Eerste weken van 2021 laten ruim 10% minder ontslagen zien dan dezelfde periode in 2020
De steunpakketten voor ondernemers lijken ervoor te zorgen dat het aantal ontslagen vooralsnog beperkt blijft. De eerste weken van 2021 ligt dat zelfs 10% lager dan in de eerste weken van 2020, toen de coronapandemie nog niet in Nederland was. Dat laten onze cijfers zien. Het aantal meldingen van arbeidsconflicten via de rechtsbijstandverzekering nam in 2021 wel met 33% toe ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Voorzichtige voorspellingen laten zien dat gedurende 2021 het aantal ontslagen zal toenemen, maar het totaal naar verwachting niet ver boven het aantal van 2020 uitkomt.
Ondanks dat het aantal ontslagen relatief laag is, neemt het aantal arbeidsconflicten tussen werkgever en werknemer toe. In april 2020, tijdens de eerste lockdown, was een flinke stijging te zien in het aantal werkgevers dat de arbeidsvoorwaarden is gaan toetsen. Bijvoorbeeld wat de juridische mogelijkheden zijn om iemand te ontslaan of om eenzijdig, als werkgever, de bestaande arbeidsvoorwaarden te veranderen. ‘Het lijkt erop dat het toetsen van de arbeidsvoorwaarden destijds een voorbode is geweest van de piek aan ontslagen die we in de maanden erna hebben gezien’, verklaart Voets.
Naast het toetsen van de arbeidsvoorwaarden is vanaf half 2020 een stijgende lijn te zien in het aantal gemelde arbeidsconflicten. Dit is tot begin 2021 opgelopen tot 15% meer gemelde arbeidsconflicten dan in dezelfde periode in 2020, blijkt uit cijfers van Interpolis. Voets: ‘Ondanks dat werkgevers vanaf de tweede helft van 2020 minder werknemers hebben ontslagen, geven de cijfers aan dat er wel meer spanningen zijn ontstaan tussen werkgevers en werknemers. Denk bijvoorbeeld aan het niet tijdig uitbetalen van salaris, of het intrekken van niet opgemaakt verlof. Mogelijk spelen hier conflicten over het niet genoeg beschermen van werknemers tegen covid-19, of het verplichten om naar kantoor te komen ook een belangrijke rol. Wij roepen werkgevers op met hun werknemers in gesprek te gaan over de veranderde manier van werken. Dit kan vervelende arbeidsconflicten voorkomen, zeker nu steeds meer stemmen opgaan voor blijvende veranderingen, ook na de pandemie.’
Figuur 2. Arbeidsconflicten 2021 ten opzichte van 2020
Neem voor meer informatie contact op met Joost van Buchem. Via e-mail: JES.van.Buchem@Interpolis.nl of telefoonnummer +31 6 20 955 083.