Wat is de zorgpas?

Met je zorgpas laat je zien dat je bij ons verzekerd bent.

Soms vraagt een zorgverlener naar jouw zorgpas. Als een zorgverlener jouw polisnummer of relatienummer nodig heeft of wil weten hoe je verzekerd bent. Maar ook als je spoedeisende hulp nodig hebt of tijdelijk in het buitenland verblijft en zorg nodig hebt. Je vindt jouw zorgpas in de Interpolis Zorg app. Zo heb je deze altijd bij de hand!

Zorgpas kwijt of geen smartphone?

Geen zorgen! Je kunt makkelijk en kosteloos een nieuwe zorgpas aanvragen via Mijn Zorggebruik. Binnen 2 weken wordt de nieuwe zorgpas naar je huis gestuurd. Als je meerdere zorgpassen hebt aangevraagd, bijvoorbeeld voor gezinsleden, dan kan het gebeuren dat je deze op verschillende dagen ontvangt. Ga je binnen 2 weken op vakantie en heb je nog geen nieuwe zorgpas ontvangen? Maak dan een kopie van je polisblad en neem dit mee als bewijs van je verzekering. Noteer het telefoonnummer van de Interpolis alarmcentrale en de Interpolis Zorglijn erop. Zo heb je alle belangrijke gegevens bij de hand.

Zorgpas in het buitenland

Naar het buitenland? Neem altijd jouw zorgpas mee.
In veel landen geldt je zorgpas met daarop de European Health Insurance Card (EHIC) als verzekeringsbewijs. Die vind je op de achterkant van je zorgpas. Deze is persoonsgebonden, zonder kosten en geldig in alle landen binnen de EU/EER. Op de achterkant van de EHIC staat hoe lang deze pas geldig is. Welk bewijs je nodig hebt kan per land verschillen. Controleer dit voor vertrek.

Spoedeisende zorg nodig bij een tijdelijk verblijf in het buitenland.
Als je spoedeisende zorg nodig hebt in het buitenland, bel dan met de Interpolis alarmcentrale. Als je in Nederland een geldige basisverzekering hebt, heb je recht op spoedeisende zorg. Dit betekent dat je basisverzekering actief moet zijn en niet mag zijn stopgezet of opgeschort (bijvoorbeeld tijdens detentie). Het CAK biedt een lijst met landen binnen de EU/EER waar de EHIC geldig is. Dit omvat alle landen in de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Een overzicht van de EU/EER waar de EHIC geldig is vind je op de website van het CAK.

Reis je naar een verdragsland buiten de EU/EER?
Moet je voor spoedeisende zorg naar een staatsziekenhuis in Turkije, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië of Tunesië? Dan heb je een 111-formulier nodig. Je hoeft het 111-formulier niet van tevoren aan te vragen. Wij zorgen voor het juiste verzekeringsbewijs wanneer je het nodig hebt. Bel altijd met de Interpolis alarmcentrale als je spoedeisende zorg nodig hebt in het buitenland. Onze alarmcentrale vertelt je welk verzekeringsbewijs de zorgverlener accepteert. Als het nodig is, sturen zij het 111-formulier direct naar het ziekenhuis. Wil je het formulier toch zelf meenemen op reis? Je kunt het 111-formulier aanvragen via de Interpolis Zorglijn.

Reis je naar een land buiten de EU/ EER of een niet-verdragsland?
Dus een ander land dan hierboven genoemd? Dan is alleen je zorgpas nodig. Bel in geval van spoedeisende zorg in het buitenland altijd met de Interpolis alarmcentrale. Onze alarmcentrale stuurt het juiste verzekeringsbewijs naar de zorgverlener. Ook geven zij advies en ondersteuning als je een arts of ziekenhuis bezoekt.

Reis je naar het Verenigd Koninkrijk of Gibraltar?
Het Verenigd Koninkrijk (en Gibraltar) heeft in 2020 een verdrag gesloten met de Europese Unie (EU) voor de vergoeding van zorgkosten. Dit betekent dat je voor spoedeisende zorg in het Verenigd Koninkrijk gebruik kunt blijven maken van de EHIC op de achterkant van je zorgpas. En voor niet-spoedeisende zorg in het Verenigd Koninkrijk nog steeds toestemming bij ons kunt vragen met een S2-formulier. Deze afspraken gelden ook in 2024. Verandert de wet- en regelgeving? Dan laten wij het je natuurlijk meteen weten. Houd voor de laatste informatie onze website in de gaten. Meer informatie hierover lees je op de website van de Rijksoverheid.

Zorgpas

Wat is de EHIC app?
Op de website van de Europese Commissie kun je de EHIC app downloaden. In deze app lees je per land wat er in het standaard zorgpakket zit. En wat je moet doen om zorg te krijgen. Ook vind je de alarmnummers van het land waar je verblijft.
Wat te doen bij spoedeisende zorg?
Als je tijdens je verblijf in het buitenland onverwacht ziek wordt en spoedeisende hulp nodig hebt, neem dan altijd contact op met de Interpolis alarmcentrale. Onze alarmcentrale stuurt het juiste verzekeringsbewijs naar de zorgverlener.

De hulpverleners van de Interpolis alarmcentrale staan dag en nacht klaar om te helpen als je een arts wilt bezoeken, opgenomen wordt in een ziekenhuis of als je advies nodig hebt.
Wat krijg ik betaald met de EHIC?
Je krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar je verblijft. Je betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijg je een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.

Wat krijg ik niet betaald met de EHIC?

De EHIC verzekert geen medische kosten als jij of een andere verzekerde speciaal naar het buitenland reizen om daar een medische behandeling te krijgen. Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het standaard zorgpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren je EHIC daarom meestal niet. Als je twijfelt, neem dan contact op met de Interpolis alarmcentrale.