Preferentiebeleid insuline

Vanaf 1 april 2021 geldt een preferentiebeleid voor kortwerkende insuline aspart, met de merknaam Novorapid. Dit betekent dat wij afspraken hebben met apotheken over welk merk insuline zij meegeven aan u. We kiezen voor het merk Sanofi/Genzyme. Hierdoor moet u in veel gevallen wisselen van medicijnmerk. We begrijpen dat u dit misschien spannend vindt en vragen heeft. Samen met uw apotheek en medisch speciaalzaak helpen wij u om de overstap veilig te regelen. U heeft 3 maanden de tijd hiervoor.

Stap vanaf 1 april over op het merk Sanofi/Genzyme

Vanaf 1 april vergoeden wij in veel gevallen alleen nog insuline van Sanofi/Genzyme. Wij doen dit omdat we graag willen dat iedereen zorg kan blijven krijgen en betalen. Dure medicijnen zorgen voor een hogere premie. Zijn er goedkopere medicijnen met dezelfde werkzame stof en sterkte? Dan vergoeden wij het goedkopere medicijn. Dit heet het preferentiebeleid voor geneesmiddelen.

Niet iedereen hoeft over te stappen

Er zijn uitzonderingen voor:
  • iedereen die jonger is dan 18 jaar
  • iedereen die een pomp gebruikt in plaats van een pen
  • zwangere vrouwen of vrouwen met een actieve kinderwens
  • iedereen die Fiasp gebruikt
  • iedereen die een insulinepen gebruikt waarin 2 types insuline (lang- en kortwerkende) zijn gemengd
  • iedereen die door medische redenen niet kan overstappen. Uw arts legt dan op het recept uit waarom u niet kunt overstappen. 
Wilt u weten wat de verandering voor u betekent?
Op de website van de Diabetes Vereniging Nederland (DVN) vindt u een handig stappenplan.

Goed om te weten

Is het veilig om over te stappen op een ander merk?
Van insuline aspart zijn 2 merken op de markt: Novorapid en Sanofi/Genzyme. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zijn de merken van dezelfde kwaliteit. Uw diabetesbehandelaar en apotheek zorgen dat u op een veilige manier kunt wisselen van merk insuline. Vinden zij het vanwege medische redenen niet veilig dat u overstapt? Of hoort u bij een van bovenstaande groepen waarvoor een uitzondering geldt? Dan hoeft u niet te wisselen van merk.
Kan ik mijn huidige insulinepen en naalden blijven gebruiken?
U kunt niet altijd dezelfde pennen en naalden blijven gebruiken. Insuline van het merk Sanofi/Genzyme injecteert u soms met een andere pen dan u gewend bent. Gebruikt u een navulpen? Vraag uw apotheek of medisch speciaalzaak of u een nieuwe pen en naalden nodig heeft. 

U kunt een nieuwe pen en naalden 1 keer via de apotheek krijgen. Dit is een uitzondering op onze polisvoorwaarden. Na een eerste levering door uw apotheek, bestelt u uw navulpennen en/of naalden weer bij de medisch speciaalzaak. De apotheek blijft de insuline en wegwerppennen leveren zoals u gewend was.
Hoe lang heb ik de tijd om over te stappen?
U heeft 3 maanden de tijd om te wisselen van merk insuline. U kunt tussen 1 april en 1 juli 2021 overstappen. Uw apotheek helpt u hierbij. Na 1 juli vergoeden wij een ander merk meestal niet meer.
Mag ik mijn verzekering opzeggen als ik het niet eens ben met deze aanpassing?
U mag uw verzekering niet direct opzeggen. Wij hebben een geneesmiddelenbeleid. De lijst met preferente middelen mogen wij op elk moment aanpassen. Een aanpassing is daarom geen reden om uw verzekering te mogen stoppen. Wilt u toch opzeggen? Dan stoppen wij uw verzekering vanaf 1 januari 2022.