Jouw ggz-rekeningen vanaf 2022

Vanaf 2022 verandert de manier waarop de ggz-zorgverlener je behandeling in rekening brengt. De verandering is wettelijk geregeld en kan gevolgen hebben voor het betalen van je eigen risico. Goed om te weten: de zorg die je krijgt verandert niet.

Je krijgt vanaf 2022 sneller een rekening

Tot 2022 kreeg je 1 rekening voor de totale behandeling, helemaal aan het einde van de behandeling. Of na een jaar van behandelen. Vanaf 2022 stuurt je zorgverlener al eerder een rekening. De rekening is hierdoor een stuk duidelijker. Je ziet precies met wie je een afspraak had, op welke datum die afspraak was en hoe lang het duurde. Wanneer de zorgverlener een rekening stuurt hangt af of hij met ons een contract heeft of niet.

  • Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan stuurt je zorgverlener elke maand een rekening.
  • Gaat je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan stuurt je zorgverlener meestal na iedere afspraak een rekening. Of hij geeft deze aan je mee.

De gevolgen van de verandering voor je eigen risico

Startte je in 2021 met een behandeling en loopt deze door in 2022? Dan krijg je 1 eindrekening voor je behandelingen in 2021. Voor je behandelingen in 2022 krijg je aparte rekeningen. Voor beide jaren geldt het eigen risico; voor de afspraken in 2021 én de afspraken in 2022.

Je betaalt de rekening zoals jij dat het fijnst vindt

We snappen dat een rekening voor het eigen risico niet altijd even goed uitkomt. Je kunt daarom het bedrag in delen betalen via een betalingsregeling.