Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid wordt vaak door elkaar gehaald. Wanneer heeft u wat nodig?

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?

Bij bedrijfsaansprakelijkheid veroorzaken u, uw medewerkers, uw producten of diensten schade bij anderen. Bij bedrijfsaansprakelijkheid onderscheiden we:

Algemene aansprakelijkheid 
Een adviseur stoot tijdens zijn bezoek aan een klant een kunstwerk van de balie. Dat valt in stukken op de grond.

Dienstenaansprakelijkheid
Een schoonheidsspecialiste past een te zwaar scrubmiddel toe waardoor een klant littekens in haar hals overhoudt. 

Productaansprakelijkheid 
De broodjes hamburger van een foodtruck veroorzaken een flinke voedselvergiftiging bij de bezoekers van een festival.

Werkgeversaansprakelijkheid 
Als werkgever bent u verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. U bent aansprakelijk voor schade die uw medewerkers tijdens hun werk oplopen door: 

- arbeidsongevallen 
Een bouwvakker valt van een steiger omdat de beveiliging niet voldoet. Een medewerker raakt gewond omdat er geen beschermkap op een machine zit. ,

- beroepsziekten 
Een fabrieksmedewerker loopt gehoorschade op omdat de machines veel en hard geluid produceren en u biedt niet de juiste beschermingsmiddelen.

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Bij beroepsaansprakelijkheid heeft de schade altijd direct te maken met uw beroep; u maakt een beroepsfout . Een klant heeft een financiële tegenvaller door een verkeerd advies van zijn fiscalist, een architect maakt een verkeerde berekening waardoor een vloer niet sterk genoeg blijkt.

Vermogensschade 
Daarnaast gaat het bij beroepsaansprakelijkheid altijd over financiële schade (vermogensschade). Beroepsaansprakelijkheid is vooral een risico voor ondernemers die een beroep hebben waarbij denken, berekenen en adviseren centraal staan. Zoals adviseurs, advocaten, makelaars, architecten, ingenieurs, accountants, boekhouders, organisatieadviesbureaus, enzovoort.

Veel gestelde vragen

Ben ik ook aansprakelijk voor ingehuurde ZZP’ers of mensen van een detacheringsbureau?
Jazeker. Maar het uitzendbureau of detacheringsbureau is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van mensen die u via het bureau inhuurt. Een ZZP’er moet zelf voor zijn verzekeringen zorgen.
Ik ben net gestart met mijn bedrijf, maar ik heb nog geen omzet. Heb ik al een aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Als u ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel gaat u zakelijk van start. Ook tijdens de start van uw bedrijf loopt u een zakelijk risico. Denk hierbij aan de inrichting van uw bedrijfspand, het aanschaffen van spullen of het op zoek gaan naar klanten.  
Ik sluit mijn aansprakelijkheid uit in de leveringsvoorwaarden. Dan heb ik toch geen aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Met leveringsvoorwaarden kan u uw aansprakelijkheid ten opzichte van een ander beperken of uitsluiten. Vindt de rechter uw voorwaarden onredelijk? Dan kan een rechter bepalen dat u toch moet betalen. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in zo een situatie uitkomst.
Ik verkoop via internet producten, maar ik produceer niets. Ik loop dan toch geen aansprakelijkheidsrisico?
Ook als u geen product produceert, wil dat niet zeggen dat u geen risico loopt. Als u spullen van buiten de EU importeert en hier op de markt brengt, dan wordt u gezien als producent. Dit is wettelijk zo geregeld. En de klant zal bij schade u aansprakelijk stellen, omdat de klant het product bij u kocht.
Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Niet alle ZZP’ers zijn verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Werkt u als financieel adviseur dan bent u wél verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit heeft te maken met de hoge financiële risico’s.

Ook al is het niet verplicht, toch is het wel aan te raden om een verzekering af te sluiten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering kan zo meer ellende voorkomen. Ook geven steeds meer opdrachtgevers de voorkeur aan ZZP’ers mét verzekering of stellen dit zelfs verplicht.

Is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voldoende?
Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die u tijdens uw werk veroorzaakt. Daarvoor moet u een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
Kan ik mijn rechtsbijstandverzekering inschakelen als ik aansprakelijk word gesteld?
Breng je schade toe aan een ander of aan de spullen van een ander? Schakel dan als eerste je aansprakelijkheidsverzekering in. Heb je een geschil waarbij je juridische hulp wilt? Schakel dan met je rechtsbijstandsverzekeraar.
Waarom is een Construction All-Risk (CAR) verzekering belangrijk voor ondernemers in de bouw?
De CAR verzekering biedt dekking voor risico’s op de bouwlocatie. Denk aan schade aan het aangenomen werk, schade veroorzaakt door onderaannemers en diefstal van gereedschap van de bouwlocatie. 

Meer over aansprakelijkheid

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Hoeveel een aansprakelijkheidsverzekering kost hangt af van verschillende factoren. Denk aan omzet, branche en of u personeel in dienst hebt. 

zakelijke aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid en personeel

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de schade die een werknemer veroorzaakt aan anderen of de spullen van anderen. Laat uw werknemer bijvoorbeeld een kop soep over een gast vallen, dan kan de gast u aansprakelijk stellen.

zakelijke aansprakelijkheid

Alles over de aansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verzekert u voor schade aan (de spullen van) anderen, die wordt veroorzaakt door u, uw medewerkers of uw producten.

zakelijke aansprakelijkheid