Uw AOV-premie is aftrekbaar

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kost minder dan u denkt. 

Bent u zelf de verzekerde? Dan mag u de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat dit u veel geld kan besparen laten we in het onderstaande rekenvoorbeeld zien. De uitkering die u ontvangt als u arbeidsongeschikt raakt wordt belast als inkomen.  

Rekenvoorbeeld: belastingaftrek 2020

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van het nieuwe tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting dat in 2020 ingaat. Aan de hand van het voorbeeld kunt u zelf de netto kosten van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) berekenen.

Stel uw bruto jaarinkomen is € 40.000,-, daarmee valt u in 2020 in belastingschijf 1. In dit voorbeeld betaalt u € 200,- premie per maand voor uw AOV.

  • De premie mag u aftrekken van uw inkomen dat u opgeeft in box 1. In totaal is dit € 200,- x 12 maanden = € 2.400,-.
  • U moet dan 37,35% belasting betalen over € 37.600,- in plaats van € 40.000,-.
  • Zo krijgt u 37,35% van de betaalde AOV-premie terug van de belasting. U betaalt dus netto geen € 200,- per maand, maar € 125,30 premie per maand.
  • Bij een werkweek van 36 uur kost de arbeidsongeschiktheidsverzekering maar € 0,70,- per uur.

U betaalt loonbelasting over uw AOV-uitkering

Raakt u arbeidsongeschikt? De uitkering die u dan krijgt wordt gezien als inkomen. Daarom moeten wij van het verzekerde bedrag op uw verzekeringsbewijs loonbelasting inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Als u arbeidsongeschikt raakt krijgt u dus minder dan het verzekerde bedrag. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat u wilt verzekeren. 

Rekenvoorbeeld 2020: bruto-netto uitkering AOV
Stel u heeft een bedrag verzekerd van € 40.000,- per jaar. U raakt arbeidsongeschikt voor 50%.
De uitkering bedraagt dan bruto € 20.000,- op jaarbasis (50% arbeidsongeschikt). De loonbelasting hierover bedraagt in 2020 37,35%. U ontvangt van ons een netto-uitkering van € 12.531,-. 

Voor het bedrag van € 20.000,- dat we niet uitkeren (de andere 50%) betaalt u nog AOV-premie. Deze premie blijft gewoon aftrekbaar van de Inkomstenbelasting.

Korting op een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis

Kiest u voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Interpolis? Dan krijgt u als ondernemer het 1e jaar 30% korting. En ook het 2e (20%), 3e (10%) en 4e (5%) jaar profiteert u van een mooie korting op uw premie.

Meer over arbeidsongeschiktheid

Voorkom dat je arbeidsongeschikt raakt

Een val van de trap, rugklachten, een overlijden van een dierbare, depressie, een chronische ziekte, een sportongelukje. Met onze preventiediensten verkleint u de kans om arbeidsongeschikt te raken.

Vrouw in sportkleren strekt haar been op de grond in het bos. Met behulp van de preventiediensten van Interpolis kunt u arbeidsongeschiktheid voorkomen.

Inzicht in oplossingen

Als ZZP'er mist u inkomen als u voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt raakt. Gelukkig zijn er oplossingen om dit op te vangen. Bekijk de mogelijkheden en beslis wat het beste bij uw situatie past.

Drie mensen bij een wand met gekleurde post-its

Hoe werkt een AOV

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert u van een inkomen als u ziek wordt. Ook als u gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid raakt, kunt u een uitkering krijgen die uw inkomen aanvult.

Man zittend aan een bureau, met een bril in zijn hand