Verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid zijn makkelijk met elkaar te verwarren

Veel ondernemers vinden deze vormen van aansprakelijkheid op elkaar lijken. Dat is begrijpelijk, maar toch zijn er 4 belangrijke verschillen tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid. We leggen deze uit, zodat je beter kunt inschatten voor welke risico’s jij jezelf en jouw bedrijf wilt verzekeren.

Verschil 1: de oorzaak van de schade

Bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het om schade die jij of jouw medewerkers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Bij beroepsaansprakelijkheid heeft de schade altijd direct te maken met jouw beroep. Je maakt een beroepsfout waardoor schade ontstaat. Bijvoorbeeld als je belastingadviseur bent en een verkeerd advies geeft. Of als je architect bent en een verkeerde berekening maakt waardoor de bouw stil komt te liggen.

Verschil 2: het soort schade

Bij bedrijfsaansprakelijkheid is er sprake van schade aan spullen (materiële schade) of van schade aan personen (letselschade). Ontstaat er ook indirecte schade? Dan valt die ook onder bedrijfsaansprakelijkheid. Bijvoorbeeld als er tijdens het lassen van een leiding een brand ontstaat in je werkplaats.

Bij beroepsaansprakelijkheid is er vaak alleen sprake van financiële schade (vermogensschade). Denk aan de kosten van een project die oplopen. Of aan een klant die inkomsten misloopt. Bijvoorbeeld doordat een architect een rekenfout maakt waardoor een garagedeur te smal is. Het kost geld om deze fout te herstellen: dit valt onder beroepsaansprakelijkheid. Rijdt iemand zijn auto total loss tegen diezelfde garagedeur? Dan valt de gevolgschade aan de auto of inzittende(n) ook onder beroepsaansprakelijkheid.

Verschil 3: het soort beroep

Alle ondernemers lopen het risico op bedrijfsaansprakelijkheid. Een ongeluk of blunder kan namelijk iedereen overkomen. Maar beroepsaansprakelijkheid is vooral een risico voor ondernemers die een beroep hebben waarbij het gaat om denken, berekenen en adviseren. Denk onder meer aan adviseurs, advocaten, makelaars, architecten, ingenieurs, accountants, boekhouders en organisatieadviesbureaus. Zij lopen het risico om vermogensschade te veroorzaken door een beroepsfout.

Verschil 4: de mogelijkheid om de kans op schade te voorkomen

Hoe groot het risico op bedrijfsaansprakelijkheid is, verschilt per branche en per bedrijf. Elke situatie is anders. Algemene tips om schades te voorkomen die onder bedrijfsaansprakelijkheid vallen, zijn dus eigenlijk niet te geven.

Bij beroepsaansprakelijkheid ligt dat anders. Je kunt namelijk zeggen dat hoe beter je jouw vak verstaat, des te kleiner het risico op beroepsaansprakelijkheid is. Tips om zulke schades te voorkomen, draaien dus vooral om het verbeteren van professionaliteit, vakkennis en deskundigheid.

Tegen welke aansprakelijkheidsrisico’s moet ik me als ondernemer verzekeren?

Je hebt nu een beeld van de verschillen tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. Omdat niet elke ondernemer dezelfde risico’s loopt, zijn beide vormen van aansprakelijkheid apart te verzekeren. Twijfel je nog welke verzekering(en) je nodig hebt? In de tabel hieronder zie je het in een oogopslag.

Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering

  • voor alle ondernemers
  • schade aan spullen (materiële schade) en schade aan personen (letselschade)
  • indirecte schade (gevolgschade)

Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering

  • voor ondernemers met een adviserend beroep
  • financiële schade (vermogensschade) waar geen materiële schade of letselschade aan vooraf ging
  • bij technisch adviseurs: ook materiële schade en letselschade

Welke vormen van aansprakelijkheid zijn er nog meer?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is de basis voor elke onderneming. Afhankelijk van je beroep en functie loop je mogelijk extra risico’s. Naast beroepsaansprakelijkheid kennen we ook nog bestuurdersaansprakelijkheid, vervoerdersaansprakelijkheid, en aansprakelijkheid in de bouw. Lees meer over de verschillende vormen van aansprakelijkheid.