Ontwikkelingen binnen de bouw

Handige links en informatiebronnen

Nieuws en actualiteiten

Als ondernemer in de bouw blijf je graag op de hoogte van wat er op dit moment speelt in bouwsector. Dankzij de informatie op de volgende websites kun je daadkrachtig en effectief inspelen op actualiteiten die belangrijk zijn voor jou en jouw leveranciers en opdrachtgevers.

Cobouw

Al ruim 100 jaar hét portaal voor bouwnieuws. Op dit platform vind je informatie over marktontwikkelingen, duurzaamheid, innovatie, bouwkwaliteit, aanbesteden en infrastructuur.

IkGaStarten in de bouw
IkGaStarten is een platform vol met nuttige informatie en tips speciaal voor beginnende ondernemers. Wil je voor jezelf gaan werken in de bouwsector? Op deze website vind je alles om goed van start te gaan.

Ondernemersplein
Dit is een internetportaal van de KvK. Hierop vind je brancheinformatie voor alle soorten bedrijven in de bouwsector. Van sloop tot projectontwikkeling. En van installatietechniek tot stukadoren tot slopen. 

Bouwend Nederland
Deze vereniging van bouw- en infrabedrijven is met ongeveer 4.300 aangesloten bouwbedrijven de grootste ondernemersorganisatie in de bouw. De vereniging verbindt en ondersteunt bouw- en infrabedrijven. 

Wetten en regels

Om je werk goed te doen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wet- en regelgeving in de bouw. Ook is het belangrijk om te weten hoe het precies zit met vergunningen en bouwvoorschriften. Hieronder vind je handige links met alle informatie die je zoekt.

Rijksoverheid.nl
De officiële website van het Rijk, met nieuws en uitleg over alle wet- en regelgeving in de bouw. Hier vind je ook antwoorden op veelgestelde vragen in de bouw- en technieksector. Kies een van de onderstaande links om direct naar de pagina te gaan die je zoekt. 

Nieuwsbrief ‘bouwen met kwaliteit’

Deze nieuwsbrief wordt uitgebracht door de directie Bouwen en Energie en informeert over de beleidsontwikkelingen op het gebied van aardgasvrije wijken, energietransitie in de gebouwde omgeving, circulaire bouw en bouwkwaliteit.

RVO: wetten en regels gebouwen
Bij het verduurzamen van een gebouw of woning krijg je te maken met een pakket aan wetten en regels. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste wettelijke eisen voor bestaande bouw en nieuwbouw.

Cijfers en trends

Om als ondernemer geïnformeerde beslissingen te maken over de toekomst moet je weten hoe die eruit zal zien. Informatie over trends in de bouw helpen bij het plannen van werkzaamheden en investeringen die wilt doen. De onderstaande bronnen houden je op de hoogte van wereldwijde trends in de bouw en cijfers over de binnen- en buitenlandse economie.

Cijfers over wonen en bouwen
Hier vind je de digitale variant van de publicatie “Cijfers over Wonen en Bouwen”. Elke pagina bevat 1 onderwerp in de vorm van een tabel en een grafiek. De gebruiker kan bij een groot deel van de pagina’s heel eenvoudig het gebied (vaak tot gemeenteniveau) en/of de periode aanpassen. Bekijk het rapport.

Rabobank: cijfers en trends voor de bouwsector
Waar liggen kansen? Wat zijn de economische vooruitzichten? En welke rol speelt wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, je wordt helemaal bijgepraat. Bekijk de laatste cijfers en trends.

Cobouw: Sector analyse
In een nieuwe serie digitale magazines laat Cobouw data spreken. Duidelijke en toepasbare informatie uit relevante data als extra fundament voor het maken van betere keuzes op het beste moment. Hier liggen grote kansen voor de bouw, omdat er met data een wereld te winnen is voor de hele sector. Lees de sectoranalyse.