inline/chevron-leftinline/chevron-left-aquainline/chevron-rightinline/chevron-right-aquainline/clearinline/logininline/menu-closeinline/menu-openinline/modal-closeinline/modal-close-whiteinline/play-largeinline/pointer-moreinline/searchinline/social-facebookinline/social-instagraminline/social-linkedininline/social-twitterinline/social-youtube

Veranderingen in de zorg in 2016


Het verplicht eigen risico stijgt in 2016 met € 10,- naar € 385,-
Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een verplicht eigen risico voor de Basisverzekering. De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico.


Er verdwijnen in 2016 geen behandelingen uit de basisverzekering
De overheid is verantwoordelijk voor de inhoud van het basispakket. De basisverzekering wordt uitgebreid. De uitbreidingen zijn:

 • Vergoeding voor prenatale chirurgie bij een open ruggetje
  Het is mogelijk om een kindje al in de baarmoeder te opereren aan een open ruggetje. Deze operatie kan nu nog alleen in een Belgisch ziekenhuis in Leuven worden uitgevoerd. Met ingang van 1 januari 2016 vergoeden we ook deze operatie. Een Nederlands Universitair Medisch Centrum stelt de indicatie vast.    
 • Vervolgtesten bij positieve uitslag van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) voortaan vergoed
  In Nederland krijgen vrouwen alleen een NIPT na een positieve uitslag van een combinatietest. Sommige vrouwen laten op eigen kosten een NIPT in het buitenland doen. Ook al was er een positieve uitslag van deze test, dan nog werden de vervolgtesten niet vergoed. Dit verandert vanaf 1 januari 2016.    
 • Zittend ziekenvervoer bij intensieve kindzorg
  Krijgt uw kind zorg vanuit de wijkverpleging (als onderdeel van de intensieve kindzorg)? Dan heeft uw kind vanaf 1 januari 2016 recht op vervoer van en naar een verpleegkundig kinderdagverblijf. Er moet wel een medische indicatie zijn.
De Zorgtoeslag gaat omhoog
De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt van € 942,- naar € 1.013,- en voor meerpersoonshuishoudens van € 1.791,- naar € 1.935,-. Meer hierover leest u op de website van de belastingdienst.

Overstappen naar Interpolis, zo werkt het
 • Sluit uw Interpolis Zorgverzekering in 2016 af.
 • Interpolis zegt uw huidige zorgverzekering voor u op als u voor 1 januari afsluit.
 • Vanaf het nieuwe jaar bent u bij Interpolis verzekerd. Welkom!

Als u niet wilt overstappen, hoeft u niets te doen. Uw huidige zorgverzekering loopt dan automatisch door.