. Heeft het dier een eigenaar? Dan is de eigenaar aansprakelijk. En zullen wij de schade verhalen op de eigenaar.
Heeft u naast het dier ook nog iets anders geraakt, en is daardoor schade ontstaan? Bijvoorbeeld omdat u uitweek en tegen een boom botste? Dan is de schade aan uw auto alleen onder WA + Volledig Casco verzekerd.

Autoschade, ben ik verzekerd?

Met onze autoverzekering bent u altijd verzekerd voor schade die u met uw auto veroorzaakte aan de auto van een ander. Of andere schade verzekerd is, hangt af van de oorzaak en de dekking op uw autoverzekering. Bekijk wat wel en niet verzekerd is.