Rekenvoorbeeld AOV

De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar

Als u zelf de verzekerde bent, is de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar. U kunt de premie van uw inkomen aftrekken als u belastingaangifte doet. 

We lichten het toe met een rekenvoorbeeld zoals het er vanaf 2020 met het nieuwe tweeschijvenstelsel voor de inkomensbelasting uit zal zien. Zo kunt u zelf de kosten van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering berekenen.

  • Stel uw bruto jaarinkomen is € 40.000,- (daarmee valt u in 2020 in belastingschijf 1). En u betaalt € 200,- premie per maand voor uw AOV.

  • De premie mag u aftrekken van uw inkomen dat u opgeeft in box1. Dus 200*12 maanden = € 2.400,-.

  • U moet dan 37,35% belasting betalen over € 37.600 in plaats van € 40.000.

  • Effectief krijgt u 37,35% van de betaalde AOV-premie terug. U betaalt dus netto geen € 200,- per maand, maar € 125,30 premie per maand.

Bij een werkweek van 36 uur kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan € 0,70,- per uur.

Korting op een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis


Kiest u voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis dan krijgt u als zzp’er het eerste jaar 30% korting. En ook het tweede (20%) en derde (10%) jaar profiteert u van korting.

Meer over arbeidsongeschiktheid

Voorkom dat je arbeidsongeschikt raakt

Een val van de trap, rugklachten, een overlijden van een dierbare, depressie, een chronische ziekte, een sportongelukje. Met onze preventiediensten verkleint u de kans om arbeidsongeschikt te raken.

Vrouw in sportkleren strekt haar been op de grond in het bos. Met behulp van de preventiediensten van Interpolis kunt u arbeidsongeschiktheid voorkomen.

Inzicht in oplossingen

Als ZZP'er mist u inkomen als u voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt raakt. Gelukkig zijn er oplossingen om dit op te vangen. Bekijk de mogelijkheden en beslis wat het beste bij uw situatie past.

Drie mensen bij een wand met gekleurde post-its

Hoe werkt een AOV

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert u van een inkomen als u ziek wordt. Ook als u gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid raakt, kunt u een uitkering krijgen die uw inkomen aanvult.

Man zittend aan een bureau, met een bril in zijn hand