Zorgtoeslag voor je zorgverzekering

Wat is zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is wat de overheid meebetaalt aan de kosten van de zorgverzekering. Het doel hiervan is om de basisverzekering voor iedereen in Nederland betaalbaar te houden. Met de zorgtoeslag kunnen mensen met een lager inkomen een deel van de zorgpremie en het eigen risico betalen.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

De Dienst Toeslagen stelt vast of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel je dan krijgt. Dit hangt af van je inkomen. Niet iedereen in Nederland ontvangt dus zorgtoeslag. Wil je zorgtoeslag aanvragen? Daarvoor stelt de Dienst Toeslagen de volgende eisen:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering (basisverzekering).
  • Je verdient niet te veel.
  • Je mag niet te veel vermogen hebben.

Op de website van Dienst Toeslagen lees je alle informatie over de voorwaarden voor zorgtoeslag.

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

Hoe hoog je zorgtoeslag is, hangt onder meer af van jouw inkomen en vermogen. Hoe lager je inkomen en vermogen, hoe meer zorgtoeslag je ontvangt. Maar ook je leeftijd en gezinssituatie hebben invloed op de hoogte van je zorgtoeslag. De overheid bepaalt elk jaar wat het maximale bedrag is. Wil je precies weten hoeveel toeslag je kunt krijgen? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Zorgtoeslag aanvragen doe je online of telefonisch.

Kom je in aanmerking voor zorgtoeslag? Dan moet je deze zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Je krijgt zorgtoeslag niet vanzelf. Er zijn 2 manieren om de aanvraag te regelen:

Wanneer krijg ik mijn zorgtoeslag uitbetaald?

Je ontvangt de zorgtoeslag elke maand rond de 20e op jouw rekening. Soms valt de 20e in het weekend of op een feestdag. Dan krijg je de zorgtoeslag op de volgende werkdag. Op de website van de Belastingdienst staat precies op welke data de zorgtoeslag wordt uitbetaald. Tip: stel een automatische incasso in, zodat je zorgtoeslag automatisch naar je zorgverzekeraar wordt overgemaakt. Jouw bank kan je vertellen hoe dit moet.

Als je situatie verandert, kan dat invloed hebben op je zorgtoeslag.

Verandert bijvoorbeeld je inkomen of gezinssituatie? Geef deze wijziging dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Door een proefberekening te maken weet je ongeveer wat de wijziging betekent voor je zorgtoeslag. Verwacht je dat jouw toeslag lager wordt? Bijvoorbeeld omdat je een hoger inkomen krijgt? Dan kan het gebeuren dat je een periode teveel zorgtoeslag krijgt. Dit verschil moet je later terugbetalen. Zet daarom een deel van de zorgtoeslag op een aparte rekening. Zo heb je het geld meteen beschikbaar als je dit moet terugbetalen.

Zorgtoeslag stopzetten, hoe doe ik dat?

Het kan zijn dat je situatie zo verandert, dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Bijvoorbeeld als je inkomen en vermogen stijgt. Het is dan belangrijk om je zorgtoeslag stop te zetten via Dienst Toeslagen. Je hebt hiervoor DigiD nodig. Regel het stopzetten van je zorgtoeslag binnen 4 weken na de wijziging in je situatie. Doe je dit niet? Dan moet je de toeslag die je teveel ontvangt, later terugbetalen.

Ben je nog op zoek naar de juiste zorgverzekering?

Bij Interpolis kies je uit 2 zorgverzekeringen. ZorgCompact is onze online basisverzekering met een scherpe premie. Ben je juist op zoek naar een basisverzekering met uitgebreide pakketkeuze? Dan is ZorgActief de juiste keuze voor jou. Weet je nog niet precies welke zorgverzekering het beste bij je past? Maak dan gebruik van onze keuzehulp.