Prinsjesdag en je zorgverzekering in 2023

Nieuwsgierig naar de wettelijke veranderingen in de basisverzekering vanaf 2023? Of hoe hoog het verplicht eigen risico wordt? Bekijk het hieronder. Een overzicht van wat het kabinet bekend maakte rondom de zorgverzekering voor het komende jaar! 

Het eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft in 2023 gelijk. Namelijk € 385,-. Voor de meeste zorg uit de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van € 385,-. Dit betekent dat je tot dat bedrag deze zorgkosten zelf betaalt. Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

Zorgtoeslag stijgt in 2023

Deze zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden. Zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. En daar controleer je of je recht hebt op zorgtoeslag.

Wij denken graag met je mee in financieel onzekere tijden

Het eigen risico stijgt niet in 2023. Dat valt mee. Zeker in deze financieel onzekere tijden. Toch zien we steeds vaker dat klanten zich zorgen maken over hun rekeningen. Wij bieden daarom verschillende betaalopties, voor wanneer dat nodig is.

Dit verandert er in de basisverzekering:

 • De vergoeding voor Paramedische Herstelzorg na COVID-19 is verlengd
  Mensen die tijdens hun herstel na corona ernstige klachten of beperkingen hebben, kunnen gebruik maken van de vergoeding Herstelzorg na COVID-19. Deze vergoeding is al eerder tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering. En nu blijft deze vergoeding tot 1 augustus 2023 in de basisverzekering. Lees meer over Paramedische Herstelzorg na COVID-19.

 • De vergoeding voor prenatale screening verandert
  De vergoeding voor een combinatietest stopt. Hiervoor in de plaats komt de vergoeding van de NIPT. Heb je een medische indicatie voor de NIPT? Dan betaal je geen eigen risico. Welke voorwaarden vanaf 2023 bij deze vergoeding horen, lees je vanaf half november op onze website.

 • De vergoeding van voetzorg wordt uitgebreid
  Eerst kreeg je voetzorg alleen maar vergoed als je diabetes hebt én daarbij een verhoogd risico op voetulcus (diepe ontsteking aan de voet). Vanaf 2023 krijg je ook een vergoeding bij andere aandoeningen of door een medische behandeling en daarbij een verhoogd risico op een voetulcus. Welke voorwaarden vanaf 2023 bij deze vergoeding horen, lees je vanaf half november op onze website.

 • De vergoeding voor vitamine D vervalt
  Vanaf 1 januari 2023 stopt de vergoeding voor vitamine D. Ook als u deze krijgt voorgeschreven door uw arts. Dit betekent dat iedereen die vitamine D gebruikt dat vanaf 2023 zelf moet betalen. Lees meer over waarom u vitamine D niet meer vergoed krijgt.

Je zorgverzekering aanpassen?

Wil je je zorgverzekering wijzigen? Sommige keuzes die je maakt in jouw zorgverzekering gelden voor een heel kalenderjaar. Het is belangrijk dat je op tijd je wijzigingen doorgeeft. We zetten graag de belangrijke data voor je op een rij. 

Uiterlijk 12 november 2022: bekendmaking premie en vergoedingen

De nieuwe premies voor de basisverzekering en aanvullende verzekering van 2023 hoor je uiterlijk 12 november 2022. Dit geldt ook voor de vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen. Wil je de nieuwe zorgpremies in je mailbox krijgen? Meld je dan aan voor de premie alert. Heb je al een Interpolis zorgverzekering? Dan ontvang je automatisch een bericht over de nieuwe premies en voorwaarden.

Uiterlijk 31 december 2022: basisverzekering of eigen risico wijzigen

Je kunt een wijziging van je vrijwillig eigen risico of basisverzekering tot uiterlijk 31 december aan ons doorgeven. De verandering gaat in vanaf 1 januari 2023.

Uiterlijk 31 januari 2023

Je kunt tot en met 31 januari 2023 een verandering doorgeven in je aanvullende (tandarts)verzekering. Ook kun je er voor kiezen om het eigen risico in delen te betalen. De veranderingen gaan in vanaf 1 januari 2023.

Betaal het verplicht eigen risico in 10 termijnen. Je kunt dit voor het jaar 2023 aanvragen tot 1 februari 2023. Het gespreid betalen gaat in vanaf 1 januari 2023. Vraag je het na 1 februari aan? Dan start de regeling een jaar later.